• (bkz: tiroid)
  • guatr (struma)

    bu hastalıkta, tiroit bezinin büyümesi nedeniyle, boğaz bölgesini çevreleyen bir şişkinlik oluşur. genellikle tiroit bezinin az veya çok çalışmasından kaynaklanır, ama başlıca nedeni, besinlerden ve sudan yeterince iyot alınamamasıdır. iyot maddesi, bedende öncelikle tiroit hormonlarının üretilmesinde kullanılır, bu yüzden bu önemli maddenin her türlü eksikliği tiroit bezini etkiler. bu konunun beslenmeyle olan ilişkisi anlaşılıncaya kadar bu belirti, genellikle toprağında ve suyunda çok az iyot olan, örneğin dağlık bölgelerde yaşayan kişilere özgü bir hastalık olarak bilinirdi. iyot genellikle sofra tuzuna ve bazı ülkelerde ekmeğe eklenir. iyot içerikli bitkiler, öncelik sırasına göre, orman sarmaşığı ve yulaf olarak bilinir. ayrıca, ülkemizde bilimsel olarak tanınmayan bir deniz yosunu türü de iyot açısından çok zengindir ve batılı ülkelerde bu doğrultuda yaygınlıkla kullanılmaktadır. bitkinin, latince, almanca, ingilizce ve fransızca adları şöyledir: fucus vesiculosus, blasentang, sea kelp, varech vesiculeux.

    ama guatrın eritilmesinde yoğurtotu(yapışkanotu) bitkisinin çayı ile yapılan sürekli gargaralar ve arada birkaç yudum çay içimi çok olumlu sonuçlar verebilir.

    ayrıca, biraz tuz eklenerek lapa haline getirilen taze sinirliot lapa kompresleri doğrudan guatrın üstüne yatırılıp tespit edilebilir. günde 2 kere, 2-3 saatlik lapa kompresleri öncesinde bölgeye yağlı bir bitkisel merhem veya krem sürülmesi, olası deri reaksiyonlarını ve kurumaları önleyebilir.

    bu tedavilerin uygulanması için doktor onayı alınması doğru olur.
  • (bkz: atom tedavisi)
  • daha çok karadeniz bölgesinde iyot bağlayıcı özelliği bulunan kara lahananın fazla tüketimi sonucu yaygın olan hastalık.
  • iyot eksikligi iceren hastalik cesidinde fuska birebir iyi gelmektedir.
  • (bkz: hipertiroid)
  • gündelik hayata, sosyal ilişkilere direkt yansıyan, malign olmayan türlerinin tedavisi mümkün ve kolay olan hastalık. operasyonla alınıyo bazen nodüller, bazen de minik haplar veriliyo ömür boyu kullanım için. işte tedaviyi, bu hapı içmeyi ihmal eden guatr hastalarının idareci, müdür, şef vs. olmalarını sınırlayan bir yasa çıkmalı. öğretmenlik de yapmamalı guatrlılar. ya da yanlarında sürekli passiflora taşımalı, etrafındakileri germemeli üzmemeliler. guatr ataklarının sinirli ruh halini çekmek insana ne yapıcaanı şaşırtan bi durum.
  • ameliyatını olduğum hastalık.
    nodülünüz varsa ve 1,5 cm'den büyükse, yapıları kistik değilse bile aldırmanız tavsiye edilir. bu arada nodüllerle birlikte tiroid bezlerinizi de komple aldırmanız da fayda var; çünkü ameliyattan sonra tiroid bezleriniz veya sadece yarisi alinmiş tiroid bezleriniz yeni nodüller geliştiriyor.
    daha önce guatr ameliyati olmuş kişileri yeniden ameliyat etmeyi kimse istemiyor.

    bu ameliyat sonrasinda kafaniz bedeninizden ayrilmiş gibi hissediyorsunuz. hiç hafife alinmamasi gereken bir ameliyat.

    bu acilari ameliyatla çekmek istemiyorsaniz, gidin birine aşik olun, ilişki için elinizden geleni yapin, herşeyinizi o kişiye adayin, sonra o kişi size haketmediğiniz şekilde davransin, yine ameliyatla ayni sonucu alirsiniz. kafaniz bedeninizden ayrilmiş kadar olursunuz.

    ikisini de terübe ettim şahsen, bakalim sirada ne var..
hesabın var mı? giriş yap