• fazla karistirinca insani sopar edebilen icecek..
  • narkoz sonrası, bira ve şarap yasakmış kızım diyen anneye, yarı baygın o zaman ben de konyak içerim dedirten alkol türü
  • bir edip cansever siiri;
    bugün pazar eve kırmızılar taşıyorum
    amcamı arıyorum duvara bakıyor amcam
    duvarda ne var, ben de bakıyorum
    komşuları çağırıyorum onlar da bakıyor
    çağırsam önüne gelen duvara bakacak.

    sanki hiç biriniz duvar görmedik
    en sevimli cinayetleri isliyorum
    çiviler çakıyorum, bir sivrilik uyumunda çiviler
    kutular, evler, gömlekler asıyorum üstüne
    asıyorum, asıyorum, asıyorum
    askın, amcamın, mavinin önünde.

    duvara bakıyorum duvarı çoğaltıyorum böylece
    o da bana bakıyor, ben de ne var
    su götürmez bir gürültüyle
    gelin olmuş bir kadın tuhaflığıyla
    size anlatamam güneşi durdurarak.
    bu kaç kapılı bir konyak?
  • ilk kez fransanın charente bölgesinde, 16. yüzyılda üretilmiştir. şarap özünden üretilen değişik brandyler, limousin ormanına özgü meşelerden üretilen fıçılarda yıllandırılır. sonra charente nin 7 bölgesinden elde edilen değişik şaraplar dikkatle karıştırılır ve kendine özgü tadı, kokusu, kehribar rengi ve aromasıyla cognac elde edilir. konuyla ilgili olarak " her konyak bir brandy'dir ancak her brandy bir konyak değildir" deyişi kullanılabilir.
  • 2 sene once yazik ki busta rhymes isimli $oparin pass the courvoisier isimli sarkisinin ne anlama geldigni merak edip tanistigim icki.
    dolu bir konyak bardagindaki o koku gercekten ilginctir. ilk baslarda konyagin icerdigi malzemelere bakip ickiye katkilarina bir anlam veremezsiniz, sonra hosunuza gitmeye baslar; sonra ozlemeye baslarsiniz. bir konyak bardagi koklanmalidir.
    "...initiale extra combines these flavours worthy of the greatest cognacs, mushroom and cigar leaves harmonized with spices such as cinnamon, vanilla or amber."
    (bkz: courvoisier)
    http://www.courvoisier.com/pages/portfolio.html
  • adını fransa' nın charente bölgesinin "cognac" kasabasından alan içkidir. bölgede yetişen 'folles blaches', 'picboul blach' üzümlerinden elde edilen beyaz şarabın destilasyonu ile elde edilir. alembic denilen destilasyon kazanı ilk ürünün toplandığı bölümdür. genelde saf olarak işleme girer. bazı türlerine çok az karamel ve şeker katıldığı olur. destilasyon cihazı bir ön ısıtıcı ile donatılmıştır. içine taze şarap konduktan sonra çıkan alkol buharı yılan şeklinde bir borudan geçirilerek alembic' te soğutulur. bu işlem 3 kere tekrar edilir. her defasında destilenin dışında kalan kısmın üstüne taze şarap ilave edilir. ilk elde edilen kısma premier brouili, ikincisine deuxime brouili, üçüncüsüne troisieme brouili adı verilir. daha sonra elde edilen beyaz renkli taze cognac meşe özünde cognac' a geçer. -örneğin, 25 yıl beklemede 500gr- bu da tat ve kokuyu değiştirir. bu süre içinde destileden 700cl. çıkan cognac normal içim derecesine düşer.
  • iki keklik türküsünde emine hanımın içtigi alkollü içecek
  • (bkz: antifriz)
  • konyak, brendi, alman brendisi ya da armangac, isimleri farklı da olsa hepsinin ortak özelliği ; anamaddelerinin bir ya da iki kere damıtılmış şarap olmasıdır. yine de herbiri farklı orjine, geçmişe ve tipik üretim yöntemine sahip olduğu için aralarında farklar vardır.

    konyak, sadece fransa'da bordeaux'nun kuzeyindeki cognag şehrinin içinde ya da çevsesinde üretilir. bu alan dışında üretilen içkiler ise benzer ürünler olsa da kesinlikle ve kesinlikle gerçek konyak değildir. çünkü konyak fabrikasyon olmaktan çok hava şartlarına, toprağa vesaireye de bağlı bir içkidir. ülkemizde mesela kanyak denir alternatifine. cognag bölgesinde deniz yakın, sıcaklık ideal ve toprak üzümleri en iyi şekilde üretilebilicek şekilde tebeşirlidir. dolayısıyla bu üzümler dünyadaki en iyi brendinin içine girmek için mükemmel bir altyapıyı oluşturur. yeri gelmişken belirtmekte yarar var ki her konyak aynı zamanda bir brendidir ancak her brendi aynı zamanda bir konyak değildir.

    tarihsel olarak baktığımızda ise konyağı sanılanın aksine fransızlara değil hollandalılara, şansa ve ingilizlere borçluyuz. 1638lerde onlar tarafından kullanılan yöntemlerin fransızlar tarafından tekrar gözden geçirilmesiyle konyak bugünkü halini aldı.

    üretim tekniklerine gelince, aoc ( appellation d'origine controllee, 1938' den beri yasal üretim bölgesi) olan konyak üretimi için çok katı kanunlar bulundurmakta ve üretimi için sadece folle blanche, ugni blanc ve colombard denilen üzümlerin kullanılmasına izin verilmektedir. şarap üretilirken şeker karıştırmak kesinlikle yasaktır ve bu üzümler charentaise yöntemiyle (yapay preslerle) sıkılır. damıtımı sadece kasım ve mart sonunda ve sadece tipik bakır imbiklerle 2 kere yapılır. viski de olduğu gibi baş ve kuyruk, yani damıtımda elde edilen ilk ve son alkol kalbinden (göbek-ortadan alınan alkol) ayrılır ve sadece alkolün 'kalbi' kullanılır. yapımında kullanılan fıçıların bile limousin ya da tronçais gibi özel bölgelerden getirildiği konyak 270-450 ltrelik fıçılarda yıllandırılır. işte konyağın asıl rengi ve aroması da bu fıçılardan geçer. yıllandırma en az iki yıl yapılır, en iyi konyaklar ise onlarca yıl dinlendirilebilirler.en fazla 60 yıl yıllandırılabilinen konyak eğer bu fıçılarda daha fazla tutulursa ahşaptan konyağa çok fazla aroma geçer ve bu da içkiyi öldürür. bu dinlendirilmeler sonucu oluşan buharlaşma ise her yıl neredeyse 20 milyon şişeye eşdeğerdir. buna da '' angel's share'' yani meleklerin payı denir.

    son olarak konyak şişeleri üzerinde yazan kısaltmalar değinmek gerekirse bu kısaltmalar konyağın yıllandırılmasıyla alakalı olarak bize değeri ve içimiyle alakalı ipuçları sunmaktadır. bunlar:
    vs (very special): en az 2,5 yıl yıllandırılmış
    vo ve vsop ( very old ve very superior old pale): açık renkli ve eski en az 4,5 yıl yıllandırılmış.
    xo (extra old): en az 6,5 yıl yıllandırılmış konyaklardır.

    kaliteli konyakların yaşları, tüm bu minimum yıllandırma yaşlarının çok çok üstünde olmakla beraber her firma yüksek kalitesini devamlı olarak garanti eder. fine denilen konyak ise sadece %100ü belli bir bölgeden gelen konyaklara denir.

    ve en son son olarak ünlü konyak üreticilerinden camusnün şirket başkanı jean-paul camus'nün şu sözleriyle konyak konusunu noktalamak istiyorum: mükemmel bir konyak yapmak zor değildir. bunun için tek ihtiyacınız büyükbüyükbaba, büyükbaba ve babanızın hayatını bu amaca adamış olmasıdır.
hesabın var mı? giriş yap