• lacancı düşüncenin çağdaş yorumcusu bracher, öznenin öteki ile sosyal hale geldiği düşüncesinin altını çizerek, öznelerarasılığın çağımızın kültürel eleştirisine katkıda bulunduğunu öne sürer. lacan insan öznesiyle anlamlı bir model ortaya koymuştur ve bu model dil, söylem ve insan ilişkilerini açıklamad aönemli bir yer işgal eder.

    arzuyu ''ötekine arzu/ötekinin arzusu'' şeklinde açıklayan lacancı düşüncenin özne yapılanmasının bir formu olan özdeşleşme üzerindeki etkisini vurgulayan bracher, bu sürecin söylemlerin değişiminde önemli bir etkiye sahip olduğunu ifade eder. özdeşleşme öznelerin yeniden sorgulanması ve öznelerarasılığın söylem tarafından değiştirilmesinde önemlib ir yoldur. özdeşleşme, sembolik, imaj ve gerçek düzende çalışır. bunlar, kültürde gösteren, imaj ve fantaziler ile ortaya çıkar.

    arzunun anahtarını elinde tutan gösterendir. tanrı kulunu, tabiat safı, toplum galibi sever. siyasi ve dini söylemler genellikle sevgi ve tanıma üzerindedir. arzunun orjinal nesnesi, sevgi ve tanımadır. sevgi ve tanımanın hristiyan inancında bulunduğunu belirten lacan, tanrı sözleri sever ifadesiyle bunun doğrulandığını belirtir. askeriye'de ''sam amca sizi seviyor'' bir şairin dizelerinde ''tabiat asla ihanet etmez'' ifadeleri sevgi ve tanımanın açık örnekleridir. genel veya kolektif gösterenler, hakim gösterenlerdir: hakim gösterenler dini söylemde ''tanrı'', ''şeytan'', ''cennet-cehennem'': politik söylemde ''özgürlük'' veya ''demokrasi gibi kavramlarla anılır. hakim gösterenler sevgi ve tanımanın ifadeleridir. hakim gösterenler söylemi elle tutulur ve okunabilir hale getirir. (bracher, 1993: 23-24)

    lacancı düşüncede söylemin dört temel yapısı ve dört temel sosyal etkisi, dört temel psikolojik faktörle belirlenir: bilgi, idealler, kendini ikileme sokma ve haz. bu dört temel psikolojik faktör, herhangi bir metnin veya söylemin üretim ve algılanmasında yer alan hakim gösterenleri oluşturur: bilgi sistemi veya gösterenler şebekesidir, bunlar. söylemin yapılanmasını göstermek için lacan'ın dört temel söyleminden yola çıkan bracher, bunların sosyal etki biçimlerini şöyle belirler: eğitme/doktrine etme, yönetme/emretme, arzulama/protesto etme, analiz etme/değiştirme ve dönüştürme.

    söylemler, hakim gösterenler olmadan faaliyette bulunmazlar. lacan'ın söylem teorisi, hakim gösternelerin söylemi olarak düşünülür. bu haliyle felsefi eleştiri - hatta derridacı yapıdağıtma dahil olmak üzere- felsefenin hakim gösterenlerinin eleştirisidir. söylem hakim gösterenlere göre yapılanır. hakim gösteren, bilinçliliği ve söylemi çalıştırır.

    (53,54 söylem) *
  • anneleriyle olan birliklerinden koptuktan sonra, benlikle dilin boş ve tanrılıktan yoksun dünyasına atılan insanların, hayatlarını bu yitirilmiş tümelliği yeniden yakalama mücadelesiyle nasıl geçirdiğini analiz etmiştir. ona göre hayatlarımız kaybettiğimiz bu tümelliğin yerine bir şeyler ikame etme arayışından başka bir şey değildir.
  • peter medawar ve andrew bulhak ın da acımasız eleştirilerinden nasibini almıştır. kendisini felsefesi konusunda eleştirmeyi yorumlamayı bırakın; anlamaya uzağım yorum yapmak haddime değil; ancak şarlatanlığının kanıtlarıyla gösterildiği durumda kredibilitesini iskonto etmek lazım.
  • bir azizin kendini kendisi için bir fetiş nesnesi haline getirdiğini söylemiş psikanalist.
    hayranlık duymamak elde değil.
  • epey müstesna bir açıdan bakmamızı sağlayan psikanalist. bir ara buraya detaylı bir yazı yazacağım hakkında.
  • 'hiçbir nesnenin hazla olan ilişkisi sabit değildir' (lacan, sade üzerine)
  • freud'un oidipus kompleksi ile açıklamaya çalıştığı 'babanın-adı' kavramını cinsel arzulardan ayırıp, onu simgesel ağın merkezine oturtmaya çalışmış fransız psikanalist.
  • lacan akımının türkiye'de ki faaliyetlerinden haberdar olmak isteyenler web sitelerini ziyaret edebilir. lacancı forum türkiye psikanaliz derneği’nin amacı seminer, kartel ve sempozyumlar organize ederek sigmund freud’un, jacques lacan’ın ve onun öğrencilerinin düşüncelerini, teorilerini ve klinik pratiklerini tanıtmak ve yaygınlaştırmaktır. ayrıca derneğin başka bir amacı ise türkiye’de ve paris’te okul üyesi analistler tarafından kişisel analizlerin ve kontrollerin (süpervizyonların) sürdürülmesidir. fcl-ti, 15 ocak 2016 tarih ‘den itibaren lacancı forum türkiye psikanaliz derneği adını alarak derneğe dönüşmüştür.
  • yeni türkiye 'nin kanaat önderlerinden hilal kaplan'nın yazısında ismi geçirilmiş ama cehalet söz konusu olduğu için haliyle sadece isminden bahsedilmiş fransız düşünür, psikanalist. o kadar güldüm ki yazıyı okuyunca... bir yanda sabah gazetesi, hilal kaplan, bir yanda koskoca lacan, bir diğer yanda hilal kaplan isminin yaptığı çağrışım ile kendini hatırlatan o garip kocası filan; gerçekten de değil lacan, bütün psikanalistlerin bir araya gelse çözümleyemeceği sürreal bir görüntü.

    https://www.sabah.com.tr/…09/erkekle-yan-yana-namaz
hesabın var mı? giriş yap