• 21 yasında ve sehirden sehire gezerken kyoto'da yoshioka ailesinden 3 kişiyle dövüşmüş, ikisini öldürmüştür. ailenin en büyük oğlu seijiro musashi ile ilk karşılaşandır. rivayete göre musashi seijiro'nun karşısına tahta bir kılıçla çıkmış ve rakibini yere düşürdükten sonra çötörö, çötörö şeklinde vurarak benzetmiştir. bu olaydan sonra seijiro samurai topuzunu kesmiş ve bir köşeye çekilmiştir. ailenin namusunu temizlemek isteyen seijiro'nun kardeşi denshichiro musashi'nin karşısına çıkmış, musashi onun kafasını kırmıştır (bkz: sözlük anlamıyla kafasını kırmak). üçüncü kurban seijiro'nun oğlu hanshichiro'dur. ve fakat hanshichiro çocuk sayılabilecek yaşta olduğundan ve aile musashi'nin kellesini istediğinden kalabalık bir dövüşçü topluluğu hanshichiro'nun yanında dövüşe gelir. musashi önce hanshichiro'yu öldürür sonra da samurayların sınıf göstergesi olarak taşıdığı kısa kılıcını cekerek kalabalığa dalar (bu noktada musashi türk olabilir mi diye sormak makuldür). işte niten ryu denilen stil böyle ortaya çıkmıştır.
    musashi en büyük samuray olarak kabul edilmekte ve kendisine kılıcın azizi denmektedir.
  • 5 rings adli kitabin yazari (1584-1645)
    japonyanin feudal baris zamaninda yasamis. kendisi kilic ustasidir, japonyanin degisik yerlerinde gezmis ve yaptigi tum duellolari kazanmistir. cift kilic kullanimina dayananan bir kenjutsu stili yaratmistir. (stilin ismi niten ryu)
    daha sonra kilic kullanma sanati ve budizminin uzerine 5 rings adli kitabi yazmistir.
    bu 5 rings bildigimiz 4 element (toprak, su, ates, ruzgar) + bosluktur (void). budizmdeki 5 elementtir bir yerde.
  • hiroshi inagaki tarafindan 1954 yilinda hayatini anlatan ucleme filme gore miyamoto koyuden takezo isimli bir koyludur.

    --- spoiler ---
    samurai 1 miyamoto musashi

    koyundeki budist rahibi tarafindan yetenegi kesfedildikten sonra cesitli nedenlerden dolayi ehlilestirilmek uzere 3 sene boyunca hapsedilir. bu arada teorik egitim alir ve akillandiktan sonra bilgeligi aramak ve yolunu cizmek uzere japonya icerisinde dolasmaya baslar. cesitli kilic okullarinda yetenegini kanitlar ve ununu duyurur. olumsuz aski otsu ile kilicin yolu arasinda bir secim yapmak zorunda kalir ve kilicin yolunu secer.

    samurai 2 duel at ichijoji temple
    yoshioka kilic okulu ile bu okulun entrikalari ile ugrastigi, ciragi jotaro ve en onemli rakiplerinden biri olan kojiro sasaki ile tanismasi anlatilir. olumsuz aski otsu ile bir yuva kurmak ister ama dallama otsunun malligindan* * dolayi kadin mi kilic mi secimini bir kez daha yapar ve kilicini secer.

    samurai 3 duel on ganryu island
    kojiro sasaki ile miyamoto musashinin kisilik analizinini bolca yer buldugu ve olgunlasmalarini ve en sonunda da yapmis olduklari duelloyu anlatan filmdir.

    --- spoiler ---
  • girdiği mücadelelerin hiçbirisini kaybetmemesi üzerine kendisine bunun sırrı sorulduğunda, "daha baştan kaybedeceğimi anladığım hiçbir düelloya girmedim" cevabını veren strateji ustasıdır.

    (bkz: çatışmayı kaybedip savaşı kazanmak)
    (bkz: to lose a battle to win a war)
    (bkz: çatışmayı kazanıp savaşı kaybetmek)
  • savas felsefesinin temelini rakibi sinirlendirmek, rahatsiz etmek ve hata yapmasini saglamak olusturan kilic dehasi tarihi kisilik.
    baska bir derebeyliginden cok unlu bir samurai ile duello icin yer ve zaman belirlerler. ancak miyamoto soz konusu yere bilerek gec gider. bunun sebebi de karsisindaki rakibi iyice sinirlendirmek, dikkatini bu yolla dagitmak icindir.
    aryica halen kumamoto da bir mezari bulunmaktadir.
  • 1.durust dusunceden sapma
    2.ogrenme,temrindedir
    3.her sanatla tanıs
    4.butun mesleklerin yollarını ogren
    5.dunyevi konularda kazancla kayıbı ayırdet
    6.herseye iliskin sezgisel yargı ve anlayısın olsun
    7.görülmeyen seyleri algıla
    8.en kücük ayrıntıyı dahi önemse
    9.yararı olmayan seyi yapma

    "iste strateji ögrenmek isteyenlere benim yolun bu" diyen buyuk kensai
  • japon tarihinde onemli olgulardan biridir. hayatindaki onemli olaylardan biri de 29 yasinda sasaki kojiro yu yenmesidir. bir kilic ustasi olmasinin yaninda sanatci da olan musashi , yazim , cizim ve heykel konularinda da kilic uzerinde sahip oldugu etkinlige sahiptir. bayaa bi yaslanip, kilic ustundeki etkinligini kaybetmeye baslayinca , (ki 50 yasindan daha sonrasina denk gelmektedir) kumamoto da bir magaraya kapanip efsanevi taktik kitabi olan the book of the 5 rings i yazmistir. kitabi bitmesinden yakin zaman sonrasinda olmus , kemikleri , kendi dogdugu ve ailesinin bulundugu ohara ya yollanmistir.
  • ilk savasini 13 yasindaki bir shinto stratejisti olan arima kihei karsi kazanmis, 30 yasina yaklasik 60 kadar duello kazanmis yenilmezligine karar verdikten sonra kendini niten ryu'yu gelistirmeye adamis, olumunden birkac hafta once go rin no shu (bes cember) isimli kitabini yazmaya baslamistir. bu kitabi ogrencisi teruo naganjo'ya adamistir...
  • daha onüç yaşındayken bir samurayı sopayla altedip, sonrasında da japonyayı dolaşıp neredeyse mevcut bütün kılıç ustalarının eline veren kılıç efsanesi. girdiği düelloların çoğunda kılıcını bile çekmemiş, o an bulduğu en yakın odun kaynağından imal ettiği bir boken kullanmıştır.
  • kendisiyle alakalı romandan uyarlanan film üçlemesi için bir şeyler söylemek gerekirse, açıkçası çok da başarılı bir üçleme değil. özellikle filmin dönemdaşı akira kurusawa filmleriyle kıyaslarsak özellikle karakterler açısından oldukça eksiği var, lakin filmin görselliği-güzel müzikleri ve tosiro mifune'nin her zamanki gibi şahane performansı filmleri izlenebilir kılıyor. filmleri tek tek değerlendirecek olursak:

    1)musashi miyamoto: orta karar bir başlangıç filmi, karakterlerin çoğunun öyküye girişlerini ve takezo'nun musashi oluşunu izliyoruz. açıkçası filmin yürek burkan finali hariç öyle çok da matah değil. ama final hakikaten pek duygusal.

    --- spoiler ---
    "beni bekle"
    "geri dönüceğim"
    --- spoiler ---

    2)duel at ichijoji temple: serinin en boktan filmi. zaten musashi'yi göremiyoruz filmde fazla, ama paso karı kız entrikası, abuk sabuk şeyler falan filan. minimum katana, maksimum gereksiz diyalog. aklımda kalan sahne bile yok. ama filmin en önemli özelliği heralde sasaki'nin ortama girmesi.

    3)ganryu island duel: serinin en sağlam filmi. bir kere direkt kurgusu en sağlam film seride. hikaye daha doğru düzgün, ayrıca katana sahneleri de çok sayılır. ama asıl o mükemmel final düellosu, ah işte o samurai-severleri canevinden vuracak kadar güzel çekilmiş. ek olarak, hakikaten sasaki de oldukça iyi çizilmiş bir karakter, bu filmde özellikle insan kendisine saygı duyuyor. velhasılkelam, seriden bağımsız olarak bile iyi bir film.

    samuray manyakları haricinde, açıkçası o kadar da çekici bir seri değil. çok fazla dönemin klişelerine bulanmış falan filan. ama tabi samuray hayranlarının muhakkak izlemesi gereken bir seri olduğunu da söylemeden geçemiyorum.
hesabın var mı? giriş yap