• öykü janrı için iki vizyon:

    1. iyi bir öykü hayattan bir kesittir.

    2. iyi bir öykü hayatın çarpıtılmış bir görüntüsüdür.

    1. madde daha ziyade 19. yüzyıl öykü geleneğini imler. diğer madde ise modern edebiyat (modernizm) için geçerlidir.

    şöyle ki bu kitap bu iki geleneği gözeterek oluşturulmuş gibi geldi bana. ama öykünün klasik ustalarına torpil geçildiği aşikar. nitekim virginia woolf ile ebedi düşmanı james joyce haricinde modernizm ekseninde tartışılabilecek bir yazar mevcut değil.

    olsun. diğer yandan bu bir kişisel öykü toplamı olduğu için daha en başından eleştiriye açık. o da sorun değil. her ne kadar bir yazarı pes peşe öykülerini okuyarak tanımanın daha anlamlı olduğuna inansam da usta yazarların öykülerini iyi bir çeviriden okumak gibisi yoktur.

    daha evvel okuduğum bazı öykülerin de yer aldığı bu kitabın çevirisi de gayet güzel. zaten iyi yazarları farklı çevirilerden okumanın tadına da varmak gerek.

    mesela poe'nun gammaz yürek adlı hoş öyküsünü memet fuat, hasan f. nemli haricinde bir de celal üster'den okumuş oldum böylece. kendisinin bu yayınevinden başka çevirileri de var; dr. jekyll ile bay hyde gibi. o da hoş bir çeviri idi.

    okunası.
  • içerisindeki öykülerden "mahşerin üç atlısı", "gül ile bülbül" ve "owl creek köprüsünde bir olay"ı beğendiğim kitap. ayrıca çok güzel bir kapağı var.
  • az önce alıp okumaya başladığım ve zihni dizginleyen, dinlendiren bir kitap. kadıköy'deki iş bankası yayınları kitabevi'ni dolanırken kapağı ile dikkatimi çekti, içinden bir kaç paragraf okuyunca almaya karar verdim. tavsiye edebilirim.
  • türklerdekileri pek bilmiyorum bilenler yeşillendirirse okumak isterim.
    ecnebilerde bildiklerim:
    (bkz: edgar allan poe)
    (bkz: ernest hemingway)
    (bkz: etgar keret)
    (bkz: charlotte perkins gilman)
    (bkz: shirley jackson)
    (bkz: franz kafka)
    (bkz: stefen zweig)
    (bkz: gabriel garcia marquez)
    (bkz: flannery o'connor)
    (bkz: william faulkner)
    (bkz: james joyce)
    (bkz: katherine mansfield)

    şimdilik bunlar belki bir ara da her yazar için en sevdiğim öyküsünü eklerim umarım.
  • raymond carver ve katedral olmadan bir parca eksik kalmis yapit.
  • (ingiliz ve amerikan edebiyatında)
    büyük öykünün kısa ustaları
    hazırlayan ve çeviren: celal üster

    "doorusunu istersen, ne ööreniceem umrumda diil, ekmeğimi kazanmanın bi yolunu buliim yeter. matbaacılık mı neyse, onu da şıpın işi öörenirim." mark twain (nicodemus dodge ve iskelet)

    [gel gör ki, bizimki, hiçbir şeyden kuşkulanmamışçasına, "bu cuğaralar da amma tehlikeliymiş haa," demekle yetindi.] mark twain - (nicodemus dodge ve iskelet)

    "sudaki adam köprüdeki adamın gözünün tüfeğin nişangahından kendi gözüne baktığını gördü." ambrose bierce (owl creek köprüsünde bir olay)

    "göğsünü bir dikene dayayıp bana şarkı söylemelisin. bütün gece bana şarkı söylemelisin ve diken yüreğini delmeli ki kanın damarlarıma aksın, benim kanım olsun." oscar wilde (bülbül ile gül)

    "böylesi serinkanlı insanlar genellikle yaptıkları işe fazlasıyla titizlenirler; o yüzden de yaptıkları işte sık sık yanılgıya düşerler." g. k. chesterton (mahşerin üç atlısı)

    "aynı anda, o aklından çıkmayan kızıl sakallı askerin diz çöküp tüfeğini doğrulttuğunu, uzak atış için soğukkanlılıkla beklediğini gördü." jack london (savaş)

    "filozofların çoğu tavuk çiftliklerinde yetişmiş olsa gerek. insan civcivlere büyük umutlar bağlar ve sonunda korkunç bir düş kırıklığına uğrar." sherwood anderson (yumurta)

    "amcam unuttuğu için çok üzüldüğünü söyledi. eskilerin bir sözüne çok inanırmış: soluklanmayan at yol almaz." james joyce (araby)
  • oğuz atay korkuyu beklerken eseriyle bu listenin içinde olmayı hakkediyor.
  • hemingwayin 6 kelimelik olanina denk gelmistim. oldukca kisa ve oldukca etkileyiciydi.
  • aziz nesin
  • içinde çok güzel hikayeler barındıran, kapağıyla ilgime mazhar olmuş güzel kitap. en beğendiğiklerim edgar allen poe'nun gammaz yürek ve mark twain'in nicodemus dodge ve iskelet hikayeleri...

    birkaç vasat hikaye de var ama genele baktığımızda gayet okunası bir kitap diyebilirim.
hesabın var mı? giriş yap