• 17 yüzyılda ingiliz matematikçi gunter tarafından sunulmuştur matematik dünyasına... ya düşünüsenize o zamana kadar kosinüs yok dünyada, insanlar bilmiyorlar yani... ulan kosinussüz yaşanır mı be
  • orjinden cikmi$ hede acisindaki dogrunun 1 birim capindaki merkezi orijin olan daireyi kestigi noktanin x kordinati.. "cos hede" diye ifade edilir..
  • sinus'ün yardımcısıdır, o ne derse yapar. kendi başına bir karizması yoktur, sinüsle anlam kazanır. bu sene yardımcı oyuncu dalında oscar'a aday...
  • yillarca komsu/hipotenus diye ezberledigimiz fonksiyon. komsu kenarin hipotenuse orani.
  • insanin dogasini anlatiyor gibidir.. zaman gelir tavan yapar, zaman gelir dibe vurur.. her nasil ki bir bireyin ruh hali hic bi zaman sabit bir dogru degildir, veya da lineer bisekilde artan baska bi dogru hic degildir, aklima hep kosinus gelir, belki de yer yer sinus.. hatta sinus kadinlarin dogasini formulize ederken kosinus erkeklerinkini ifade eder.. aralarinda surekli bir faz farki vardir lakin.. sinus(x) @ 0 = 0 iken kosinus(x) @ 0 = 1 dir.. belki de bundandir iki cinsin birbirini kolay kolay anlayamamasi.. gosterilen cabalar sonucu bireylerin kendi bunyelerinde basardiklari faz atlamalari ile misal doksan derecelik bir ic donusumu basarabilen bir kadin birey sinus(x+pi/2) @ 0 = 0 ile erkek bireyin dogasini anlayabilme yetisine kavusabilir..

    aslina bakarsak iki tarafinda dogasini ifade edecek fonksiyonlar bu kadar basit olmasa gerek.. ama en azindan kaba bir model pesinde iseniz sinus ve kosinus fena olmayan bir varsayim olabilir..

    (bkz: her seyi formulize etmeye kasan zihniyet)
  • karmasik sayilari da hesaba katmaktan hoslaniyorsaniz cos(x) = (exp(ix)+exp(-ix))/2 tanimiyla (daha dogrusu cikarimiyla, i=sqrt(-1)) guzel gunlere yelken acabilirsiniz.. icinde cos gecen serilerde bunun hayati ne kadar kolaylastirdigi tartisilmaz bi gercektir..

    cos(cos(..(cos(x))..)) ifadesinde de; bu ifade =a dersek, sonsuz cos'dan dolayi bu cos(a)=a 'ya donusur.. grafigi cizilip cek edilebilir ya da verilmis taylor acilimindan ilk iki terimle 1-x^2/2=x diyerek yaklasik sqrt(3)-1 = 0.732 verdigi gorulur.. sinus icinse 0 verecegi asikardir ayni mantigin..
  • trigonometrinin haylaz cocugu, piçidir. kosinus nereye giderse yanina bi de denklemi daha da sinir hale getiren bir eksi tasir.
    yarim aci, integral formulleri falan ezberlenirken cos. un bu picligi hatirlanarak kolaylik saglanir..
  • bahsedilen acının yanındaki kenarın hipotenuse oranıdır.
  • (bkz: sinus)
  • cos(x) = 1 - x^2/2! + x^4/4! - x^6/6! + ... + ((-1)^n)*(x^2n)/2n! + ...

    seklinde tanimlanabilir rahatlikla.
hesabın var mı? giriş yap