• henuz %100 verimlilik ile isleyeni bulunmayan pozisyonlardir.

    yatsan; uykun gelir, gozlerin kapandiginda havada tuttugun kitap dann diye beynine iner. odun kopar, aklin oynar. yukselen tansiyonla uyku da kacar. akabinde ne uyuyabilirsin ne kitaba devam edebilirsin

    yuzustu uzansan; dirseklerin patlar, belin agrir, omuzlarin kasilir yine rahat edemezsin.

    otursan; belin agrir, canin sikilir, yorulursun.

    ayakta dursan; sayfa kontrolunde zorluk yasar, uzulursun.

    zor is kendini ilime irfana adamak. cok zor...
  • hayati tehlike pozisyonu: sırt üstü yatılır. bin sayfalık kitap tek elle göz hizasında tutulmaya çalışılır. sayfa çevirirken denge kaybedilip kitap ağza burna düşürülür, ölümlerden dönülür. ananiskiyyy denir, devam edilir. konsantrasyon düşmanı bir yöntemdir.
  • tepetaklak ayaklardan bara asili mekik cekerken ayni anda kitap da okuyorum ben mesela. baklava karin kaslarimi formda tutarken, ayni anda beynimi de calistiriyorum. (canlandir gozunde sevgili sozluk hatunu, yukari dogru hamle yapmisim ve sayfayi ceviriyorum, terden isildayan bedenimde kaslarim ahenkle dans ediyor.. icin bir hos oldu degil mi?)
  • yorgunluk atma pozisyonu:
    küvet doldurulur. opsiyonel olarak banyo köpüğü katılır. içine girilip kitap ele alınır ve okunur. sayfa çevirebilmek için yakınlarda bir havlu bulundurulması şarttır.
  • l pozisyonu: (büyük l elbet)
    önce yatağa sırtüstü yatılır.sonra yatağın duvarla birleştiği yere kıçı dayayıp bacaklar duvara yaslanarak 90 derece ile yukarı uzatılır.kan beyne hücum ettiği için o anda iq nuza +40 bonus ekleniyor kafadan, principia mathematica okusanız anlarsınız, öyle diyeyim.rivayete göre newton da böyle bir anda bulmuş zaten yerçekimini, elma falan hikaye...
  • namaz pozisyonu: kafa bu pozisyondakine nazaran yerden daha uzakta tutulur ve yerle kafa arasına kitap gelir. en huzur verici ve rahat pozisyonlardan biridir. ama bir süreden sonra kaykılma ihtiyacı yaratır. her okuma pozisyonu gibi!
  • doggy style: yatakta o kadar şekilden şekile girmişsinizdir ki artık sırtınızın, kolunuzun ağrımadığı pozisyon kalmamıştır. en sonunda kitabı yatağa koyup aldığınız doggy pozisyonuyla bikaç bölüm boyunca rahat rahat okursunuz.
  • "elbette, insan kitap okumak için en ideal duruşunu asla bulamaz. bir zamanlar, ayaklı bir rahle karşısında dikilerek kitap okunurmuş. insanlar o zaman ayakta durmaya alışkınlarmış." italo calvino - se una notte d'inverno un viaggiatore
  • gecenin köründe masada okumayı bırakıp yatağın üzerinde devam etmem sonrası aklıma gelen durum.

    şuan sırtımı duvara dayamış, ayaklarımın üstüne yastığı yerleştirmiş ve kitabı da üstüne koymuş bir vaziyette okumaktayım. okuduğum kitabın sayfaları, bırakınca kendinden kapanmadığı için şuan ki pozisyonum gayet iyi.

    kitabı tutmayınca yaprakları direk kapanan kitaplar için kitabı tutma zorunluluğu var. o vakit kapanmasın diye şu mandala benzeyen siyah gövdeli metal uçları olan ataç gibi şeyleri kullanıyorum. ama her sayfa değişince mandalı açıp yeni sayfayı sıkıştırmam gerekiyor.

    tablette okuma yapmak ise en keyiflisi. dokunma yok, düşme yok, çevirme yok. eğer ki biraz aşağıda kalıyorsa altına kutu koyarak tam karşıya baktığımda, gözlerimin, tabletin ekranının ortasına denk gelecek şekilde okumaya çalışıyorum ki boynum da ağrımasın.

    bir ara cep boy kitap okumaya başlamıştım. aslında en iyisi o olabilir. tek el ile kontrol edebilmek ve hafif olması sayesinde zorlanmadan okuyabiliyordum. yalnız cep boy'dan kastım can yayınlarından çıkan şu ufacık tam metin klasikler. yoksa ahmet ümit'i cep boy kitapları değil. ilkinin kontrolu çok kolay iken diğerinin pek değil.

    velhasıl normal kitap, cep boy kitap, minicik kitap* ve e-pub, e-kitap hatta sert kapaklı kitap, yumuşak sayfalı veya kuşe kağıtlı kitabın çeşit çeşit olmasına göre pozisyonlar da çeşit çeşit olabiliyor. bunların hepsini okumuş birisi olarak önceliği e-pub, e-kitaba, ikincisini ise cep boy kitaba veriyorum ama rahle gibi bir kitap standı kullanırsanız ve kitabınızın sayfaları yumuşak ise yerde oturmuş, sırtınızı duvara yaslamış, o kitap standının da yerden 20-30 cm yüksekte tutarsanız en güzel şekilde okuyabilirsiniz.

    belki isteyen olursa kitap standı tavsiyesinde bulunabilirim.
  • (bkz: sarkan saka pozisyonu)
    kafayı yüzüstü yatılan koltuğun kenarından aşağıya sallandırıp, kitabı yere koyup, sayfanın kenarını da koltuğun altına sokmak suretiyle sabitleyerek kitap okumak.
hesabın var mı? giriş yap