6 entry daha
  • ilk gösterimi 21. istanbul tiyatro festivali’nde gerçekleşen, tek perde ve yaklaşık 90 dakikalık bakırköy belediye tiyatroları oyunu.

    beyoğlu’nda bir çamaşırhanede bir araya gelen ve günlük hayatta tanışıklıkları olan ya da birbirlerini “gerçekten” tanıdıklarını sanan 5 kişinin üzerinden bize bizi anlatan bir oyun. düşününce türkiye’yi sembolize etmek için her renk/beden/model/marka çamaşırın bir araya geldiği bir çamaşırhane çok iyi seçim olmuş. 5 kişi birbirleri ve kendileri ile yüzleşirken izleyiciyi de kısa bir zaman tüneline sokarak günümüz türkiye’sinde hızlı bir yolculuk yaptırıyorlar. 90’larımız, 2000’lerimiz, yırtmaya çalışmalarımız, siyasetimiz, çareyi başka ülkelerde arayışlarımız, “gezi”lerimiz, gaza gelişlerimiz, arap turist alerjimiz, ohallerimiz, cepheleşmelerimiz ve tribünleşmelerimizle rahatsız edecek kadar “biz” bir oyun. bunu da unutmamışlar ya da aynı benim vereceğim tepkiyi verdiler yav dedirten yerleri o kadar çok ki. yazar ceren ercan gerçekten toplumumuzun son yıllarını iyi gözlemlemiş. ince görüp sağlam kahkaha attıracak anlarda da ağız tadıyla gülemedik zira ağlanacak halimize gülmek gibi bir şey. pride bölümü ayrıca boğaz düğümlüyor.

    alican yücesoy’un performansında hayvan çiftliği’ndeki vücut dilini anımsatan yanlar var. o üst üste giyindikçe biz bunaldık. salonun sıcaklığı kadar yaşarken üst üste giydiğimiz kimliklerimizi hatırlattığı için olsa gerek. defne şener günay, damla karaelmas ve irem sultan cengiz özellikle sizli/bizli bölümlerdeki alttan ilerleyen gerilimi iyi yansıttılar. bir an aklıma zengin mutfağı düşmedi değil. karşılıklı paslaşmaları da başarılı. emre koç’a ayrıca dikkat derim.

    her zaman ekibinin çalışkanlığını takdir edip severek kayırdığım bakırköy belediye tiyatroları’nın, alican yücesoy genel sanat yönetmenliğine geçtiğinden beri önemli klasiklerin yanında çağdaş eserlere de ağırlık vererek çok sesli bir dil benimsemesi dikkatimi çekiyor. ve kesinlikle daha prostest bir havaya büründüler. ki tiyatro da protest bir sanat olduğuna göre eşittir bu insanlar bu işin hakkını veriyor. (düz adam sami mode) seni seviyorum türkiye de hakkı verilmiş oyunlardan. ve evet taksim çok bozuldu!
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap