• geschichte der arabischen schrifttums adlı arapça yazma eserler literatürüne dair kitabıyla tanınan türk âlimi...
  • başında olduğu kurumun telefonuna bazen kendisi çıkıyormuş bugün anladık ki. fuat sezginle görüşmek istediginizi söylediğiniz zaman önce bir güzel telefondakini konuşturuyor. eger sizde bir randıman gördü ise; "yavrucum fuat benim" diyip şoke ediyor insanı. kekelettiriyor, ayağa kaldırıp telefona saygı duruşu yaptırtıyor.

    yakın zamanda, 26 nisan'da topkapı sarayı'nda, has ahırlarda yeni bir müze daha açacakmış. onun hazırlıkları ile uğraşırken bir yandan da muhteşem eserinin 16. cildi ile iştigal ediyormuş. 83 yaşında oldugu için malum, çok zamanı yokmuş..o yüzden çok zaman ayıramazmış fakire... ama geri de çevirmezmiş de. sevindirik edermiş.. ( allah uzun ömürler versin size hocam)
  • kendisiyle yapılmış güzel bir söyleşi:

    http://medeniyetmektebi.org/…=view&id=407&itemid=40
  • ben profesörüm diye caka satmayan insan. hakiki bilim adami. nice verimli meslektasi gibi o da ülkesini terketmek zorunda birakilmis. söz fuat sezgin'de:

    "evimden çıktım. baktım bir çocuk diyor ki; 'yazıyor yazıyor, 147 profesörün üniversiteden çıkarıldığını yazıyor. gazeteyi aldım elime. baktım benim de ismim var. enstitü yerine süleymaniye kütüphanesi"ne gittim. o gün artık türkiye"de yaşayamayacağıma inandım. birkaç amerikan ve alman üniversitesine yazdım. iki ay sonra bana iki amerikan üniversitesinden ve frankfurt'tan davet geldi. daha kitabın malzemelerini tamamlayamamıştım. türkiye"den uzaklaşmayayım, sık sık türkiye"ye gelmek zorunda kalırım diye frankfurt"u tercih ettim".
    (kaynak: aksiyon, 19.04.2004, sayi 489)

    bir de kizi hilal sezgin var, almanya'nin en saygin yayin organlarindan biri olan "die zeit"ta yazan.
    (bkz: http://de.wikipedia.org/wiki/hilal_sezgin)
  • an itibariyle atatürk üniversitesi'nde "islam, bilim ve teknoloji tarihine bir bakış" konulu konferansta konuşmakta olan değerli bilim adamı.

    uzun zamandır bekliyorduk ama salon hınca hınç dolu kapılardan taşıyor insanlar malesef içeri giremedim dışarıdaki televizyonlarda ise ses yoktu yapacak birşey yok diyip geri döndüm ve bunun acısını çekmekteyim an itibariyle.

    bugünkü konferans ve kendisi hakkında bilgi.
    http://beta.atauni.edu.tr/…li-bir-konferans-verecek
  • bilimler tarihçisi. hayatta görebileceğiniz en çalışkan, en birikimli insan. bir zamanlar trt'de, eskilerden enteresan aletleri kısık sesiyle uzun uzun anlatırdı, keyifle dinlerdik.
    biraz tanıyınca kendisine de emeğine de saygı duymamak, hayran olmamak imkansız. fakat kendisi ve müzesi hakkında cahil cühela takımının söylediklerine değil, kendi yazdığı ve hakkında yazılan kitapların sesine kulak vermek gerek.

    hakkında bilgi edinilebilecek, sefer turan'ın yaptığı röportajlardan oluşan bir eser için (bkz: bilimler tarihçisi fuat sezgin)
  • erbakan ve said nursi ile birlikte yüz büyük müslüman arasında yer almış.

    http://www.iosworld.org/100greatmuslim.htm
  • ismi ankara demetevlerdeki lalegül kavşağına verilen bilim adamı.
  • "başarılı olabilmek için her şeyden önce aşağılık duygusundan sıyrılmak gerektiğini, bu duygunun türk milletini bir kanser gibi kemirdiğini düşünüyorum." -prof. dr. fuat sezgin
  • bugün şu tiger woods denilen elemanın boğazın bir ucundan bir ucuna yaptığı vuruşta aklıma gelen büyük hoca.

    hani diyor ya hep bu ülkenin aşağılık kompleksinden kurtulması gerekir diye ha işte bu kadar basit ama bir o kadar büyük tespitini hayranlıkla yad ettim yine. neymiş efendim dünyanın en iyi golfçüsüymüş, çok para kazanıyormuş. neymiş reklammış, asya'dan avrupa'ya top yollamışmış da bizde tüm dünyaya bunu göstermişiz. aferin lan şu an tüm dünya türkleri konuşuyor, acayip turist çekeceğiz seneye. kim ne derse desin bunun sebebi aşağılık kompleksidir sonrasında dünyaya bakın biz her şeye açık bir ülkeyiz mesajıdır.

    oysa bir düşünsek bunların bir boka yaramayacağını, asıl işin bunlarda olmadığını. tıpkı olimpiyatları almak gibi, senin ülkende gençlerin spor namına yaptığı tek şey haftada bir halı saha maçı sen kalkıp olimpiyat diye zırlıyorsun. sen bir şu ülkede sporu kalkındır önce sonra olimpiyatları almasan da olur. ama yok işte illa reklamı burdan yapacağız, bunu gücümüz yetiyor mesajını vereceğiz herkese. şu kompleks insanı ilgi çekmek için şaklaban konumuna bile düşürüyor işte. bu ülkede hep bu konuma düşüyor en nihayetinde. evet bak şu an bu adamların yüzünden benimde artık bir aşağılık kompleksim var bu milletin bir ferdi olarak.

    neyse bakalım hocamız dedik, nereden nereye geldik. bu ülkeye her alanda böyle adamlar lazım, başarılı olan, bunun için çabalayan adamlar lazım. ellerinden öpüyorum hocam, tespiti koymuşsun.

    aslında şu an bir daha düşündüm de iyi ki asya ile avrupa'yı bağlıyoruz. hem ne derler görmemişin bir oğlu olmuş.
hesabın var mı? giriş yap