8 entry daha
  • http://www.geocities.com/…n/disticaretverileri.html

    yukarıdaki linkte bulunan tablodan görüldüğü gibi, dış ticaret açığımızın büyük kısmı uzakdoğu ülkeleri ile. bu ülkelerin dış ticaretimiz içindeki payları sadece % 12 olmasına rağmen, dış ticaret açığımız içindeki payları tamı tamına % 38. ilk 8 ayda oluşan 28,5 milyar $'lık açığımızın, 11 milyar $'ından uzakdoğu ülkeleri sorumlu. bu ülkelere ilk 8 ayda, 1,8 milyar $ mal satmışız, karşılığında da 12,7 milyar $ mal almışız. yani ihracatımızın ithalatı karşılama oranı % 15 gibi çok düşük bir seviyede. halbuki uzakdoğu ülkeleri dışındaki ülkeler ile ticaretimize baktığımızda bu oran % 71 gibi, yani nerdeyse 5 misli daha iyi.

    öte yandan tablodan net olarak görülüyor ki, gümrük birliği bizim dış ticaretimizi olumsuz değil gayet olumlu etkilemiş.

    1- dış ticaretimiz içinde avrupa'nın payı artmış ve toplam ticaretimiz de artmış.
    2- gümrük birliği karşıtları, türkiye'nin dış ticaret açığının sebebinin gümrük birliği olduğunu iddia ediyorlardı. ama tabloda görülüyor ki, avrupa birliği ülkeleri ile yaptığımız ticarette ihracatın ithalatı karşılama oranı % 76 gibi yüksek bir seviyede izliyor. ab harici ülkeler ile yaptığımız ticarette karşılama oranı % 51 iken, avrupa birliği ülkelerinde bu rakam % 76'ya çıkıyor. demek ki, biz gümrük birliğinden çıkarsak bu oran daha da düşecek.

    tabloda dikkat çeken diğer bir nokta da, kuzey amerika ülkeleri ile olan ticaretimizde yakaladığımız % 89 gibi yüksek oran. tahminimce dolar, tl karşısında biraz değer kazanırsa biz bu ülkeler ile olan ticaretimizde fazla bile verebiliriz.

    edit: gümrük birliğinin bizim lehimize olduğunun bir diğer kanıtı da isviçre olan tacertimizdir. bu ülke gümrük birliği dışında kalan bir avrupa ülkesi olduğu için çok önemli bir karşılaştırma imkanı sunuyor. isviçre'den son 12 ayda yaklaşık 4,2 milyar $ mal aldığımız halde, sadece ama sadece 450 milyon $ mal satmayı becerebilmişiz. yani ihracatın ithalatı karşılama oranı nerdeyse % 10. diğer avrupa ülkeleri ile olan ticaretimizde % 76 gibi yüksek bir oranı tuttururken, isviçre ile ticaretimizde % 10'da kalıyorsak, gümrük birliği bize faydalı oluyor demektir.
112 entry daha
hesabın var mı? giriş yap