• kar lastiği takmayın. burası sibirya mı? bu lastik lobisinin, lastik satmak için uydurduğu bir şey. sanki daha önce kar lastiği vardı...

    araç patinaja düşerse daha fazla gaz verin, lastik sürtünmeden ısınıp, bölgedeki karı buzu saniyeler içerisinde eritiyor. böylece hareket etmeye devam ediyorsun.

    araç patinaja düşerse yoldan geçen vatandaşlardan rica edin, arkadan çekerli araçlarda vatandaşları bagaja oturtun ve otururken yaylansınlar. önden çeken araçlarda kaputa oturtun. direksiyonu sağa sola çevirin hep

    otomatik araçlarda kar düğmesi varsa kar düğmesine basın, yoksa spor moduna alın şanzıman gerekli deviri ayarlıyor.

    cip gibi arazi araçlarınız 20-22 jant arası ve spor lastikse hiç korkmayın. zaten dört çeker. verin gazı asfaltı bile parçalar vallahi.

    bütün bunları yapın ki, akşam haberlerde daha sonra da youtube vidyosu olarak çekirdek
    çitlerken izleyip gülelim.

    edit: besyaprakliyonca uyardı. sakın ha bu entry'imi ciddiye falan almayın.
    bunları uygulayanları akşam "nerde bu devlet niye tuzlamıyor" diye hönkürürken izleyip gülücez ve cık cık diycez.
  • karda en güvenli sandığınız katlı otoparklarda çok dikkat edin. genelde beton ve altı boş olduğu için beton üzerinde soğuktan buz tutmuş bölgeler olabiliyor. özellikle inerken çok dikkat edin geçen sene ben hangi duvara girersem daha az masraf yaparım acaba diye hesap yapmıştım 2 saniye içinde. sadece katlı otoparklar değil. altı boş olan her yerden tırsın köprü ve viyadükler özellikle.
  • araba (virajda/donerken) kayarsa, onunuzde yer de varsa, gaza basin fren yerine, boylece yeri tutup kaymayi durdurun. araba zaten yana kayiyor, tekerin donmesini durdurarak bu kaymayi engellemeniz mumkun degil.
  • birinci vitesi unutmak. olduğunuz yerde patinaj çekmek istemiyorsanız kalkışlarınızı ikinci vitesle yapınız. yer aşırı kaygan olduğunda kavrama noktasında 3. viteste de kaldırılabilir. ikinci vites aşırı gücün aktarımını engelleyerek düzgün bir tutunma sağlarken üçüncü vites arabanın istop edermiş gibi sallanmasını avantaja çevirir. araba & debriyaj hakimiyetiniz yüksek değilse ikinci vitesi uygulayın ancak üçüncü vitese ihtiyaç duyulan ekstrem koşullarda şansınızı zorlamayın.
  • karda araç kullanmak zorunda kalanların veya böyle bir zorunluluk olduğunda nelere dikkat etmesi gerektiğini merak edenlerin ilgileneceği tavsiyelerdir.

    acaba karda araba sürsem mi evde oturmaya devam etsem mi diye kararsız kalıp sözlüğe baktım. "karda araba sürme" diye ufkumu açan bir tavsiye aldım.

    sözlükte iki çeşit entry olmalı biri "bilgi" diğeri de böyle atar, sarkazm veya komiklik falan. bunları kullanıcılar taglemeli. sonra bir bilgi filtrelemesi ile al sana kutsal bilgi kaynağı.

    bu çok zor birşey değil. buradan bir kampanya başlatıyorum.
  • karda araç kullanmayın.

    kullanmak zorunda kalırsanız;

    - freni kullanmamaya özen gösterin.
    - takip mesafenizi biraz daha uzatın, öndeki aracın izlerini takip edin.
    - aracınız buzda kaymaya başlarsa frene basmayın, gaz kesin.
    - yokuş aşağı buzlanmış yolda gidecekseniz el frenini yarıya kadar çekin, düşük devirde araç kullanın. devir yükseldikçe patinaj riski yükselecektir. devir saati 3000'leri geçmesin.
    - buzlanmış yollarda güvensiz sürüş hissettiğinizde aracınızı kaldırıma yakın sürün. araç kontrolden çıkacak gibi olduğunda kaldırımlara sürterek aracı durdurun. gerekirse lastik/jant feda edin.
    - ani hamleler yapmayın. gaz/fren/direksiyon dengeli ve kademeli hareket ettirin.
    - araç spin atarsa dengeli ve kademeli gaza basın, yol tutuş sağlandığında gaz kesin.
    - üzerinizdeki karı temizlemeden arabaya binmeyin, kar eridikçe buharlanma olacaktır.
    - görüşünüz azaldığında (cam buğulandığında) klima'yı çalıştırın. soğuk fan buğulanmayı daha erken çözecektir.
    - araçtan inip bindiğiniz noktalara dikkat edin. kaza riski olacağını düşündüğünüz yerlere aracı park etmeyin.
    - lastiklerin havasını düşürün tavsiyesi veren dingilleri dinlemeyin. aksine 2-3 psi yükseltin. diş aralıkları biraz daha açılır, yol tutuşu biraz daha yükselir. ancak yol şartları normale döndüğünde fabrikasyon psi ayarlarına dönün. yoksa lastikleriniz çok erken aşınır.
    - çok riskli alanlarda zincir takacaksanız, aracın çekiş sistemi neredense sadece onlara zincir takın. müsait bir yerde diğer iki lastiğe takın.
    - olur olmadık yerlerde ani fren yapmayın. yol kontrolü sadece öndeki araçtan ibaret değildir. mutlaka aynalarınızdan arkanızı takip edin. kontrolsüz gelen araçlar için yol açın.
    - müziğin sesini çok açmayın, aracı ve trafiği dinleyin.
    - eskimo gibi araç kullanmayın. araç ısındıktan sonra montunuzu çıkarın. sağlıklı sürüş önemli.
    - gideceğiniz mesafe uzunsa mutlaka yakıtınız ful dolu olsun. yol kapanması gibi durumlarda araç içi sıcaklığı muhafaza etmek için araç çalışır durumda olacaktır. yakıtınız bitmesin.
    - yerel radyo kanallarını mutlaka takip edin.

    iyi sürüşler.

    edit:imla
  • debriyaj ile fazla haşır neşir olarak aracı motor freninden çıkarmayın. özellikle dikkat etmeniz gereken hususlardan birisi budur. diğeri de yapacağınız hız kadar yol kat edin, kat ettiğiniz yol kadar fren mesafelerini ayarların. ne kadar az fren kullanırsanız sizin için o kadar avantajlı olur. lastik basıncılarını kontrol edin. mümkünse normal vurduğunuz havadan 2 psi daha düşük hava vurun.
    ara sıra yavaşladığınız noktalarda kısa mesafelerde önünüzde engel yoksa fren yoklaması yapın. yani aracın savrulup savrulmasını takip edin.
    (tabi tüpü çakmakla kontrol eder gibi değil)
    patinaj çektiğimiz yerlerde çok zorlamayın yüksek viteste çıkmaya çalışın.
    çıkamıyorsanız daha çok zorlamakta ziyade yardım isteyeceğiniz birilerine denk gelmeye çalışın. çünkü saptandığı an çıkması çok zor oluyor. (bunu ben ustayım ne olacak yaa) cümlesinden muaf tutun. çünkü soğukta mahsur kalmak kadar zor bir şey yok. kaydığınız zaman frene basmayın. refleks olarak duracağınızı sansanızda, duran lastik daha hızlı gider. o an vites küçültürek motoru durdurmaya çalışın ve motor freniyle aracın kontrolünü sağlayın.
    çarpacağınızı anladığınız an refleksleriniz şu yönde belirleyin...

    "insana veya hayvana çarpmayın." çarpmamanın bilincinde olun. yavaş gidiyorsanız da gerisinin önemi yok.
    cana geleceğine mala gelsin mantığı içerisinde olun. herkes kaza yapabilir. aza indirgemek için daha fantastik reflekslere girip daha fazla hasarla kazadan çıkmayın.
    yanınızda biri varsa da çok fazla konuşmayın. çünkü dikkatinizden kaçacak bir çok durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. trafik lambalarını fark eder şekilde araç sürün. araçta tanımlayamayacağınız şeyler de oluyorsa, inin kontrol edin. bazen taş geliyor lastiğine ya da balatalarına o da büyük bir risk oluşturuyor.

    ha bir de araca binmeden önce kaputlara vurmayı unutmayalım. malum kış ayındayız. motorunuzun daha önceki sıcaklığına gelmiş ve oradan çıkmamış sevimli bir misafiriniz olabilir...
  • dünyanın en iyi şoförü olsanız da, "cipiniz" olsa da kullanmayın.

    çünkü iyi şoför olmayan, dandik araçlı birinin size çarpma ihtimali çok yüksektir.

    "tank gibi arabam var, kaskom var, para da kamyonla var" diyenler de, kendilerine çarpacak barzoları para teklif ederek ikna edebilir mi, bilemem.

    kış lastiğinin kar lastiği olmadığını da anlatmaya çalışmaktan vazgeçtim şimdilik.
  • (bkz: kontra)

    (bkz: motor freni)
  • daha önce hiç karda kullanmadıysanız boş ve geniş bir yol veya arazi bulun orda egzersiz yapın ve arabanızın ve lastiklerin kar şartlarında verdiği tepkilere alışın. (tabi ki bunları kış lastiğiniz varsa yapın yoksa saplanır kalırsınız.)

    hızlanın, ani direksiyon kumandası verin, frenlere asılın, frenlere asılarak dönmeye çalışın, el freni ile dönün.

    hem eğlenirsiniz hem faydasını görürsünüz.

    (bkz: ileri sürüş teknikleri)
hesabın var mı? giriş yap