• tayland ın milli simgesi olan yarı kuş - yarı insan olan mitolojik varlığa verilen ad.
  • yanılmıyosam street fighter zero 2 de yer alan dövüşçü karakter.. çeşitli hindu büyüleri sonucu o hale geldiği bilinmektedir.. ananelerimizin rüyamda görsem korkarım dediği türden sevimli bi kardeşimiz.
  • mr. bison'a karşı silah olarak üretilmiş bir robot olduğundan mütevellit büyüyle alakası yoktur pek.
  • 2004 yapimi blim kurgu filmi.
  • hindu mitolojisinden mistik bir varlik. tanri vishnu nun binegidir. altindan bir insan vucuduna sahip olan garuda nin sirtinden cikan iki kirmizi kanat ve agizinin olmasi gereken yerdeki kartal gagasi ile heybetli bir varliktir. ayni efendi vishnu gibi bir tac takar. bu mitolojik yaratik gunesi bile engelleyebilecek kadar devasa tasvir edilir.

    daha eski kaynaklarda cennetten dunyaya bir meyva getirdigi anlatilan syena ile ayni varliktir. hindu inancinda insan vucudundaki zehirlerin etkisini yok ettigi inanildigindan kendisine dua edilir.

    budist inanisinda da garuda lara zeki, medeniyetler kurmus devasa bir kus irk olarak inanilir. devasa kanatlarini bir kez cirpmalari ile kasirgalar meydana getirirler. garudalarin sehirleri ve krallari vardir ve bazilari gerektiginde insanlarla baglantiya gecebilmek icin insana donusmelerini saglayan buyulu guclere sahiptirler. bazi hikayelerde bu buyulerini kullanan garuda krallarinin insan kadinlarla ask yasadigindan bahsedilir.
    garuda larin ezeli dusmanlari surungen irk naga lardir.
    garudalar, sumeru dagini ve trayastrimsa cennetini buddist inanisin titan lari olarak tanimlayabilecegimiz asura lardan korumak icin, otuz uc tanri cennetinin krali sakra tarafindan gorevlendirilmis varliklardir.

    tayland ve endonezya da garuda, milli bir sembol haline gelmistir. ozellikle tayland da krut pha diye adlandirilan iki kanadini iki yana germis olan garuda kraliyet ailesinin de semboludur.
  • ulan bator'un da simgesi olan efsanevi kus. mogolistan'da khangarid olarak da bilinir.
  • simurg, zümrüdüanka ve phoenix gibi birçok mitolojik kuştan biri.

    türk söylencelerinde karakuş, togrıl (tuğrul), alp kara kuş, ulu kara kuş ve kaan kerede olarak geçmektedir.

    genel özellikleri bakımından, türk mitolojisindeki karakuş türevleri ile garuda'yı bir tarafa, zümrüdüanka ve phoenix gibi "küllerinden doğan" kuşları diğer bir tarafa koyarsak, avrasya mitolojilerindeki yaygın kuş figürlerini çok üstünkörü bir şekilde de olsa tasnif etmiş oluruz.
  • gareth emery'in kurucusu ve sahibi olduğu label.
  • (bkz: garuna)
  • altay mitolojisinde, gövdesi, kol ve bacakları insan biçimli, kartal başlı, kartal gagalı ve kartal pençeli karakuş.

    endonezya, tayland ve moğolistan'ın milli sembolüdür.
hesabın var mı? giriş yap