• ekim devriminin ideolojik beyinlerindendir.. sosyalizmin kurulus asamasinda cesitli kararlarin alinmasinda onculuk etmis devrimci lider... lakabi 'partinin sevgilisi' dir.... 1938 unlu moskova mahkemeleri sonucunda kursuna dizilmistir...
  • efedim kominizmin temellerini atmis kimselerdendir bu amca. tam adi nikolay ivanoviç buharin olan kahramanimiz vakti zamaninda stalin'le ters dusmus nihayetinde de 1938'de moskova'da kursuna dizilip hakki rahmetine kavusturulmustur.

    pek bilge bir kisiymis ve hakikaten de tespit adamiymis bakin neler demis:

    “organik doğa ölü doğadan çıkıp gelişti; canlı doğa düşünmeye yetenekli bir form üretti. önce düşünme yeteneğinde olmayan madde vardı; ondan, düşünen madde, yani insan çıktı. eğer durum buysa –ve doğa bilimlerinden biliyoruz ki öyledir– aklın maddenin anası olmadığı, maddenin aklın anası olduğu açıktır. çocuklar asla ebeveynlerden daha yaşlı olamazlar. «akıl» sonra gelir, ve bu yüzden onu döl olarak görmeliyiz, ebeveyn olarak değil ... madde düşünen insanın belirmesinden önce vardı; herhangi türden bir «akıl» dünya yüzeyinde belirmeden çok önce dünyanın kendisi vardı. başka bir deyişle madde nesnel olarak, «akıl»dan bağımsız olarak vardır. ama «akıl» denilen ve hiçbir zaman ve hiçbir yerde maddesiz varolmayan psişik olgular asla maddeden bağımsız olmadılar. düşünce beyin olmaksızın varolamaz; arzu eden bir organizma olmadan arzular imkânsızdır... diğer bir deyişle, psişik olgular, yani bilinç olgusu, yalnızca belirli bir tarzda örgütlenmiş maddenin bir özelliği, bu maddenin bir «fonksiyonudur».”

    ayrica dilimize cevrilmis kitaplarindan en bilineni icin;
    (bkz: komünizmin abecesi)
  • nyikolaj ivanovics buharin 1888-1938 yillari arasinda ya$ami$ bol$evik teorisyen. 1925 yılında stalin’in takiminin liderlik edebilecegini söyledigi ilk politburo ekibinin zinoviev, komenev, trocki, rykov ve tamoki ile uyelerinden birisi olmu$ $ahistir kendisi.

    degi$en olaylara bagli olarak bu politburonun icerisinde bir takım sag ve sol kanat grupları olu$maktaydi ve bu gruplar arasındaki ayrım cok katıydı. sag kanat buharin, tomski, rykov ve sol kanat ise komenev, zinoviev’den olu$uyordu. trocki ise bunlarin arasinda yer aliyordu. ama her zaman stalin aleyhtar bir tutum sergiliyordu

    kaynak =>https://en.wikipedia.org/wiki/nikolai_bukharin
    ayrica =>(bkz: anar$izm)
  • sbkp'nin yeniden kolektiflesme ve sanayilesme politikalarina geri donmek istedigi donemde nep politikalarinin devam ettirilmesini savundugu icin stalin'le uzlasmazliga dusmus, daha sonra da partiden tasfiye edilmis devrimci. marksist emperyalist teorilerine lenin'le ayni donemde yazdigi kitaplarla katki koymus; savasin, ve yayilmaciligin kapitalizmin kriz donemlerine ozgu munferit olgular olmaktan ziyade kapitalizmin bizzat icsel ve zorunlu bir ozelligi oldugunu savunarak, aksini iddia eden rosa luxembourg'u elestirmistir.
  • 9 ekim 1888de moskovada dogdu. ogretmen olan anne babasi sayesinde iyi bir egitim aldi. annesi biyolog olmasini istiyordu fakat buharin moskova universitesinde iktisat okumayi tercih etti. daha 13-14 yaslarinda marksistlerle tanisti ve arkadaslariyla leninin yazilarini tartisan bir grup kurdular. moskova universitesindeki ogrenciligi doneminde ogrenci hareketinin onde gelen isimlerindendi. kendi deyimiyle "resim sanatina asik" olmasina ragmen, politikayla sanat arasinda bir secim yapmak zorunda kaldi ve devrimciligi secti. 1906da bolseviklere katildi. 1908de partinin moskova komitesi uyeligine secildi. 1909 ve 1910 yillarinda uc kez tutuklandi. 1911de tutuklanarak onegaya surgune gonderildi. onegadan kacarak bir sure gizlice faaliyet yurutecegi moskovaya dondu. 1912de ayrildigi rusyaya subat devrimine kadar geri donmedi. bu bes yillik donemde ilk olarak 1912de krakowda bulunan leninin yanina gitti ve pravdanin cikarilmasina yardimci oldu. 1914te isvicreye gitti ve 1915te bolseviklerin bernede orgutledigi savas karsiti konferansa katildi. subat devrimiyle beraber 1916da gittigi amerikadan rusyaya geri dondu. ekim devrimi oncesi parti merkez komitesi politik buro uyeligine secildi. 1917-1929 yillari arasinda pravdanin basyazarligini yapti. 1926dan 1929a kadar komintern yurutme komitesi baskanligi ve 1934ten 1937ye kadar da izvestia gazetesi yayin yonetmenligi gorevlerini ustlendi. 1935-1936 yillari arasinda sovyetler birliginin 1936da kabul edilen anayasasini hazirlayan komisyonda yer aldi.
    politikadaki sansi ve tarihsel unu ayrilmaz bir bicimde nepe bagli oldu. 1925ten 1928e kadar stalinle beraber trocki, zinovyev ve kamanevin onderligindeki cesitli sol muhalif gruplara karsi nepi savunan grubun basini cekti. ancak stalin 1920lerin sonunda nepe cephe alip 125 milyon koyluyu devlete ait ciftliklerde zorla calistirmaya dayanan hizli sanayilesme politikasina cark ettiginde buharin kendisini komunist parti icinde giderek yukselen sag muhalefet cephesinin basinda buldu. stalinin politikasinin ulkeyi ic savasa surukledigini, cikacak ayaklanmalari kanla bastirmak zorunda kalacagini ongordu ve ulkenin bir polis devletine donecegi uyarisinda bulundu.
    1937 yilinda komunist partiden ihrac edildi ve 27 subat 1937de sovyetler birligine komplo hazirlamak iddiasiyla tutuklandi. 15 mart 1938de leninin "tum partinin gozdesi" ve "devrimin altin cocugu" diye tanimladigi, ideolojik-politik hatalarina ragmen her zaman bu sifatlara layik olmus bu devrimci idam edildi, ve devrim bir kez daha ihanete ugradi.
  • lenin'in "partinin altın çocuğu" dediği, bolşevik partisi'nin ileri gelen isimlerinden biridir. lenin'in ölümünden sonra stalin'le çatışan ve 1938 moskova davaları sırasında en namlı sanık olarak yargılanan buharin, aynı yıl idam edilmiştir. epos yayınlarından çıkan hapishane yazılarının yer aldığı her şey nasıl başladı isimli otobiyografik bir eseri mevcuttur.
  • lenin giderayak kongreye gönderdiği mektuplarda kendisini "merkez komitenin genç üyeleri arasında en etkililerden biri", "partinin en değerli ve büyük teorisyenlerinden", "bütün partinin haklı olarak en gözde ismi" gibi laflarla yaladıktan sonra şunu ekler: "teorik görüşlerine tam anlamıyla marksist demeden önce bir şerh koymak gerekir. zira biraz skolastik kalıyor. diyalektik konusuna pek eğilmemiş ve bence tam olarak da anlayamamış."
  • stalin'in yüksek adaletinin kurbanı güzel insan. stalin'den 10 kere nefret etmişsem bu adama yaptıkları için bir 10 kere daha nefret etmişimdir heralde. ulan ne haysiyetsiz ne kalleş ne zırtapoz bi adamsın stalin sen olm. hayvan herif seni.

    evet bukharin'le aramda kesinlikle romantik bir bağ var, o tayfadan kimseyle yok bu adamla var yeminne çözemiyorum arkadaş. o gülüş, o keltoşluk, o zeka. bilemiyorum. bir de arada anna var ya. ondan heralde. o son mektup filan.. bu gomunistlerin de herşeye bi romantizm fıttırması iyice sinirimi bozuyor artık...

    o gülüş için: http://www.youtube.com/watch?v=2fgp7xuyg9c

    keline vuruyolar böle canım ya. çok yannış taraftaydın sen.
  • sosyalist işçi'de vakti zamanında hakkında şöyle bir yazı çıkan zat:
    http://www.sosyalistisci.org/…/arsiv/316/316-09.htm
  • yargılanıp idam edilmesi, lenin tarafından genç yetenek olarak lanse edilmesi gibi şeylerin dışında bu adam hakkaten şanssız yahu. senelerce devrim mücadelesinde uğraşıp didindikten sonra ekim devrimi sırasında yurt dışında olduğundan o kalkışmayı görememiştir.

    önceden haber verseydiniz bari garibana da gelip kışlık saray'a girildiğini görmeden ölmeseymiş.
hesabın var mı? giriş yap