• işsiz bırakılarak sınıf dışı kalmış emekçilerin serseri zümresidir. burjuva toplumunda "ayak takımı" adı verilen işsiz güçsüz serseriler, dilenciler, haydutlar, eşkiyalar, hırsızlar, yankesiciler, dolandırıcılar ve fahişeler gibi unsurlardır. lumpenler yaşamları gereği, gericiliğe, satılmaya, maşalığa hazırdırlar. hitler almanyası'nda işkenceci ve katliamcı faşist kıtalar bunlardan kurulmuştur. bir çok kapitalist ülkede de işçilere ve ilericilere karşı lumpenlerden kurulu çeteler kullanılmaktadır.
  • sözlükte anadolu çomarı denen şeyin marx'ca birebir anlamıdır.
  • marx'ın dilimize kattığı meşhur lumpen kelimesinin aslı. lumpen almanca paçavra demektir. marx yukarıda tarifi yapılan lumpenproleterya'yı sosyalist devrime zararlı olabilecek bir sınıf olarak görür.
  • marx, 18 brumarie’de lumpenproletaryayı, “dilenciler, paçavra toplayıcılar, genelev işletenler, yankesiciler, salıverilmiş mahkumlar, terhis edilmiş askerler, haydutlar, burjuvazinin perişan olmuş maceracı dallarından oluşan, tüm sınıf konumlarının reddettiği dağınık bir kitle” olarak tanımlar. daha geniş anlamıyla lumpenproletarya sınıf bilincine dair tartışmayla ilişkilidir. bu kavramla kapitalist toplumsal formasyonlarda savaş gibi uzayan ve ağırlaşan iktisadi, siyasal, toplumsal bunalım, çözülme dönemlerinde nüfusun önemli bir kesiminin gerici (reaksiyoner) siyasal ideolojilere ve akımlara açık yüzergezer kitle olduğuna işaret edilmek istenmektedir. marksist faşizm çözümlemelerinde otto bauer ve kısmen troçki bu kavrama başvururlar.
  • işsiz, güçsüz ve sınıf bilinci olmayan yoksullar.
    (bkz: marx)
    (bkz: proleterya)
  • aslında marx'ın lümpenleşmiş proleterya sözü ta roma imparatorluğu'na dayanmaktadır. bu sınıf kölelik ve şehirlilik arasına sıkışıp kalmış bir belli bir yere konumlandırılamayan bir sınıftı. roma'daki proleter sınıf hiçbir iş yapmayan, roma meydanlarında yarı çıplak yatan, kimi zaman dilencilik yapan, imparatorluğun subvansiyonlarıyla ayakta kalan bir sınıftı. imparatorluğun bunları beslemesinin sebebi onların ordu için asker sağlamalarından başka birşey değildi. ordunun büyük bölümünü proleter sınıfın doğurduğu çocuklardan oluşturmaktaydı. ayrıca bu sınıfın romadaki cumhuriyet zamanında da oy kullanma gibi vatandaşlık hakları da aynen köleler gibi yoktu. en az köle kadar aşağıda bir sınıf olmalarına rağmen köle gibi çalıştırılmadıklarından dolayı belki, belki devlet yardımlarından dolayı, fiziksel ve mental olarak köleler kadar ezilmemiş bir sınıftır. gene ona göre bu ezilmemişlik onları belki ayaklanmalardan hariç tutan en önemli unsurdu. hatta bu unsurlar onların ayaklanmalarda karşıt tarafı bile tutmasına sebebiyet vermiş bile olabilirdi.
    marx ın lumpen proleter kalıbı da burdan gelmektedir. marx'a göre sınıf bilinci olmayan hakkını aramayan sınıfların hepsi bunlar gibi lumpen proleterdir.
  • pişir yeyim, ver skeyim, ser yatayım, aç sörvayvıra bakayım. olay bu.
  • "gerçek ilgi"sinin farkında olmayan, "kapitalizmin ucuz ayak oyunları"na kanan güruh.
  • kommunist manifesto'da "dangerous class" -tahminen viktoryen whig edebiyatina bir gonderme olarak tirnak icine alinmistir- ve social scum olarak tanimlanmis sinifsal parca/fraksiyon.

    marx ve engels'e gore eski duzenin bir kalintisidir- ve buyuk ihtimalle scum bu nedenle kullanilmistir. hem en asagilik noktayi, hem de kalinti olma durumunu temsilen.

    ne var ki yedek isgucu ordusu uzerine fikirleri daha olgunlasmamistir marx'in, bu baglamda lumpenproletaryanin aslinda bir kalinti degil, bizatihi kapitalist uretim biciminin yeniden uretiminin bir ogesi oldugu goz ardi edilmistir. belki kapital'in ucuncu cildinin sonunda goz atabildigimiz siniflar uzerine bolumu tamamlayabilseydi daha acik bir tanima ulasabilirdik.

    o nedenle daha saglam bir arguman lumpenproletarya'nin isci sinifinin durak noktalarindan birisi oldugu, nasil kati olan hersey buharlasiyorsa, isci sinifinin da -oznel olarak degil, ama nesnel olarak- lumpenproletaryaya donusmesinin kacinilmaz oldugudur.
    suc ve kriminal fikrin olusumu, buna ilaveten kapatilmanin genellesmesi, bu donusumun olmazsa olmaz parcalaridir.
  • marksizm ve anarşizm arasındaki vizyon farkını özümsemek için, lümpen proleter sınıfa bakış açısını görebilmek aydınlatıcı.

    marx, lümpen proleter sınıfın devrim için bir motivasyonları olmadığını söyler. zira sınıf bilinci geliştirmedikleri için devrime katkı bir yana tehlike oluşturacaktır. çünkü var olan sistem gündelik yaşantılarını devam ettirmeleri için zorunludur.

    fahişelerin, eğitimli işsizlerin, dilencilerin ve yasadışı para kazanan korsan kitap - cd'ciler ve marjinalize edilmiş eğlence sınıfı (şarkıcılar, drag-queen'ler)in lümpen proleter olduğunu unutmamak lazım.

    bakunin ise işçilerin kapitale dahil edilmesinin decrimci güdüyü yok edeceğini ve devrimci gücün en çok lümpen proleterde olduğunu söyler. zira sistemden kazanmayan, işlemesine yardımcı olmayan bu kitle aynı zamanda kaybedecek bir şeyi olmaması nedeniyle en gözü kara sosyal grup.

    günümüz türkiyesinde lümpen proleterya her gün artıyor ve ezililyor. ilkokul kompozisyonu gibi entry girmekten nefret ediyorum ama bilgiliendirici bir entry girmeye başladığımda beynimde görünmez bir düğme açılıp giriş gelişme sonuç moduna giriyor. yeni nesil ve inci sözlük gerçeği ile zamanın bakunini haklı çıkarmasını umuyorum.

    neticede bakunine katılmadan edemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap