• basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, hiç bir oyuncunun pozisyonunu değiştirmek için "incentive"i bulunmadığı denge noktasıdır.
    mesela uzun uğraşlar sonucunda (a,a,a) konumuna geldiniz, eğer bütün oyuncular bulundukları yerden memnun iseler, oyun burada bir dengeye gelmiş demektir. bu dengeye nash dengesi denilmesinin sebebi ise bu denge şeysini nash isimli paranoyak bir iktisatçının bulmuş olmasıdır, yoksa nash'in hiçbir özel anlamı yoktur, tıpkı pareto optimumundaki paretonunda hiç biz özel anlamı olmaması gibi. bugünlük bu kadar.
  • aslında john nash'ten once, fransız iktisatçı cournot aynı denge kavramını kullanmıştır, duopol ve oligopol piyasaların denge fiyat ve miktar düzeyini hesaplarken.

    nash dengesinde hiçbir oyuncu, diğerlerinin davranışı veri iken, kendi davranışını değiştirerek daha iyi bir konuma gelemez. ancak nash (ya da cournot) dengesi, her zaman pareto optimum koşulunu sağlayan bir denge değildir. yani başkaları davranışını değiştirmezken, bir oyuncu davranışını değiştirerek avantaj sağlayamaz ama, kimi zaman ortaklaşa ve aynı anda bir davranış değişikliği ile birden fazla oyuncu daha iyi bir konuma gelebilir. (bkz: prisoners dilemma) (bkz: john nash)
  • bu konu hakkında niye bu kadar kasıyoz ki dedikten sonra filmi* izlediğimizde, o konunun* hiç de kolay ortaya çıkarılmadığını anladığımız, üzerinde kasılası konu.
  • bazıları cournot'a hakkını vermek için oligopol-duopol söz konusu olduğunda bu dengeye cournot-nash equilibrium demeyi önermiştir fakat, uzunluğundan dolayı anında vazgeçilmiştir bu fikirden.
  • sisteme göre var olan her oyun teorisinin bir eşitlik dengesi olan durum. buna göre var olan sorunlarda çeşitli çözüm yöntemleri bulunmaktadır. örneğin multiplicity sorununda kişilerin dominant stratejilerine göre bir çıkarım yapılmakta, bunun gerçekleşmediği ve existence durumlarının var olduğu game theorylerde ise mixed strategy equilibrium dengesi ile dengeyi bulmaktadır. buna göre 2 insan aynı giyinmek istemeyip de aynı rengi giymeyi daha çok sevdiklerinde bile bunun bir dengesi bulunmaktadır. işin bu noktasında 2 insanın birbirlerine karşı bulunan olasılık hesaplamaları olayı çözümlemektedir.
  • nash'in bir tesbiti vardir ... universite yillarinda arkadaslari ile beraber takildiklari barda uzun suren "scoring" denemelerinden sonra ortaya ciktigi iddia edilmektedir ... bu tesbite gore eger bardaki cekici, guzel ve populer kadinlara yaklasmaya calisirlarsa basari sanslari kesin olarak dusmektedir ... oysa ki barda yanliz oturan, ya da o kadar da guzel ve cekici olmayan kadinlarda basari sanslari cok daha yuksek ve consistent olmaktadir ... himm, why did it take so long nash ? bu dersten cikartilmis pazarlama ve ticaret teknikleri okutuldugu iddia edlir bazi okullarda
  • her oyuncunun, diger oyuncular goz onunde bulunduruldugunda yapabilecegi en iyi durumdur. bu noktadan itibaren oyuncular stratejilerini degistirmek istemezler cunku mevcut sartlar altinda cikarlari acisindan en iyi getiri/kazanc seviyesindedirler. (bkz: john nash) (bkz: a beautiful mind)
  • (bkz: oyun teorisi)
  • john nash princeton'da doktora öğrencisiyken aklındaki nash equilibrium fikriyle o dönemin kral matematikçisi john von neumann ın kapısını çalmıştır. bir hocadan çok ingiliz lordları havalarındaki von neumann kendi geliştirdiği cooperative (uzlaşmalı) oyunlarla taban tabana ters öneriyi görünce nash'e cevaben "that's trivial you know. that's just fixed point theorem ("bu önemsiz birşey sadece sabit nokta teorisi") demiştir. boynu bükük nash, einstein'ın kapısını da arşınlasa da nafile olmuştur. nitekim profesor tucker nash'in elinden tutmuş ve meşhur tezini yazmasında ve nash dengesini geliştirmesinde yardımcı olmuştur.
hesabın var mı? giriş yap