• hekim sadece bireyleri tedavi etmekle değil, toplumun sağlık seviyesini yükseltmek, ve insanları daha hasta olmadan uygulanan önlemlerle korumakla da yükümlüdür. halk sağlığı tam da bunu amaçlar. halk sağlığı dersinin gereksiz, saçma, vb olduğunu savunan insanları ağzım açık izliyorum ve onlara laflar hazırladım. mesleğine ve ülkesine değer veren her tıp mensubu, hangi branşta uzmanlaşırsa uzmanlaşsın halk sağlığı için bir şeyler yapmıyorsa, bu kendilerinin ayıbıdır. jinekolog smear taramalarının yaygınlaşması için, çocuk doktoru aşı olmamış tek bir çocuk kalmaması için, dahiliyeci/cerrah mamografi ile meme kanserinin çok erken evrede yakalanması için uğraş vermiyorsa, ona ''ben sana doktor olamazsın demedim, adam olamazsın dedim'' derim, o da cevab veremez.
  • tıp fakültesi öğrencilerinin bu dersi veya stajını fuzuli olarak gördüğü bir bölümdür. mezun olunca uzman hekim olacağını düşünen öğrenciler için çok gereksiz bulunan bir stajdır. ancak mezun olan öğrencilerin yarıdan fazlası uzman olamadığında ve hele hele taşrada hekimlik yapmaya başladıklarında bu bölümü ve halk sağlığı stajının önemini kavrarlar. (bazıları bu durumda bile kavrayamaz). ancak çok geç olmuştur.
  • hakkında araştırma yapıp sonucunu kamuoyu ile paylaştığınızda, halk arasında korku ve panik yaratma gerekçesi ile 2-4 yıl yatabileceğiniz alan. evet akademisyen olsanız bile.
  • bunun uzmanlığını almı$ hekimler, iki yıllık bir eğitimle a$ağıdaki yan dalların uzmanlığını edinebilirler.

    - epidemiyoloji
    - çevre sağlığı
    - i$yeri hekimliği
    - okul hekimliği
  • tıp fakültesi öğrencileri için sabır sınama stajıdır. biyoistatistik ile istatistiklere gömülüp, literatür tararken makalelere gömülü bulursunuz kendinizi. belki en gerekli stajlardan biridir ancak eğitim sistemi tam oturmadan öğrenciye eziyetten başka bir şey değil. yaşamdan soğutur.
  • staj sonunda yapılan sınavda "663 sayılı kanun hükmünde kararnameye göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?" şeklinde soru sorabilen ana bilim dalı.
  • turkiye'ye halk sagligi olgusunu getiren de, yayginlasmasini saglayan kisi de nusret fisek mis.
  • social health adıyla gelişmiş ülkelerde çok önemli bir alan olsa da (gelişmekte olan!) türkiye'de ıskalanır.

    tus'ta en az puan alanlar girer. 300 kişilik tıp fakültelerinde derslere katılım oranı %10 dur.

    halk sağlığı üzerine uzmanlık yapacağını söyleyen bir doktor adayına şaşırılır ve de gülünür.

    adı türkiye olmayan bir ülkede ihtisasını yapmak istediğim tıp dalıdır.
  • tıp fakültesindeki aslında en önemli stajlardan derslerden birisidir. ancak ne yazık ki hem kendi yaptıkları uygulamalarıyla hem de teorik sıkıcı dersler ile öğrencileri içine çekememektedir.

    bunun yanı sıra halk sağlığı uzmanlarının bilgi ve birikimlerini en iyi şekilde aktaracak bir yapıları bulunmamaktadır. idealist genç hekimler ile ilerleyeceğine inanıyorum.
  • halk sağlığı uzmanları derneği için bkz: http://hasuder.org/anasayfa/
hesabın var mı? giriş yap