• ilk ortaya çıktığı the bat isimli kitapta anlatıldığı kadarı ile hayattaki yakınları babası ve çocukken tecavüze uğramış olan otistik bir kız kardeşi olan; alkollü bir şekilde araç kullanırken yaptığı kaza sonucu ortağının ölümüne, masum bir çocuğun felç kalmasına yol açan; bu kazanın meslektaşları tarafından ört bas edilmesi üzerine içmeyi bırakıp işine odaklanan (en azından ilk kitapta), tuttuğu bayanları öpen ancak ileriki kitaplarda alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olarak karşımıza çıkan bir dedektif kendisi.

    ilk kitaplarında silah olarak ruger sp101 kullanır. sonraki kitaplarında 38 kalibre smith wesson kullanmaya başlamıştır. tek gerçek arkadaşı, aynı zamanda çocukluk arkadaşı olan øystein eikeland isimli taksi şoförüdür.

    sarı saçlı, mavi gözlü, 1.92 boyundadır; ince bir vücut yapısına sahiptir; kimi zaman düzenli spor yapar çok fittir; kimi zaman kendisini salmıştır ama kitaplarda karşımıza kilolu çıkmaz.

    ev adresi bislett'te bulunan sofies gate'tir. en sık uğradığı restaurant evnie yakın olan schrøder'dir. (schrøder´s) tüm kitaplarda bir takım kadınlarla ilişki yaşasa da hayatı boyunca saplantı ile aşık olduğu ve bağlı kaldığı tek kadın rakel fauke'dir. rakel'in, oleg isimli oğlu ile aralarında adı konulmamış bir baba - evlat ilişkisi vardır.

    karakter olarak son derece inatçı, tuttuğunu bırakmayan, asla pes etmeyen, son derce zeki bir kişidir. otorite ile sorunludur; kendi bildiğini okur, yalnız veya kendi kurduğu küçük ekiplerle birlikte çalışır. polis teşkilatı içerisinde kendi amiri ve bir iki yakın çalışma arkadaşı dışında kimse tarafından sevilmez. ancak hayatı boyunca dürüstlük ve doğruluktan ayrılmaz; ahlaken doğru yerde durur; kadınlarla ilişkileri hep sorunludur.

    harry hole serisi şu şekildedir:

    1997 – flaggermusmannen; ingilizce ismi: the bat (2012) - türkçe ismi: yarasa
    1998 – kakerlakkene; ingilizce ismi: cockroaches (2013)
    2000 – rødstrupe; ingilizce ismi: the redbreast (2006) - türkçe ismi: kızılgerdan
    2002 – sorgenfri; ingilizce ismi: nemesis (2008) - türkçe ismi: intikam (2012)
    2003 – marekors; ingilizce ismi: the devil's star (2005) - türkçe ismi: şeytan yıldızı (2014)
    2005 – frelseren; ingilizce ismi: the redeemer (2009) - türkçe ismi: kurtarıcı (2014)
    2007 – snømannen; ingilizce ismi: the snowman (2010) - türkçe ismi: kardan adam
    2009 – panserhjerte; ingilizce ismi: the leopard (2011) - türkçe ismi: leopar
    2011 – gjenferd; ingilizce ismi: phantom (2012)
    2013 - politi; ingilizce ismi: police (2013)
    2017 - tørst; ingilizce ismi: the thirst (2017)
    2019 - kniv; ingilizce ismi: knife (2019)

    kitapları ingilizce'ye ve türkçe'ye karışık bir sıra ile çevrilmiştir; tek başına alıp okunabilir, güzel bir polisiye tadı verir ama harry hole, zaman içerisinde gelişerek büyür; mümkün olursa seriye ilk kitaptan okuyarak başlamanızı tavsiye ederim. serinin her kitabında, harry, babası, kız kardeşi, rakel ve oleg ile olan ilişkilerini daha derin öğreniriz.
  • kurallara uymakta zorlanan, alkolü ve kadınları seven, elindeki vakaların üzerinde obsesif tarzda çalışan, faşistlerden nefret eden karizmatik dedektif. 1.92m boyunda, kapı gibi, sarışın bir norveçlidir.
    baş kahramanı olduğu polisiye serisinin sinemaya uyarlanacak olan bir kitabında* kendisini michael fassbender'in oynayacağı duyurulmuş. cuk oturmuş hakikaten, harika casting..
  • norveç'in behzat ç.si.
  • yedinci romanı ile 2017'de beyazperdeye taşınacak, dönem dönem alkolle ilgili sorun yaşasa da üstesinden gelip suçluları alt eden melankolik polis dedektifi. iskandinav polisiyesinin şu anda devam etmekte olan en popüler serisinin baş kahramanı
  • jo nesbo'nun yarattığı the snowman filmiyle beyaz perde ye merhaba diyecek alkolik dedektif. soyadı holy diye okunmaktadır.

    (bkz: geliyor gönlümün efendisi)
  • jo nesbo'nun romanlarının ana karakteri. kitaplar dilimize karışık sırada çevrildiği için ilk hikayesi yeni yeni ortaya çıkmaktadır. sarışın, sportif, 1.92 boyunda alkolik bir dedektiftir. otistik bir kız kardeşi vardır. rakel fauke adında bir başka karakterle inişli çıkışlı bir ilişkileri vardır. tanışmaları kızılgerdanisimli romanda gerçekleşmiştir.
    edit: kız kardeşi otistik değil down sendromludur.
  • uzun sarı camel’e özendiren dedektif, roman karakteri.
  • 1965 doğumludur. geçmişinden biriyle yüzleşeceği ve seri cinayetleri araştıracağı susuzluk romanı ile 54 yaşında olacaktır. hayatının aşkı rakel ve öz oğlu gibi sevdiği oleg ile bir yuva kurmuş olmanın tadını çıkartmaktadır.
  • harry hole serisi sıralı tam liste şöyle:

    1. yarasa (bkz: flaggermusmannen) (bkz: the bat)
    2. hamamböcekleri (bkz: kakerlakkene) (bkz: cockroaches)
    3. kızılgerdan (bkz: rødstrupe) (bkz: the redbreast)
    4. nemesis (bkz: sorgenfri) (bkz: nemesis)
    5. şeytan yıldızı (bkz: marekors) (bkz: the devil's star)
    6. kurtarıcı (bkz: frelseren) (bkz: the redeemer)
    7. kardan adam (bkz: snømannen) (bkz: the snowman)
    8. leopar (bkz: panserhjerte) (bkz: the leopard)
    9.hayalet (bkz: gjenferd) (bkz: phantom)
    10.polis (bkz: politi) (bkz: the police)
    11.susuzluk (bkz: tørst) (bkz: the thirst)
    12. bıçak (bkz: kniv) (bkz: knife)
  • kitaplığımda serinin türkçeye çevrilen 4 kitabı eksikti az evvel onları da aldım 11 kitap tamam.türkçeye çevrilmeyen kitabının olduğuna da sevindim macera devam ediyor;)
hesabın var mı? giriş yap