• tecrübeli ev kızlarının misafire su ikram ederken kullandığı bir bardak tutma tekniği. bardak, baş parmak harici diğer dört parmağın ilk iki boğumunun üzerine konulur. baş parmak da arkadan destek yapar. teknikte amaç, suyu kızın elinden alacak olan kişinin bardağı rahatça kavrayabilmesidir. böylelikle el teması ihtimali sıfıra iner.
  • misafire su götürürken bardağın altından tutma işlemini kolaylaştırmak maksadıyla kimi zaman su bardağının altına bi tane küçük ebatta tabak konulur ve bardak,alttaki tabağın kenarından tutulmak suretiyle misafire ikram edilir.kimi evlerde bu tabağın üzerine küçük dantelli bir örtü konduğu bile gözlemlenmiştir.
  • aslinda gereksiz temasla kirleten bir harekettir... doğrusu jedi'lar gibi force ile getirmektir... (bkz: force ile armut yedirmek)
  • sözde, misafire dogru su veris seklidir. ha n'oldu sanki. misafire bardagi ogle goturuyodum ama her seferinde bi yudum aliyodum. demekki neymis, cocugu cok sıkarsan, tukurugunu de yersin b.kunu da.
  • gerek bardağın ne kadar temiz olduğunu göstermek; gerekse elele değmekten kaçınmak gibi nedenlerle yapılabilecek olan, misafire nezaket gösterme yollarından biri. bir sonraki aşaması bardak altı tabaklarıdır; eskiden bu herhangi bir tabak olmazdı, züccaciyelerde özel olarak satılırdı; her malzemede olduğu gibi sade olanları, yaldızlı olanları, kesme olanları vardı; misafire eğer evde varsa takım olan bir bardak altı tabağı ve bardakla su verilirdi. ayrıca eskiden sofralara da biri sabunlu diğeri ıslak iki beyaz elbezi konurdu; bunların da özel tabakları olurdu. misafir varsa, misafirin elbezleri ayrı olurdu.
  • misafire bardağı el teması olmadan kavrayacak boşluğu sağlamak olabilir amaç, eskilerden kalma bir zihniyet dahilinde.
  • bir tabak, üstünde dantel ve onun üstünde su dolu bardakla salona girilir (veya el büyük l harfi şekline getirilir, bardak oraya konur)
    sonra misafire bardak uzatılır "buyrun" denir (gözler her daim yerde)
    "sağolasın evladım su verenlerin çok olsun" der
    ve bunu diyen her misafir elini başına koyarak su içer evet*
  • misafire su goturmek onemli bir meziyettir . goturulen kisi yasli bir kadinsa oglu varsa ve siz evlenme yasinizdaysaniz ve es kaza aska gelip goturduyseniz her turlu yanlis tasima sekli mubahtir.
    bunu bardagin yagli ya da kirli olmasi hatta teyzenin ustune dokmege kadar gider.

    ama illa guzel tasinma konusunda madalya hirsi burumusse bardagin altina bir pecete de konularak tepsi icinde tasimak en gosterislisidir . verilirken dizler hafif kirilir vucut bir estetik icindedir . tepsinin ustunden bardak alindiktan sonra ayak bir adim geri atilir. beklenir su icilir bitirilince ayni ayak one atilir egilinir ve bardak alinir. afiyet olsun denilir. sakin ve yavas adimlarla iceri gidilir.gorev bitmistir
  • misafire su verme yöntemleri içinde en kibar yöntemlerden biridir.. benim gittiğim bi yerde kız elinde hortumla gelmişti, bi yandan da şöyle diyordu "anne ben ağzına hortumu sokunca aç musluğu"... ne nezih, ne kibar insanlardı onlar azizim...
hesabın var mı? giriş yap