• http://www.bbc.com/news/business-28882312

    norveç'te herkesi milyoner yapmaya yetecek kadar paranın tutulduğu fondur efendim.

    bir yanımız elbette arapların petrolleri bittikten sonra düştükleri açlığa fakirliğe üzülecek. ama öbür yanda petrolden kazandıkları paranın %96sını tutan, dubai gibi pislik merkezlerine harcamayan ülkeler var. medeniyetin gözünü seveyim.
  • iyi para kazanan babanın çocukları için tasarruf yapması gibi bir şeydir. çocuklar bilir ki o baba o parayı saklayacaktır.

    norveç'e bir kez daha hayranlık duyma sebebimdir.
  • ne var ki bunda, bizim sadece ayakkabı kutularında 86 milyar euromuz var amk dedirten fıs haber.
  • norveç için insanların köle gibi çalıştığı izlenimi uyandırmış bazılarında asdfghjklşi...

    (bkz: akıl fikir)

    norveç ülkesine işci alırken bile en iyisini alan bir ülke. bazı sığır ülkeler gibi 3 milyon kabağı bi anda ülkesine almıyor. milli gelirden, insani gelişmişlik indeksine kadar adamlar bir numara.

    http://isas.hu/…nt/uploads/2012/11/workinnorway.png
  • bizden medeniyet ve zihnen ışık yılı uzakta bir ülkenin fonudur. makalede denmiş ki: ''böylesine büyük bir fonu yönetmek büyük bir güven gerektirir. saydam bir topluma sahip ve sosyal bir demokrasi olan norveç'te hükümete karşı böyle bir güven var. bizler biliyoruz ki hükümet bu fonu en iyi şekilde yönetecek.''

    düşünsene türkiye'de böyle bir fon olacak ve bu tayyip'e teslim edilecek. vay vay vay. gider marmara'nın ortasına havada asılı kalabilen cami falan yaptırır.
  • olası bir dünya savaşına çok tatlı cephe olacak ülkenin fonudur. olm neden kıçınız başınız oynuyor ki, komşunuzdan en az 3 davutoğlu çıkar, çeyreği de size yeter olm. az sukün lan.
    ek: sükut o. ama tam da öyle değil lan.
  • toplam ihracatinin yarisindan fazlasi petrol olan ve yillik 80 milyar dolarlik ihracat fazlasi olan 5 milyon nufuslu norvec'te cok da sasirilmayandir. lakin agirlikli olarak petrole bagimli bu refahin onumuzdeki on yildan sonra surdurulebilir olup olamayacagi mechuldur. bu sebepten oturu norvec hukumeti, ulke ekonomisini petrole daha az bagimli hale getirmek icin yogun bir calismaktadir. ne kadar basarili olmustur, orasi tartismaya aciktir. konuyla ilgili guzel yazilar icin:

    http://uk.reuters.com/…nsight-idukkbn0do07520140508

    http://fortune.com/…ys-trillion-dollar-oil-problem/
  • bizde olsa yerler o fonu dedirten.

    (bkz: gorev zararları)

    (bkz: tasarruf tesvik hesapları)

    (bkz: sgk açıkları)
  • yine denyo turnusolu olmuş bir konu.

    öncelikle;

    (bkz: sovereign wealth fund)

    birçok kişinin sövdüğü petrol zengini arap ülkelerde de bu tür fonlar yönetilmektedir. dubai'deki fonun da fon portföy değeri norveç'teki ile yaklaşık aynıdır.

    bu fonların temel amacı, cari fazla veren ülkelerdeki fx bolluğunun ekonomide olumsuz bir etki yaratmaması için çeşitli varlıklara yönlendirilmesidir. teknik olarak türkiye gibi ülkeler de bu tür fonlar kurmak istese de, cari açık sorunundan dolayı kurulması imkansızdır. ha sivri zekanın teki, işsizlik fonundaki parayı buraya aktarmak ister de, ekonomiye ne faydası olur bilemem...

    bonus:

    (bkz: sovereign wealth fund/@d k a)
hesabın var mı? giriş yap