• yolcuların kabin içine sokmasına izin verilen bagajlardır. uluslararası hava taşımacıları birliği (iata) standartlarına göre herhangi bir ağırlık limiti olmaksızın boyutları (varsa tekerlekleri, çekecek bölümü ve sapı da dahil olmak üzere) uzunluk 56, en 45 ve derinlik 25 cm'yi aşmamalıdır. buna rağmen her havayolu, maksimum boyut ve ağırlıkları hakkında kendi standartlarını belirleyebilir. havayollarının internet sitelerinden bulabildiğim kadarıyla bunlardan bazıları:

    thy: 55 x 40 x 23 cm - ağırlık: 8 kg

    onur air: 56 x 45 x 25 cm - ağırlık: 8 kg

    pegasus airlanes: 55 x 40 x 20 cm - ağırlık: 8 kg

    atlasjet: 56 x 45 x 25 cm - ağırlık: 8 kg

    sunexpress: 55 x 40 x 20 cm - ağırlık: 6 kg

    aeroflot: 55 x 40 x 20 cm - ağırlık: 10 kg

    air france: 55 x 35 x 25 - ağırlık: 12 kg

    alitalia: 55 x 35 x 25 - ağırlık: 8 kg

    british airways: 56 x 45 x 25 cm - ağırlık: 23 kg

    delta airlines: 56 x 36 x 23 - ağırlık: 18 kg

    easyjet: 56 x 45 x 25 cm - ağırlık: limit yok

    klm: 55 x 35 x 25 - ağırlık: 12 kg

    lufthansa: 55 x 40 x 23 cm - ağırlık: 8 kg

    malezya havayolları: 56 x 36 x 23 cm - ağırlık: 7 kg

    singapur havayolları: 55 x 40 x 20 - ağırlık: 7 kg

    swiss international airlines: 55 x 40 x 23 cm - ağırlık: 8 kg

    boyut ve ağırlıkları dışında içine koyabileceğiniz/koyamayacağınız eşyalar genel olarak aynı olmakla birlikte bazen havayolundan havayoluna farklılıklar göstermektedir.

    önemli not: bu bilgiler havayolları tarafından zamanla değiştirilebilir. bu sebeple eğer sizin için önemliyse uçuşunuzdan önce havayolunun internet sitesinden teyid etmeniz tavsiye olunur.
  • sadece kabin bagajı ile 8 gün seyahat edebiliyoruz. bu işin kolay yöntemini anlatayım.

    öncelikle her gün için bir pantolon bir kazak ve iç çamaşırı takımını ayarlıyoruz. ekstra hiç bir giysi almıyoruz.

    ardından şampuan vb eşyalarımızı küçük kaplara koyuyoruz.

    ben en az iki mont almalıyım yanıma diyorsak iki montu üst üste giyebiliriz. *şakası bir yana montlarımızı kaz tüyü tercih edersek rahatlıkla bagajımıza sığacaktır. çünkü kaz tüyü montlar çok yer kaplamamaktadır.

    işin en püf noktası yedek ayakkabımız. yedek ayakkabımızı nereye koyacağız diye düşünüyoruz şu an. valizimizde yer kalmadı. ekstra ayakkabımızı kol çantamıza alıyoruz.

    böylelikle 8 günlük giysimiz ve 8 kg ağırlığında bagajımız hazırlanmış oluyor. tüm bunlar için tek bir problemimiz var. gittiğimiz yerden aldığımız hediyelikleri anca cebimize koyarız. *alışveriş yapmıyoruz işin özü. yoksa o valiz kapanmaz.

    ben yanıma muhakkak sırt çantası alıyorum alışveriş için. dönüşte bagaja vererek sorunu çözüyorum. özellikle yaz aylarında kabin bagajı ile uçmak kolay olsa da kış aylarında milimetrik bir hesaplama ile uçabiliyoruz.

    bizim gibi hafif seyahat etmeyi, sürekli şehir değiştirmeyi sevenler için kabin bagajı kurtarıcı oluyor. koca valizlerle yoksa bu kadar sık gezmek pek olası olmuyor.

    bonus gidilen yerlerde ise sadece uğrak noktası olarak kullanılan istasyonlarda kabin bagajlarını dolaplara kilitleyerek gezmek çok daha ekonomik bir seçenek olduğu için cezbedici.
  • bence uzun seyahatler için kabin bagajı hazırlamak incelikli iştir herkesin harcı değildir.
  • 23x40x55 cm. boyutunun birkaç cm ile aşılması durumunda sorun olup olmadığı merak edilendir
  • ucaklarda bagaja vermeyebildiginiz, belli standartlara gore boyutlari tanimlanmis canta
  • çok küçük oluyor bunlar. içine doğru dürüst bişeyler koyamıyorum. benimkinin adı selma, aman hacmi 28 litre. hemen doluyor ya yanında mutlaka sırt çantası lazım
  • yolcuların "baggage claim" aşamasına, yani valizlerinin konveyör banttan gelişine maruz kalmamak ve vakit kaybetmemek için tercih ettikleri çanta biçimi. yolcuların bu hedefi dolayısıyla uçak yolculuğu boyunca birtakım can sıkıcı anlar yaşanabilmektedir. boarding, yani yolcuların uçağa alınıp yerleşmesi sırasında bu çantalar koridorların tıkanmasına neden olmaktadır. baş üstündeki dolaplara çantalarını atma konusunda duyarlı ve aceleci davranılsa dahi o iri çantaların yerinden kaldırılması, dolaplara uygun şekilde yerleştirilmesi ve ardından da yolcunun koltuğuna oturması baya zaman alıyor. bunu yolcuların yarısının yaptığını düşünelim, koridorda beklemek kaçınılmaz hale geliyor. uçaktan ayrılırken ise başka bir keşmekeş var. uçak park eder etmez bir kısım yolcu çıkış kapısınının önünde kuyruğa giriyor- ki o ayrı bir mesele. kabin bagajı olan yolcular ise büyük bir yırtıcılıkla bir an evvel dolapları açıp bagajlarını indirme ve kapıdan çıkma hayali kuruyorlar. taşımacılık dünyasının en klas biçimi, umut sarıkaya karikatürlerindeki yüzünün etrafında yusuf yusuf eden telaş kıvılcımları bulunan tiplemelere benzeyen kabin bagajcılar tarafından piç edilmektedir. kabin amirinin "lütfen koridorları tıkamayalım, yolcuların geçişine izin verelim" şekilndeki paylaması ise tam anlamıyla zırvalık. yahu kardeşim, o çanta alınıyorsa o koridor tıkanacak. aldırma işte onları, aldırma!
  • kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanan şey, bagaj artı kadın çantasıyla gelen kadına hiçbir havayolu dur demiyor fakat erkekse hem sırt çantasın hem kabin boy bagajın varsa hop dur hemşerim.
  • "alacam alacam" diyip devamlı almayı unuttuğum şey.

    hakkında entry gireyim de hatırlayayım sonra.

    hatta favlayayım.
  • uçakta 9 kişiye 72 kiloluk alan ayrılmasından mütevellit 8 kg olan hede...
    tabi konulan alanın omuz yüksekliğinde olmasına dur diyen yok... uçak mı dolmuş mu amk...
hesabın var mı? giriş yap