• midye besinini suyu süzerek alır bu sebeple içinde civa birikmesi kaçınılmazdır. canım civa isterse termometre yerim
  • denizlerdeki doğal yaşamlarında da ikiyüzlük ve ikiyüzellilik olmak üzere iki toplumsal sınıfa ayrılıp ayrılmadıklarını merak ettiğim deniz mahsullleri.
  • 40 - 50 yıllık ömürleri varmış. hiç de göstermiyolar oysa.
  • sadece kirli denizlerde yaşayabilen leziz kabuklu. denizdeki zararlı kimyasalları, bakterileri, planktonları sindirerek denizi zamanla temizleyebilir. deniz yeterince temiz olduğunda ise o bölgedeki soyları tükenir. ege ve akdenizde pek yetişmez, marmaradakiler ağır metal açısından tehlikeli seviyededirler. en güzeli ve nispeten temizi karadenizden çıkar. boyutları biraz küçük olur ama kimyasal olarak temizdir. uzun zahmetler sonucu denizden çıkarıldıktan sonra kabukları açılana kadar kazanda haşlanır ve kabuklarından ayırılır. bir müddet biraya yatırıldıktan sonra şişe dizilip özel bir sosa bulanır ve yağda kızartılır. eğer kendi çıkardığınız midye ise tadından yenmez. bizim ailede adam başı 20 şiş düşer. şiş başına 10'ar midyeden, 200 midyeyi çoluk çocuk mideye indiririz. bugüne kadar tahminen 10.000'e yakın midye yemişimdir, midemin bozulduğunu veya herhangi bir yan etkisini hatırlamam. içine pilav konan versiyonundan hiç yeme fırsatım olmadı. ayrıca pöftür pöftür sigara içip de, midyeyi sağlığa zararlı olabilir gerekçesiyle yemeyen adamın ağzına ağzına yabamla vururum.
  • hamilelik sebebiyle bana 9 ay yasak olan ve canimin da en fazla cektigi denizlerin mucizesi, lezzet katari, zamaninda icip icip 40 tanesini mideme indirebildigim, istiklaldeki butun seyyar satan veletlerden yedigim (sampiyon ya da mercaninkiler fazla sofistike ve cok fazla kusuzumlu tatli falan sevemedim bir turlu) bir istanbul klasigi. hele ki aklima simdi buyukadadaki ficilarin ustunde oturulan restaurant geldi, ben daha fazla devam etmek istemiyorum bu entrye...
    (bkz: aglamak istiyorum)
  • deniz bobregi.
  • izmirde mardin adıyla özdeşleşmiştir..
  • evvel ki gun kumsalda guneslenirken kuvvetli bir dalgayla dibime dusmustur bu mahlukat. biraz ugrastiktan sonra kabugunu acabilmisimdir amma ve lakin gelin gorun ki bu meret tabakta gorundugu gibi gorunmuyordu. midyenin kabugunu tekrar kapatirken ayni zamanda midye defterinide kapatmis oldum bir daha acmamak uzere.

    8 yıl sonra gelen edit: bu anıyı ve entry tamamen unutmuşum. hala fırsat buldukça löp löp indirilmektedir midyeler.
  • avuç içi büyüklüğünde olanlar yemek için her zaman daha makbuldür. küçüklerini asla tercih etmeyin , avuç içi kadar olanlar ve en büyük boyları ile en muhteşem komboyu yapabilirsiniz. içerdiği civa v.b maddelerden dolayı toplandığı yer oldukça önemlidir. işportacılardan ziyade sırf midye işi yapan yada balıkçı hallerinden midye dolma almak daha makbuldür çünkü buradaki mideyelerin hem kaynağı bellidir hem hazırlanışı hemde sıcak sıcakdır taptazedir. eğer çok seviyorsanız dahi haftada 1 - 2 tabak yada yarım kilodan daha fazla tüketmemeniz tavsiye olunur. limonunu asla eksik etmeyin , limonsuz midye dolma bir halta benzemez anca karabiber yalıyormuş gibi hissedersiniz kendinizi. ayrıca pahalıdırda. midye ulan bu zahmeti yok , saatlerce oltaya gelsinde çekelim diye beklemiyorsun. belkide deniz ürünleri arasında en ucuzu olması gerekirken aldığınız 1 kilo midye ( ki yarısı kabuk bunun ) ortalama olarak 25 - 30 tl ye denk gelebiliyor , o paraya 1 kilo kemiksiz et alınıyor ulan allahsızlar.

    ayrıca insanı killandıracak derecede bu işi yapan işportacıların %99'unun özellikle mardinli sonra batmanlı olması biraz gariptir. hayatında denizcilik ile uğraşmamış insan mideyden ne anlar demezmisiniz ? dersiniz tabii fakat izmirde bu fixtir. bir midye tezgahtarına nerelisin diye sormayın bilin ki kendisi mardinli. ayrıca midye dolma işini yapan ilk işportacılar rum asıllılardır. midye dolma hakkında bir diğer bilgi ise yanılmıyorsam midyenin eti turuncuya ne kadar yakınsa midyenin o kadar lezzetli ve sağlıklı olduğudur.
  • boğazlarımızda iki türü olan midye türüdür.biri kum midyesidir biri de lağım midyesi.kum midyesi lağımların açıklarında,açık sularda,derin olmayan koy ve su altı adacıklarında bulunur yenilebilitesi olan midye budur.diğeri ise bilen bok midyesidir.lağımların ağızlarında,her türlü dikit sarkıt ve kayalıklarda bulunurlar.demir kazıklar üzerinde ve iskele ayaklarında yetişenler en tehlikelileridir.bir yandan demirin oksidi bir yandan da lağım übermidye yapar midyeyi ki ekstra iğrenç olur.zaten bu midyeler midye dolmacıların kullandığı ulaşımı en kolay midyelerdir.özenle yediğiniz limon sıkılmış kabukar bu midyelerin içlerine konduğu bir kamuflajdır.güzeldir midye dolmanın tadı o ayrı tabi.kişi illa midye diye tutturduysa dolmadan ziyade tavaya yönelmelidir,ha ortam şayet kireçburnu alibaba balık lokantası,kavak yada mercan değilse.midye dolma genellikle yetişkin bir bireyin avuçiçi kadar olur ki hayli büyüktür,içi de gayet zengindir.bebek de bir ermeni lokantası vardır ki bu konuda doktora yazabilecek seviyeye gelmilştir,lpkalizasyon biraz aramayala bulunabilir.velhasıl güzel bir deniz canlısıdır midye.
hesabın var mı? giriş yap