• emek diyenler var hayatı toz pembe görenlerin herhalde özel liselerin puan şişirmesinden haberi yok
  • temel liselere para basan zengin çocukları, bizim anadolu veya meslek liselerinden aldığımız eğitimin 5-10 katını alıp üstüne bir de üniversite odaklı çalıştırıldıklarına rağmen bizimle aynı sınava girecek ve aldığı eğitimi en iyi şekilde kullandığı halde 80'i geçemeyen devlet liseli çocuklar geçmişini sineye çekip "sınav odaklı çalışayım" dese bile lisedeki ortalaması yüzünden bu çocukların önüne geçemeyecek.

    sınavı fullese bile 65-70 ortalamalı bi çocuk 400'den aşağı sıralamaya yerleşemiyor. üniversiteler bu çocuk sınavı fullemiş yerleştirelim şunu bile diyemezler (bu sene 5 aday fulledi bu arada) acilen değiştirilmesi veya kaldırılması gerekiyor.

    önceki sene yerleşen adayın bir daha sınava girdiğinde obp'sinin yarıya düşmesi de aşırı büyük bi adaletsizlik. aile baskısı yüzünden aöf'e yerleştirilen allah bilir kaç kişi vardır. bi sene daha çalışıp bi yerlere gelmek istese 100k ya bile girse 180-200k ya atar obp'si yarıya düştüğü için.
  • türkiye geneli ortalamanın 90 üzerine çıkmaya çok yakın.88 ortalamanın geriye attığını duydum gerçekten çok büyük bir adaletsizlik var.obp etkisi ciddi oranda azaltilip ticarethanelerin ekmeğini derhal kesilmesi lazim.
  • adam lisedeki emeğin yansımış hali demiş. arkadaşımın okulunda sınavlarda kopya çekilmesine izin veriliyor. sınav soruları önceden veriliyor. obpsi 98. istanbul erkek lisesinde 78 ortalama yapmak için bir yerlerini yırtıyor. ve o 99 ortalamalı arkadaş istanbul erkekli arkadaşımdan 1-0 önde başlayacak.

    böyle millete böyle sistem.
  • owner benefit package’ın kısaltması.

    denizcilik, gemi inşa sektöründe armatörün yeni gemi yaptırırken, ekipman seçenekleri arasında daha maliyetli olanı seçmesi halinde, o ekipman üreticisince armatöre yapılan bir nevi kıyaktır.
  • (bkz: #100162752)
  • özel okulları olan meb bakanlarının işine gelmeyen bir adaletsizlik.
    bildiğin 9. sınıfta aldığın not bile geleceğine yön veriyor. her okulun sınavı bir tutuluyor.

    saçma sapan işlerden biri, hangisini konuşalım.
  • bu rezil sistemi şöyle özetlemek gerekirse:
    liseyi bitirdikten sonra aklın başına gelse, içindeki bilim adamı olacak o yetenek kendini açığa çıkarsa da bu obp'en kara leke olarak üstünde kalıyor. sınavları tekrar verip yükselteyim deme şansın yok. yani sen lise mezunu olarak radikal bir karar alıp "ben lisede bir aptaldım" diyip profesörlerden eğitim görsen dahi bu obp denilen zırva senin önünde büyük bir engel.

    şimdi kalkıp birileri "lise de 4 yıl çalışan aptal mıydı?" derse şunu söylemek farz: 4 yıl çalışanı 1 yıl çalışmayla geçen adamı obp zırvası diye onun gerisine atmanın akla mantığa uyar yanı yok.

    ek olarak lise hayatınız boyunca dürüst bir insan olduysanız (eğer devlette iseniz) büyük olasılık size not verilmemiştir. yalakalar hocaları yalaya yalaya bir güzel şişirtmişlerdir kendilerini. işte bu yalakalar ileride iyi yerlere geldiğinde kimse kalkıp kurumlarda torpil varmış, dürüst insan yokmuş falan fistan demesin. üniversiteyi yalakalıkla kazanmış, iş sahibi olunca mı adam olacak.

    son yıl 10bin liran varsa: 30bindesin
    paran yoksa: 55bin. (sayısal bir öğrenci 60 obp ile sınavda tüm soruları dopru yapsa dahi 400. sıradan başlıyor.)

    üniversite sınavı hayatın sonu değilmiş. o zaman biz niye yıllarımızı veriyoruz? hele bunu diyenler neden 50 60 kitap bitiriyorlar? neden günde 3-4 saat uyuyan öğrenciler var? çünkü hayatın sonu değil, hayatın başlangıcı. bir soruyla istanbuldayken ankaraya düşebilirsiniz. hatta bu iyi senaryo. daha kötüsü bir soruyla izmir yerine anadoluda bir şehirde okumak zorunda kalabilirsiniz. ya da türkçe bölümü bir soruyla kaçırdınız diye daha da kötü bir ingilizce bölüm okumak zorunda kalabilirsiniz (ya da tam tersi). adı olan bir üniversiteyi bir soruyla kaçırdınız diye oxford, mıt, harvard, princeton, yale vb. hayalini kurduğunuz yerler ellerinizden kayabilir.

    şu sistemde kimin emeği geçiyorsa mezarlarına tükürmek bana şereftir.
  • tanım: 4 yıllık lise dönemindeki (orta öğretimde) diploma notuna bazı işlemler uygulanması ile oluşan ve yks sonucuna etki eden bir puandır. üniversite yerleştirme puanı, tyt ve ayt’de yapılan netlerden elde edilen puanın üzerine obp eklenmesi ile oluşuyor. dolayısıyla obp ile lise boyunca alınan karne notlarının yks’ye olan etkisini görebiliyoruz.

    obp ile ilgili 15 soru, 15 cevap
  • 2000 yılının başında başıma bela olan uygulamaydı. lise dönemi çok başarılı geçmemişti ancak benden çok başarısız ama kopya çekme konusunda başarılı arkadaşlar sayesinde elimde ufak bir puancik kalmıştı.

    görülüyor ki yıllar geçmesine rağmen durum daha vahim hale gelmiş ve yukarıda bahsettiğim kopya, not dilenciligi gibi durumlar hala çözülememiş.
hesabın var mı? giriş yap