• latincede alacak hakkının kayıtsız ve şartsız olarak teslim edilmesi anlamındadır.

    vadeli mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına bağlı olarak tahsil edilecek olan alacakların daha önce bu hakkı elinde bulunduranlara rücu edilmeksizin (kayıtsız şartsız ve vazgeçilmez olarak), bir banka veya bu alanda uzmanlaşmış bir finans kuruluşu (forfaiter) tarafından satın alınarak iskonto edilmesidir.

    uygulamada forfaiting işlemi yatırım mallarını kapsamaktadır. 1950’li yıllarda abd ve avrupalı ülkelerin sscb ile dış ticaretlerinde doğdu. uzak doğu ve `latin amerika ülkelerinde yaygınlaştı.

    (bkz: ntvmsnbc)
  • factoring in yavurcasi,
  • 1962 de amerika nın sovyet rusya ya mal satışı sırasında, amerika nın peşin satışta ısrar etmesi, rusya nın ise kredili ödemede ısrar etmesi üzerine işler tıkanmışken araya giren bu konuda tecrübeli isviçre bankalarının ilk kullandığı ve dünya ekonomisine tanıttığı sistem olmuştur. dolayısıyla amerika nın mal satışından kaynaklanan alacağını iskontolu satın alan isviçre bankası, ödemeyi hemen yapmış, böylece amerika nın gönlü olmuş, kredili mal alımında ısrar eden sovyet rusya da taksitlerini efendi efendi isviçreliye ödemiş, böylece soğuk savaş yıllarında yeni bir krize mahal verilmemiştir.
    (bkz: isviçre nin tarafsızlığı)
  • faktöringin nispeten daha uzun vadeli alacaklarla ve başka ülkedeki firmalarla yapılanı
  • bir ihracatçının yapmış olduğu vadeli satıştan doğan ve bir kambiyo senedi ( bono, poliçe), garanti mektubu veya alacağın devrine izin veren başka bir araç ile belgelenmiş alacakların, ihracatçının kendisine veya anılan belgelerin lehdarına rücu etme şartı olmaksızın bir finansman kuruluşu tarafından satın alınması (iskonto edilmesi) işlemidir. sözkonusu alacakları satın alan gerçek veya tüzel kişiye forfeiter denir. forfeiter bir banka veya uzman kuruluş olabilir.
  • factoring işleminden farklı olarak, finansmanın alacağın tamamı üzerinden yapıldığı, genellikle altı aydan 10 yıla kadar vadelerin söz konusu olduğu ve üretim araçlarının (yani yatırım mallarının) ihracında baş vurulan bir işlemdir. forfeiting işleminde belge şartı vardır ve açık hesap söz konusu değildir, bu bağlamda kullanılan belgelerin değişim değerlerinin teşkil ettiği bir ikinci el piyasası da oluşmuştur.

    (bkz: factoring)
    (bkz: swap)
    (bkz: offshore)
    (bkz: kıyı bankacılığı)
  • özellikle mal ve hizmet ihracatından doğan ve belirli bir ödeme planına göre tahsil edilebilecek olan alacakların bir banka ya da bu alanda uzmanlaşmış bir finans kurumu tarafından satın alınmasıdır.
  • genellikle "batı"lı bir bankanın kontr-garantisini içermeyen eski doğu bloku ülkeleri, aralarında türkiye'nin de bulunduğu orta doğu, afrika ve latin amerika ülkeleri kaynaklı ve bu bankalarca iskonto edilemeyen orta/uzun vadeli alacak hakkının evraka bağlanmış kısmının temliki yoluyla iskonto edildiği dış ticaret işlemidir.
    *
    türkiye'de klüplerin yabancı futbolcu transferlerinde sıkça kullandığı enstrümandır.
  • orta ve uzun vadeli ihracat alacaklarının rücusuz temliki sistemine dayanan bir finansman yöntemidir. faktoringle farkı, alacakların vadeleridir. faktoringe konu olan alacaklar kısa vadeli iken, forfaitinge konu alacaklar orta ve uzun vadelidir (10 yıla kadar). ihracatçı vadeli mal satmasına ragmen, belirli ücret karsiligi, bu alcaklarını nakite çevirmiş olur. bunun yanısıra politik ve ticari riskleri ortadan kalkar.
hesabın var mı? giriş yap