• şema editörünün (eeschema) kullanımı çok kolay. gerçi kütüphanelerini ayrıca indirip kurmanız gerekiyor. eğer kütüphanede olmayan bir bileşen varsa da kütüphane editörü yardımıyla çok rahat ekleyebiliyorsunuz. mesela pcm2902 yoktu ve oluşturmam birkaç dakikamı aldı sadece. bunun dışında devreyi çalıştırıp eksik-gedikleri de görebiliyorsunuz.

    sonrasında cvpcb yardımıyla bileşenleri modüllere çevirmeniz gerekiyor. çoğu bileşen için modül mevcut. hatta -mesela- pcm2902 için ayrıca bir modül yok fakat 28-pinli birkaç tane modülü var ve aslında gereken de yalnızca bu.

    en sonunda da pcbnew ile baskı devre oluşturuyorsunuz. modülleri otomatik yerleştirme opsiyonu var fakat pek tavsiye etmem. en azından bazı temel modülleri kendiniz yerleştirin geri kalanını programa bırakın. en güzel özelliği autorouter olması. bazen ilginç sonuçlar verebiliyor fakat genelde işini iyi yapıyor. eğer memnun kalmazsanız freeroute diye ayrı bir programcık barındırıyor, en optimal sonuçları da ben bununla elde ettim.

    gerber'le pek işim olmadığı için gerbview'i kullanmadım, o yüzden yorum yapamayacağım.

    sonuçta gayet kullanışlı bir program. elinizde şema olduğu sürece pcb'ye geçmek çok az zamanınızı alıyor.

    http://kicad.sourceforge.net/
    http://www.lis.inpg.fr/realise_au_lis/kicad/
  • linux ortamında pcb tasarımı yapmanızı sağlayan bir program. mucs adlı autorouter ile kullanınca iyi sonuçlar verdiği söylenmektedir.
  • her şeyin derli toplu ve iyi organize edildiği bir çalışma ortamı sağlayan program.

    siz istemeseniz de program sizi tertipli, düzenli ve sistemli çalışmak zorunda bırakıyor. kütüphane düzeni, şema düzeni ve pcb düzeni ayrı ayrı modüller olması ve iş akışının belli bir düzende ilerlemesi en sevdiğim yönleri.

    binlerce dolarlık programların yanında gözümde pırlanta değerindedir.
  • baskı devre çizim programlarına hangisi ile başlarsanız öyle devam eder. geçişler de genellikle diğerlerinden altium'a doğru olur.

    ben zamanında eagle ile başladım, arada bir bedava diye kicad kullanmaya çalışıyorum ama olmuyor. bu nedenle ileride bu işe bütçe ayıramam diyorsanız kicad ile başlayın.
  • windows üzerinde de oldukça stabil çalışan ücretsiz pcb çizim programıdır. geliştiricileri arasında 3 cern çalışanı bulunan ve cern üzerinden destek alan açık kaynak kodlu programdır.
  • bir çeşit bilgisayar destekli tasarım programıdır. ücretsiz ve açık kaynak kodlu olmasına rağmen piyasada profesyonel olarak kullanılan altium ve orcad gibi programlardan esneklik olarak bir tık aşağıdadır.

    tam sürümü ücretli olan eagle ve proteus gibi programlara göre oldukça başarılı ve esnektir. üst düzey iş yapılmadığı takdirde kullanıcının işini rahatlıkla halledebilecek profesyonelliktedir. özellikle iş gereği ara sıra elektronik devre tasarımı yapan küçük ve orta ölçekli işletmeler için biçilmiş kaftandır. diğer programlara göre lisans ücreti de olmadığından tam bir kobi dostudur.

    açık kaynak kodlu olması sebebiyle daha da yaygınlaşması için, özellikle okullarda proteus yerine kicad öğretilmesi gerekmektedir.
  • kullanımını 2 ayda çözdüğüm müthiş pcb çizme programı. bunu ve çesitli mikroişlemcileri kullanarak cebe sığan hitbox arcade controllerlar tasarlıyorum. yalnız hala öğrendigim şeyler var. misal gnd veya power için ayrı katman oluşturmak ve iletken delik ile devre üzerinde cok az karmasık sekilde baglantilar olusturmak. bunu nasil 6 ay sonra ogrenirim; kendime inanamiyorum.

    not: meslek muhasebe, elektronikle hiç alakam yok.
  • altium, eagle gibi ücretli çizim programlarının sonunu getirecek olan ecad programı. cern'deki geliştiricilerin açık kaynaklı bu programa katkı vermelerinden sonra 5. versiyonu çok ciddi bir gelişme göstermişti. 6. versiyonu çok daha güzel olmuş.

    kicad 6.0 ilk izlenimlerim;

    -schematic editor'u pcb editor gibi yapmışlar. birçok eski alışkanlığı bırakmak gerekiyor. iyi yönleri de var kötü yönleri de.
    -net'leri ve net class'ları direk olarak schematic editorde belirlemek güzel bir özellik olmuş
    -kicad 6.0'ı kurduktan sonra sonra symbol ve footprint lib'lerimi yerleri aynı olmasına rağmen bulamadı. halbuki dediklerine göre eski lib'leri direk import etmesi gerekiyordu. eski lib'lerin path'lerini sildikten sonra tekrar import edince işe yaradı. ardından kicad'in yeni kütüphane formatına migrate ettim.
    -schematic'te yapılan değişiklikleri pcb editor'e aktarmak çok daha kolaylaşmış.
    -ayrı katmanlardaki ortak filled zone'ları artık tek bir filled zone çizerek yapabilmek iyi oldu. önceki sürümde var mıydı emin değilim.
    -pcb editor üzerindeki zone, track ve via'lar için hızlı transparanlaştırma menüsü çok kullanışlı. ayrıca bir tema kullanmama gerek kalmadı.
    -curved tracks özelliği güzel çalışıyor ama çok kullanışlı bir şekilde editlemiyor. yine de gelmesi iyi olmuş.
    -ubuntu 16.04 kullanan arkadaşlarımıza kötü haber, kicad en düşük versiyonlu ubuntu olarak 18.04'ü destekliyor (22.04'ün çıkmasına 4 ay kaldı *swh*). yine de 16.04'e kurmak mümkün olabilir denemek lazım.
    -sayfalarında yazana göre altium ve eagle importerlarını geliştirmişler (denemedim).
    -drc error üzerine ciddi geliştirmeler yapmışlar ancak clearance matrix gibi özellikleri kullanabilmek için script yazmak gerekiyor.
    -pcb editor'deki yeni board setup penceresinde pcb tasarım detaylarına dair bir çok yeni özellik eklenmiş. bu kısım güzel olmuş.
  • versiyon 6 ile altium satıcılarını epey uzecek open source yazılım.
  • bu ve buna benzer programlarda yapılan tüm işler için workflow/iş akışı tabiri kullanıyorlar ya. özellikle de iş akışı hoşuma giden program. şema kütüphanesi ayrı, footprint kütüphanesi ayrı yönetiliyor bu sayede siz pcb'nin belli bir kısmını yapmış olsanız bile footprint değişikliği yapabiliyorsunuz. pcb çizimine devam ederken şema üstünde yapılan değişikliklerle ilgili daha toleranslı.

    tabii en güzel tarafı tam anlamıyla beleş olması, layer adedi, pcb boyu ve üretilen şey ticari olabilir mi olamaz mı anlamında herhangi bir sınırlamaya tabii değilsiniz.
hesabın var mı? giriş yap