• bu arabayı almadan önce otomatik vitesli diğer alternatifler olan peugeot 208 1.2 etg5 şanzıman, seat ibiza 1.2 tsi dsg şanzıman ve toyota yaris 1.33 cvt şanzıman şeçeneklerini test ettim. renault clio'yu bendeki marka imajı sebebiyle daha olayın başında eledim. öncelikle fiesta powershift ecoboost hakkında arkadaş çevresinden gelen görüşler:

    1) 1.0 araba çekmez.
    2) lpg taktıramazsın. 1.6 motorlusunu al, sonra lpg taktırırsın.
    3) dizelini al.
    4) turbosu bozulursa başına bela olur.
    5) ilerde arabayı satmakta zorlanırsın.

    fiesta ecoboost sürüş esnasından ve sürüş sonrasındaki duygu düşünceler:
    1) adamlar yapmış, araçta yeterli güç mevcut. torku da kendi sınıfındaki çoğu benzinli aracın üstünde. her devirde aranılan tork gaz pedalında.
    2) iç mekandaki malzeme kalitesi test ettiğim araçlar arasında en iyisi. zaten fiesta ecoboost sadece titanium paketiyle satılıyor.
    3) vites geçişleri en az dsg şanzıman kadar başarılı, sorunsuz ve en önemlisi kemiksiz.
    4) motor sesi benim şehirlerarası seyir süratim olan 100 km/s'de "yok". sadece rüzgar ve asfalt sesini alıyorsunuz.

    2000 km'lik sürüşten sonra:
    1) 1500 km.lik rodaj dönemi sonrasında yaptığım ölçümde şehirlerarası yolda (cruise control 100 km/s'de sabit, klima açık, araçta 2 kişiyiz) 4.9 lt/100 km'lik bir ölçüm aldım. şehir içinde (%30 anayol, %70 şehiriçi diyeyim) 6.3 lt/100 km'lerde dolanıyor.
    2) test sürüşü esnasında da tespit ettiğim şekilde araçta motor sesi diye bir şey yok. sadece rüzgar ve asfalt sesi var. ilerleyen dönemde ses yalıtımı yaptıracağım.
    3) powershift, etg5 şanzıman gibi sapıtmıyor.
    4) uzun yol yorgunluğu elbette ki üst sınıf araçlardaki gibi değil. sonuçta mini sınıftaki bir araba bu.

    neden dizelini tercih etmedim?
    - dizelin motor sesi hoşuma gitmiyor.
    - mazot filtresinin adını dahi duymak istemiyorum.
    - otomatik vitesli araca binmek istiyorum

    neden 1.6 litre benzinli motoru tercih etmedim:
    - lpg'yle uğraşmak istemiyorum.
    - yeni teknoloji motoru olan bir araca binme hissiyatı
    - az motor sesi
    - düşük vergi
    - güvenlik paketinin otosan tarafından bana çok cüzi bir miktara, adeta hediye edilmiş olması.
    - triger kayışı değiştirmek (ağır bakım) hadisesini hayatımdan çıkartmak avantajı

    ecoboost'un eksi yönleri:
    - kullanılan 5w-20 yağ sebebiyle nispeten biraz daha maliyetli bakım
    - piyasada şu sıralar pek bulunmayan yağ kullanılması sebebiyle yetkili olmayan servislerde bakımının (bence) yapılmasının mümkün olmaması.
    - türk insanının ve ustalarının düşük hacimli motora olan "çekmez bu abi" önyargısı. (sokmuşum o önyargıya)
  • otokoç'un büyük eşşeklik edip 40.000tl fiyatla çıkarttığı otomobil.
  • ford'un fiyat politikasına kurban giden araç modelidir.
    2012 yılında fiyatı 27-29 aralığında iken şu an 50 bin seviyesine gelmesinin açıklanabilecek hiç bir yönü yoktur. araca artı özellik olarak kayda değer konulan bir şey yok ama fiyat sürekli yükseliyor.
  • otokoç büyük eşşeklik edip de 40.000tl fiyatla çıkarmazsa, 2013 yılında türkiyenin en çok satan arabası olacak olan ford modeli
  • powershift şanzımanlısının 4500 km kullanım sonrası yakıt tüketim verileri şu şekilde:

    istanbul-ankara arası klima açık, araçta üç kişi var, cruise control 100-110 arası: 5,2 lt (dönüşte 4,8)
    sıkışık trafikte şehir içi kullanımda, klima açık: 7 lt
    %50 şehir içi, %50 çevre yolu kullanımında, klima açık: 6 lt

    15000 km bakımı sonrası tüketim verileri biraz daha düşer belki ama çok fark olacağını düşünmüyorum.

    ayrıca fabrika verisi maksimum hızı olan 185 km/s'yi zorlanmadan görüyor. ecoboost'un altıncı viteste, 140 km/s sonrasında dahi istikrarlı ivmelenme yaratması insanı şaşırtıyor.
  • 7 sene, 120.000 km'lik birlikteliğimiz sıfır problemle nihayete erdi. b sınıfı için problemsiz, sınıfının konfor gereksinimlerini fazlasıyla karşılayan, 1.6 atmosferik motorlardan daha iyi performans ve yakıt ekonomisi değerleri sunan, düşük mtv dilimine girmesi sebebiyle vergi avantajı sağlayan bir araç.

    dikkat edilmesi gereken noktalar:

    - ford gereksinimlerini sağlayan 5w-20 yağ dışında yağ kesinlikle kullanmayın. dandik yağ filtreleri kesinlikle kullanmayın. turbo beslemeli araçlar için yağ ve yağ filtrenin kaliteli olması çok önemli. güvendiğiniz bir yetkili servise götürmüş dahi olsanız hangi yağın ve yağ filtresinin kullanıldığını mutlaka sorgulayın. bakımlarda 5w-30, 0w-20 gibi yağlarla araca bakım yapılmaya çalışıldığına pek çok kere şahit oldum.
    - yağ katkı maddesi kesinlikle kullanmayın.
    - fabrika çıkışlı motor soğutma sıvısı (antifreeze) kilometre sınırı olmaksızın 10 yılda bir değişiyor. paranızı çöpe atmayın. (kullanıcı el kitabı ve bakım el kitabı bilgisi)
    - triger kayışı kilometre sınırı olmaksızın 10 yılda bir değişiyor. avrupa ve amerika'da satılan 1.0 ecoboost motorların kullanıcı ve bakım el kitabı bilgisi bu şekilde. türkiye'de satılan 1.0 ecoboost'lar için ford otosan yanlış hatırlamıyorsam 100.000 km/5 yıl gibi bir bakım aralığı koymuş. seçim sizin ama bence 10 yıldan önce triger kayış değişimi gereksiz çünkü triger kayışı bu motorlarda motor bloğunun içinde yer alıyor ve motor yağı ile doğrudan temas ederek dönüyor. ford mühendislerinin triger kayışının ömrünü uzatmak için bilinçli olarak yaptığı bir tasarım bu.
    - buji değişim aralığı avrupa ve abd 1.0 ecoboost'lar için 100.000 mil yani yaklaşık 170.000 km. türkiye'de yetkili servisler bunları 30.000 km'de bir değiştirmek istiyor. iridyum bujinin 30.000 km'de değişmesi kadar saçma bir şey olmasa gerek. 30.000 km kullanım sonunda bujilerinizi gözle kontrol edin. yepyeni olduklarını göreceksiniz. illa değiştirecekseniz orijinal bujiler dışında buji kesinlikle kullanmayın. araçta değiştirilmesi gereken buji sayısı 3. yetkili servis, yaptıkları bakım neticesinde benden 4 buji parası almaya çalışmıştı. anlamasak, bilmesek öyle kakalayacaklardı.
    - araçta değiştirilmesi gereken bir benzin filtresi bulunmuyor. yetkili servis, yaptıkları bakımda benzin filtresini değiştirdiklerini iddia edip para almaya çalışmıştı. anlamasak, bilmesek öyle kakalayacaklardı.
  • tavsiye edilen fiyatlarını diğer tüm ford modellerinde olduğu gibi ford otosan belirlemektedir. otokoç, koç holding'in sahip olduğu ford bayileridir.
  • otokoç'ta yapılmış 30.000 km bakımı kdv hariç şu şekilde.

    sıvı katı atık bertaraf bedeli 5 tl
    işçilik 107 tl
    sarf malz. motor temizliği 12 tl
    3xateşleme bujisi 114 tl
    hava filtresi 38 tl
    yağ filtresi 28 tl
    polen filtresi 60 tl
    cam suyu 9 tl
    1 lt antifriz 20 tl
    tapa:karter yağı boşaltma 6 tl
    fmy 5w-20 motor yağı (5 lt) 238 tl
    ecu ve otomatik şanzıman yazılımı güncelleme beleş

    kdv dahil 717 lira 54 kuruş.
hesabın var mı? giriş yap