• her araştırmacıya nasip olmayacak bir şekilde kütüphanede araştırma yaparken son nefesini vermiş büyük tarihçi.

    fark ettiğim bir detay var. osmanlı araştırmalarında eğer, uzunçarşılı'nın osmanlı tarihi kaynak olarak kullanılmışsa o konuda aksi görüş bildirmek teklif dahi edilemiyor. kaynakçanda uzunçarşılı varsa gerisini düşünme. osmanlı tarihi serisi hakikaten muazzamdır, hoştur. lakin detaya fazla girmemiştir. kitabın çoğu yerinde tarih kitabı olmak yerine kronik vazifesi görmektedir. her şeye rağmen büyük iş başarmıştır. ayrıca ordinaryus ünvânı ile anılırmış.
  • osmanli tarihi uzmani. padisahlarin yedi ceddi, devlete katkisi olan aileler, bilmem ne muharebesi savas planlari ile tarih calisirken fazla gelen ama ilgi cekici konulari bile yazmasi ile bilinir(yani ben oyle bilirim).
  • 1888-1977
    istanbul daru’l-funun mezunu. öğretmenlik, maarif müdürlüğü, müfettişlik, balıkesir milletvekilliği, iü edebiyat fakultesi'nde prof. luk yapmış.

    türk tarik kurumunun çalışmalarına katıldı. osmanlı tarihi alanında çok sayıda kitabı mevcut.
  • tarihçi. osmanlı tarihi konusunda en büyük otoritelerden biridir.
  • odtü kütüphanesinin derinliklerinde bulduğum midhat paşa ve taif mahkumları eserinin diline hayran kaldığım tarihçi. bu mesele ile ilgili, ki ergenekon, balyoz gibi davaların ilk örneği sayılabilecek yıldız mahkemelerinin sonucudur, taranabilecek neredeyse tek kaynaktır.
  • osmanlı sadrazamlarını okuyorum bu ara. hangi dönem hangi sadrazam olursa olsun her taşın altından bu isim çıkınca merak ettim. çok büyük adammış. cilt cilt yazdığı osmanlı tarihi kitaplarının yanında osmanlı sadrazamları ve hatta osmanlı ilmiye sınıfının tamamıyla ilgili araştırmaları vardır. bilmem nerenin kadısının bilmem nereye atandığını bilmem hangi paşanın onun ayağını kaydırdığını kendisine sorun efsane bir adam. osmanlı tarihi üzerine en büyük otoritelerdendir. ordinaryüs profesör, siyasetçi ve devlet adamı. ne güzel bir şey öldükten seneler sonra bile bu denli saygı ve hürmetle anılmak!

    edit: diğer eserlerini bilmem ama osmanlı sadrazamlarından bahsederken aşırı derecede yorum katmış ve hatta taraf tuttuğu hissiyatı vermiştir. çoğu yerde sanki bilimsel bir yazıdan çok anı mektubu gibi bir çok kısım. çandarlı ailesi mensubu olduğunu öğrenmemle taşlar yerine oturdu. kendisi sadrazam soyundan geliyormuş.
  • ordinaryüs profesör. osmanlı tarihi konusunda yakın dönemde yaşamış en büyük iki tarihçiden biri. diğeri için:

    (bkz: enver ziya karal)
  • 1941 basımı "osmanlı devleti teşkilatına medhal (giriş)" adlı eserinin 25. sayfasinda turk devlet geleneginde tek adamlik olup olmadigiyla ilgili sunlari yazmis:

    "..selcuk sultaninin devlet idaresi hakkindaki emirleri buyuk divan tarafindan verilirdi. devletin mutlak surette idaresi birinci derecede hukumdara aitti; yasaya ve kanuna muhalif olmamak sartiyla hukumdar her hususta mutlak hakimdi; fakat hicbir zaman mukaddes ve gayri mes'ul degildi. selcuk devletinin sur'atle inkisafinda hukumdarlarin gayret ve faaliyetleriyle beraber bunlarin demokrat olusu, yasaya riayetleri, tevazulari da muessir olmustu.."

    1941 yilinda 11. yuzyildaki turk devlet liderlerinin demokratlik ve mesveret bilincini ortaya koyan kisidir. kisaca demis ki, selcuklu sultani da olsan layüsel degilsin.
  • şehzade meselesi nasıl halledeceğini bilen kişilerin kıt tarih metodolojisiyle girdiği entrydir efendim.
    (bkz: bildiğini bilmeyen cahil)
  • murat bardakçının en sevdiği tarihçidir.
hesabın var mı? giriş yap