235 entry daha
  • felsefedir.

    siyaset felsefesi bilmeden devlet işi, hukuk felsefesi bilmeden hukuk, bilgi felsefesi bilmeden bilim, ekonomi felsefesi bilmeden iktisat yapılamaz. dünyayı anlamlandıramayan yönetemez. bu kadar basit.

    bu fikrin sağlamasını yaptırayım hemen size; doğu'nun batı'ya üstün geldiği bilinen en belirgin dönem ne zamandır? orta çağ. neden? çünkü batı'da hıristiyanlığı felsefenin yerine koymaya çalıştılar. medeniyetin anası ağladı. vebadan kırıldılar, baktılar kilisenin bir bok bildiği, bi sike derman olduğu yok yeniden doğmaları gerektiğini anladılar.

    aynı dönemde doğu'da ibn-i rüşd, ömer hayyam, ibn-i sina, farabi gibi adamlar biraz tekfir edilseler de yetişebiliyor ve düşündüklerini konuşabiliyorlardı. sonra
    gazalici nihilist zihniyet kazandı ve sonucun içinde yaşıyoruz maalesef.

    dünyanın kalanının çektiği yoksunluk felsefe yoksunluğudur. cehalet diyoruz kabaca. mesela islamcılar dünyadaki bütün sorunları islam yoksunluğuna bağlarlar bu yüzden. kadınlar öldürülüyor islam'dan uzaklaştığımız için, yolsuzluk hırsızlık almış yürümüş islam az gelmiş o yüzden, deprem oldu orada islam yok zikiş var ondandır... neyin neden olduğunu, çözümün nerede olduğunu bilemezler, bilginin boşluğunu islam'la tıkayabileceklerini sanırlar. açık konuşacağım nah tıkarsınız.

    dünyayı yönetebilmek için meseleleri temelinden iyi kavramak, kurumları ona göre inşa ve idare etmek lazım. liberalizmi bulan batılı, komünizmi bulan batılı, feminizmi bulan batılı, psikolojiyi sosyolojiyi bulanlar batılı, demokrasi zaten batılı... bunlar hayatımızı en çok etkileyen sosyal etmenler. teknolojik gelişmelere girmiyorum bile. bunları üretebildiler çünkü paranın işleyişi, sosyal değişimler, "insan doğası", devlet hakkında bilgiyi sistematikleştirdiler. doğulular ne olup bittiğini anlamıyor, anlamaya da çalışmıyor. paranoyak gibi kısa yoldan batı'nın oyunlarını görmeye çalışıyor sadece.

    yukarıda biri ev fotoğrafı koymuş. doğulular böyle bir şey yapamıyor demiş. çünkü güzel bir bina yapmak için bile estetik felsefesi lazım. floransa'nın sokaklarında gezerken gördüğünle istanbul sokaklarında gezerken gördüğün arasındaki farkı yaratan, binaları yapanların arasında kültür ve anlayış farkı.

    bu fark kapanmaz. isteyen istediği kadar batı medeniyeti ufalanıyor, çöktü beyler çıkıyoruz diye kendini kandırsın. dünyaya gelen hiçbir nesil batılının felsefesi olmadan taş taş üzerine koyamaz. ancak dünya tamamen küreselleşir ve göçler sayesinde doğu-batı ayrımı anlamını tamamiyle kaybederse bu üstünlük kendiliğinden biter.
1981 entry daha
hesabın var mı? giriş yap