• leziz bir capan filmiymiş. 2003 yılında yapılmış... "mibu gishiden" diyenler var lakin inanmayın onlara... katana filan görmek isteyenlere tavsiye ediyorlar
  • diger adiyla when the last sword is drawn. yonetmenligini yojiro takitanin yaptigi 2003 yapimi samurai filmi. cogu samurai filminde oldugu gibi, son yillarini yasayan geleneksel japon savascilarinin ve ailelerinin dramini anlatiyor. degisen dunyaya karsi savas veren bir aile babasi, geleneklerle yeniliklerin catismasi ve tabii ki muhtesem dovus sahneleri... cok fazla kisi ve hikaye ic ice fakat samurai filmleri sevenlerin kacirmamasi lazim.
  • hafta sonu dvd seçerken tesadüfen görüp aldığım ve beklentilerimin üzerinde süper çıkan bir film.
    konusu 1900 lü yılların başında japonya'da geçiyor.
    ayrıca bana "son samuray halt etmiş" ve "kimbilir daha ne filmler var böyle bilmediğimiz" dedirtmiştir.
  • insanlarin seref ve onur gibi degerler için gerktiginde kendi canina kiydigi 1900ler japonyasinda, ailesi için bunlari hiçe sayan bir adamin, yine de bu degerlerden kurtulamayisinin öyküsü. gerektiginde tereddütsüz ölüme kosmak için egitilen bir samurayin ailesi için yasama dört elle sarilmasi belki de...

    öykü çekici; oyuncular, ki bu filmden önce kendilerini pek izlemisligim yoktur, genelde iyi. görüntüler ve mekanlar ise insanda tasi taragi toplayip japonyaya göç etme istegi uyandiracak kadar mükemmel.
  • çok dağınık bir film. genel olarak fena değil gibi aslında, biri hayata öteki ölüme sarılmış iki samurayın hikayesini tokugava döneminin sonunda, shogunate düşerken anlatıyor. ama işte, devamlı bir ileri bir geri flashbackler, bir o karakter bir bu karakter derken film bir çizgi tutturamıyor. hele son yarım saate kadar hızlı hızlı ilerlerken son bölümde tempoyu tamamen düşürmesi, kanichiro'nun uzun monoloğu falan filan iyice dağılıyor film. halbuki girişi oldukça ümit verici bir düello sahnesiyle yapıyor ama mesela devamı pek gelmiyor katana namına. benzer şekilde ortadan garip biçimlerde kaybolup bir anda ortaya çıkıveren karakterler mevcut. esas samurayımız "kanichiro" rolünde kiichi nakai'nin yardırdığını da ekleyeyim son olarak.

    --- spoiler ---
    filmdeki bir çok ironinin yanında bence en esaslısı ölümü umursamayan samurayın sonunda yaşlanıp torun torba sahibi olması, ailesi için hayata sarılan samurayınsa olayların gelişimi üzerine ölüme gitmek durumunda kalmasıdır.
    --- spoiler ---
  • (bkz: shinsengumi)
  • kesinlikle harika bir film. öylesine açıyım dedim. gün aşırı shichinin no samurai, dai-bosatsu toge, ame agaru falan takılınca bunu da izleyesim gelmişti. iyi ki izlemişim. harika duygular yaşatıyor yapmacıklığa kaçmadan. her şey baya gerçekçiydi.

    ailesi için yaşayan bir baba ve aynı zamanda bir samuray. bunun gelgitlerini kendi bünyenizde hissediyorsunuz. efendisi ile olan bağını koparma olayı bile aslında içinde baya yer etmiş. biraz samuraylık eleştirisi de bulunduruyor bence. doğrudan değil ama dolaylı olarak.

    --- spoiler ---

    hep oğluna katana almak istemişti, alamadı. savaştan kaçtığında katanası körelmiş ve yamuk samuk haldeydi. eski efendisi/dostu ona kendi katanasını verdi harakiri yapması için ve odadan çıktı. sabah geldiklerinde gördüler ki adam kendi katanası ile harakiri yapmış ve duvara kanlarıyla lütfen bu katanayı(harakiri yapması için verilen) oğluma verin yazmış.* meğer adam kendi kanı değerse katana paslanır, oğluma güzel bir hediye olamaz diye ölüme giderken bile ailesini düşünmüş. e tabi gözüme de bir şeyler kaçtı sonra.

    --- spoiler ---
  • jiro asada adli yazarin ilk tarihsel romanidir.

    filmi cekilen bir diger kitabi ise poppoya (ing. the stationmaster)'dir.
  • the last samurai ve chushingura'nın aşkından doğmuş eksantirik film.
hesabın var mı? giriş yap