• southpark'in bir bolumunde bu tip bir egitime maruz kalan* cocuklar konu edilmi$ti.
  • (bkz: home coming)
  • bu tur egitim goren cocuklar cok sey kacirirlar.

    okulun sosyal ortaminda yetisir cogu cocuk. aile disi kuvvetli baglar orada kurulur. bunlardan eksik kalan cocuklarin saglikli bireyler olmasinin ihtimali dusuktur.
  • abd'de son yillarda bunyesine dahil ettigi ogrenci sayisinda onemli artislar olan bir egitim turudur. son rakamlara gore yaklasik 2 milyon amerikan genci ilk,orta ve lise egitimlerini kendi evlerinde ebeveynlerinde almaktadir. bu sistemde aslina bakarsaniz anne babalari gercekten tebrik etmek gerekiyor. neden diye soracak olursaniz soyle soyliyim; bir kere cocuklarini devlet okuluna yollayarak bedava egitim aldirabileceklerinin yaninda bir de eve ikinci bir gelir kazandirma olanagindan da feragat etmeleri. oyle ya, bu home schooling icin ya anne ya da babanin evde kalip cocuklara egitim vermesi lazim, dogal olarak da disarda calisip eve ekstradan bir maas getiremez duruma geliyor. bunlarin disinda ilginc bir bilgi ise su, evde egitim alan cocuklarin ailelerinin buyuk bir cogunlugunun cumhuriyetci olmasi. o yuzden 2000 yilindaki secimlerde bush baya bir bahsetmisti bu ailelerden, onlarin oy potansiyelini garanti altina almak icin. bir diger istatistiki bilgi ise home schooling'i tercih eden ailelerin egitim durumlarinin diger ailelere gore daha yuksek olmasi. bu tip egitimin en cok elestiri alan tarafi, surekli evde egitim alan cocuklarin sosyal ortamlardan uzak kalmasi ve ilerde sosyal hayata kolay adapte olamayacak bireyler haline gelmeleridir. fakat home schoolcu aileler buna da bir care bulmuslar. simdilerde kendi aralarinda guclu networkingler kuruyorlar ve bu cocuklar belirli zamanlarda bir araya gelip sportif aktivitelere katiliyorlar, cesitli kulturel yerlere geziler duzenleniyor vs. yine cagimizin olmazsa olmaza konumuna gelen internet de tam bunlarin lehine calisir gozukuyor. e-learning ile home schooling birbiri ile ortusuyor ve evdeki ogrenciye sinirsiz egitim firsatini getiriyor. en son trend olarak da sirf bu ogrenciler icin kurulmus universite fakultelerinin kurulmaya baslamasi. artik buralarda ogrencilere nasil bir disiplin altinda egitim verilir orasini bilemiycem ama gidenlerin cogunlugunun koyu hristiyan ve cumhuriyetci olacaklarini dusunursek pek de sonu bana ic acici gelmiyor ama kendi icersinde tutarli bir sistem olabilir tabiki.
  • (bkz: home office)
  • öncelikle vikipedi bunu evokulluluk diye götten uydurma bir kelime ile türkçeye sokmaya çalışmış.

    http://tr.wikipedia.org/wiki/evokulluluk

    şu aralar gittikçe popülerleşen "dinci liberal" kişiler şu sistemi bir duysalar pamuklara sarıp sarmalamak, el üstünde tutmak isterlerdi heralde. düşününsenize hem kızları okula göndermemek için amerika'dan ithal edilebilecek bir sistem var;hem de "çocuğumuzu okula göndermeme özgürlüğümüze karışılamaz" diye bir slogan da hazır ve sahipsiz bekliyor.
  • yeniden kurmacılık eğitim felsefesi içerisinde romantik kurmacıların savunduğu sistem.
  • kötüye kullanılmadığı sürece gayet iyi ve gerekli bir sistem. zaten yasal olarak geçerli olduğu ülkelere baktığımızda bunu görebiliriz. günümüzde avustralya, kanada, yeni zelanda, ingiltere ve amerika'da yasal. almanya'da ise zorunlu eğitime ek olarak zorunlu bir homeschooling mevcut. neden mantıklı bir sistem? günümüzde okul dediğimiz yerlerin hepsi "okul" denecek yerler değiller. çocuğunu bilmediğin bir yere, bilmediğin herhangi bir diplomalı kişiye ve tamamen saçma salak bir çevreye eğitimsiz bir halde atmak ne kadar mantıklı? burada eğitim alabileceğini düşünmek ne kadar mantıklı? aldığı eğitim düzeyi nasıl olacak? eğitim verenler gerçekten yeterli mi? 20-30-40-50 kişilik sınıflarda çocuğumun eğitimiyle gerçekten kim, ne kadar ilgilenir, ne kadar önemser? özel okulda eğitim aldığı halde dayak yemiş (basit bir soruyu parmak kaldırıp bilemediğim için, sınıfın en çalışkan ve uslu ineği olduğum halde) ve okulda öğrendiği bilgilerin neredeyse hepsini unutmuş biri olarak konuşuyorum ki ben hiçbir öğretmene güvenmezdim. sosyalleşme mevzusuna gelirsek, eğitim saatleri zaten esnek olacağı için, mümkün olduğunca sosyal faaliyetlere, hobilere, spor kulüplerine çocuğun katılımı sağlanarak, sosyalleşmesini daha sağlıklı ortamlarda sürdürmek kesinlikle daha mantıklı olacaktır. homeschooling almış çocukların test skorlarına bakıldığında görülen odur ki, çocuklar, okulda eğitim gören yaşıtlarına kıyasla tüm testlerden daha iyi derecede skorlar almaktadırlar. ve eminim bu çocukların daha fazla hobileri, sportif ya da eğitim dışı başarıları vardır. keşke bir sistem olsa, denetimler yapılsa ve herhangi bir noktada aşırıya kaçmamış ailelere ve çocuklarına bu imkan sağlansa....elbette bu güzel bir hayal sadece.
  • gunumuzde genc yasta dehalarin cikmamasinin nedeni bu olayin yaygin olmamasi.

    eskiden okul mu vardi? mozart'daki dehayi babasi kucuk yasta gordu aldi evde egitti. iskender'i de 16 yasina kadar aristotales egitti. fatih sultan mehmet'i de aksemsettin...

    bu adamlar gunumuzdeki gibi standart bir egitim alsalar tarihte onemli isimler buyuk ihtimal olamayacaklardi. zaten mozart 35, iskender 32'sinde, fatih de 49'unda yani genc yaslarda olduler.

    olayin bir cok elestirilen tarafi var. cocugun sosyal cevresi gelismezmis, disiplin kazanamazmis, cocuklugunu yasayamazmis vs.

    kanimca bunlarin hepsi iyi bir egitmen gozetiminde alternatif yollar ile cocuga verilebilir. bir sporda gelisir, takima girer al sana sosyal cevre. veya tiyatro egitimi alir, tiyatroya falan girer. disiplin olayi da zaten cogu insanin is hayatinda anca ogrenebildigi olay. her gun ayni saatte uniforma giyip okulda olmakla ogrenilmiyor.

    en buyuk artisi ise cocugu standartliktan cikarmasi ve ondaki olasi dehayi aciga cikarmaya imkan tanimasi. cocuga spesifik bir egitim verilerek cok iyi bir birey yetisebilir. yeter ki egitmeni cok cok iyi olsun. tabii bu da ancak cok iyi ekonomik sartlarda yasayan aileler icin bir secenek olmasi anlamina gelir.
  • mantıklı ve sürüden ayrı bir eğitim türü olduğu için elbette ki ülkemizde yasal olmayan eğitim türü.

    öyle bir hale geldik ki, senede binlerce tl dökülmeden genel geçer ve vasat bir eğitim bile alınamıyor. ancak imam oluyorsun. tabii imamlığın eğitim olduğunu falan düşünen taksi şöförleri var, o bambaşka bir konu.

    sonuçta vasat bir eğitim için kişiler senelik yetmiş-seksen bin tl ödemeye razı ve bu duruma isyan eden bir kişi bile yok.
    neden? çünkü gemisini kurtaran kaptan.
    hayır bir de ödüyorsun da eblehlikte zerre azalma olmuyor. sorarsan hepsinin dikkati dağınık, hepsi süper zeka, hepsi bilmem ne.

    ben bugün üniversitede okuyup "böğle" yazan birini tanıdım. vallahi artık dayanamıyorum ülkeye. yazdığı kelimelerin bazıları şu şekilde: bögle, bağzı, kitapdan, kitabınıda al git vb."

    bu şahıs basit bir paragraf sorusunu dünyanın en zor sorusu varsayıp hocaya laflar hazırlamıştı. soru ise sadece bir okuma-anlama sorusuydu, cevaplamak için en ufak bir bilgiye bile sahip olmak gerekmiyordu.

    konuya geri dönecek olursak, çocuğum olsa ve mümkünatı olsa bir dakika düşünmem evde eğitim aldırmak için.

    ek: okulda sosyalleşildiğine, gidilmezse dünyanın sonu geleceğine falan da inanmıyorum. asosyal olacak adam zaten oluyor zorla topluma kaktırmaya çalışsan da çalışmasan da.
hesabın var mı? giriş yap