• der tod in venedig'in protagonisti sanatçı kişilik. sanatı konuşlandırdığı tepe noktasından, "a study on abject" adlı eserini yazarken inişe geç(tir)en, ismiyle ve ünvanıyla tecrübe ettikleri içinden çıkılması zor paradokslara sürükleyen, apollon-dionysos dikotomisinin fin de siècle usulü nefes ve beden bulduğu insan: gustave aschenbach, gustav von aschenbach.
  • tadzio'ya duyduğu olanaksız aşkın yarattığı etiksel gediği, mitolojideki tanrıların güzelliği ile örtmeye çalışmış, imge yüklü varlık. yaratıcısı thomas mann'ın cinsel tercihlerine ve sanatçı yönüne kasti vurgusu; mann'ın, hem nüfuz bulduğu hem metin yorumlaması getirdiği varla yok arasında sezgisel bir canlı, telli bir çalgı.
  • - "bugün bütün tariflerin üstünde güzeldi tadzio; aschenbach çoğu zaman olduğu gibi şimdi de kelimenin, maddi güzelliği ifadeye değil, sadece övmeye gücü yettiğini acı duyarak bir kez daha hissediyordu."

    - "her aşık gibi beğenilmek istiyor, bunun imkânsızlığı düşüncesiyle acı üzüntüler geçiriyordu."

    kendisi 40'lı yaşlarda bir yazar olup, 14 yaşında polonyalı bir erkek çocuğa aşık olmuş bir roman karakteridir.
    ilk başlarda çocuğun güzelliğine mest olur, sonradan yavaş yavaş aşık olmaya başladığını görürüz. beğenilmek arzusu ile de kendi vücuduna ince ince bakımlar yapar. saçını boyatır vb. gibi.

    yalnız, benim bu edebi karakter hakkındaki yorumum ise çok afedersiniz ama "senin kalıbını sikeyim" şeklinde.
  • oğlancılığını entelektüelize eden pedofili karakterdir.

    şaka maka harika bir romanın baş kahramanıdır.
  • nobel edebiyat ödüllü alman yazar thomas mann tarafından yazılmış venedik'te ölüm (bkz: der tod in venedig) romanının tadzio ile birlikte ana karakterlerinden biridir. kitabın yazıldığı tarih göz önünde bulundurulduğunda aschenbach'ın ölümü avrupa'nın da yıkımını sembolize etmektedir. bu noktadan bakıldığında thomas mann'nın avrupa'daki sıkışmayı çok iyi yorumladığını görebiliriz. sonrasında yaşanan birinci ve ikinci dünya savaşları da buna kanıttır.
hesabın var mı? giriş yap