• nefes borusunu kapatan istemsiz kasla çalışan bir doku olduğuna göre, adam öldüğünde ilgili bölüm işlevsiz kalıp akciğerlere su dolmayacak mıdır?
  • kadınların yaşadığı haller içinde en çok sevdiklerimden biri de "aniden bastıran üşüme" halleridir. bilmiyorum bana o anda çok tatlı geliyorlar. böyle kızaran burunları, yavaş yavaş kolları göğüste kavuşturup hacmini küçülterek cenin pozisyonuna geçmeleri, sarıldığınız zaman kendi sıcaklığınızı ve onun yavaş yavaş ısınan vücuduyla sıcaklıklarınızın eşitlenmesini hissetmeniz. hem kadınlar üşümenin getirdiği ürpertiden sıcak bir vücuda doğru kayınca keyifleri yerine gelip yüzleri gülüyor, hem de erkekler kadınını ısıtabilmenin ve keyiflendirmenin verdiği ruh haliyle biraz ego tatmini yapıyorlar. ha o ilişki başlamadan önceki ilk zamanlarda yakınlaşma için (malum kadınlar bu konularda direk bir şey yapmaz. genel olarak bir şey yapmazlar aslında... haliyle senin atak olup yapmanı istiyorlar ve yönlendirmeyi tercih ediyorlar...) çekilen keyifli numaralardan biridir ayrıca.

    fakat kadınların bu halleri evde de devam eder. bilindiği üzere bu güzellikler 40 derece yaz sıcağında bile akşam ayaklarında çorapla dolaşma kapasitesine sahiptir. ilk olarak elleri ve ayakları bembeyaz kesilerek üşümenin ilk belirtilerini gösterirler. buna anlam veremeyen, numara sanan erkekler için kadınlara dair kafanızdaki "yuh bu sıcakta nasıl lan ?" sorusuna cevap vermek isterim.

    insan fizyolojisi atalarımızdan gelen mirasla çevre etkenlere karşı vücut tepkilerini belirlemiştir. eski insanlar çok fazla korunaklı barınaklarda ve koruyucu kıyafetlere aşina olmadığı için vücutları soğuğa karşı farklı önlemler geliştirmiştir.

    erkekler genel olarak hareket ettiği ve avlandığı için vücuttaki kanı tüm organlara ve uzuvlara eşit dağıtacak şekilde evrimleşmiştir. bu sayede kışın zor koşullarında bile ani gelişen bir tehlikeye, aynı anilikte tepki verebilecek bir tetikliğe sahip olmuşlardır. sadece üreme için kritik öneme sahip olan taşşaksonları korumak için yaz vakti iki avuca zor sığan arkadaşları, 2 ufak ceviz boyuna gelene kadar vücudun içine gömebilme yetisini kazanmıştır. bu sayede bizim ufaklıklar vücudun iç bölgelerinde kısmen daha sıcak bir ortamda korunacaktır.

    kadınlarda ise durum gene ve yine üreme üstüne kurulu. kadınlarda üreme organları vücudun karın ve kasık bölgesinde olduğu ve ilk öncelikli olarak soğuktan orayı korumaya çalıştıkları için, beyin soğuğu gördüğü zaman kol ve bacak uzuvlarında bulunan kanları da rahim, yumurtalık ve göğüs bölgesine yönlendirmektedir. bu nedenle hafif soğuk bir hava akımı hissedince, beyniniz istemsizce o anda eller ve ayaklarda dolaşan kanı, üreme bölgesi ve iç organların kullanımına gönderirken geriye yaz vakti çorap giyip, "ellerimi ısıtsana ya" diyen, zaten 40 derece olan vücut sıcaklığımızı sürtünmenin etkisiyle 50 derecelere çıkartan kadını bize armağan etmektedir... hoş canlarını yerim onların... zaten yanmışız güzellikleriyle bir kaç derece daha eklensin şanındandır...

    ha ama yaz mevsiminde sevgililik de zor zanaat usta... çok zor...
  • oynandığında ufku iki katına çıkartan bir oyun olarak (bkz: euclid the game)
    ayrıca (bkz: #60194541)
  • beyin sozlugu isimli videoda anlatılanlar :
    kelimeler kafanınizin içinde tam olarak nerede? bilim adamları hangi beyin bölgesinin farklı kelimeler işitince etkilesimde bulundugunu gosteren bir harita oluşturmuslar. harita dilin korteks uzerinden, her iki yarımkürede nasil yayildigini anlamina gore kelimeler gruplarini beraber gostererek ortaya koymaktadir. bu güzel etkilesimci model kafamizdaki muazzam sozluklerin karmaşık organizasyonunu keşfetmemizi sağlar.
    1.kendiniz için keşfedin
    2.daha fazla bilgi
  • wikipedia, wikileaks gibi portalların adında yer alan wiki'nin açılımının what i know is yani bildiğim kadarıyla olması.
  • adli tıpta kişinin canlıyken mi öldükten sonra mi gömüldüğü otopside anlaşılır.soluk borusunda gömüldüğü yerle ilgili materyal varsa (toprak,saman vs) canlıyken gömüldüğü anlamina gelir.çünkü kişi can havliyle gömüldüğü yerdeki havayı çekmeye çalışır,en sonunda o materyalleri de yutar.oysa öldükten sonra gömülse böyle bir hava açlığı hissetmeyecegi için soluk borusu otopside temiz izlenir.
  • sembolik işlem yapabilen telefon uygulaması...

    programlama dilini birer örneklerle açıklayacağım. matematiğin kullanıldığı her alanda işe yarayacağı bariz uygulama. burada ufku açan kısmı 1000 liralık hesap makinelerinin yaptığını ücretsiz olarak telefon üzerinde yapabiliyor olmamız.

    differansiyel denklem çözme, denklem çözme, türev-integral hesapları, matris işlemleri, laplace dönüşümleri, taylor açılımı, toplam ve çarpım sembolü hesapları, eigenvalues-vectors, ebob-ekok, çarpanlarına ayırma işlemleri ve daha bir sürü şeyi sembolik ve numerik olarak hesaplayan bir uygulama. umarım hepinizin işine yarar.

    programlama dili anlatır gibi yazdım. (--->) işaretinden öncesi açıklamam, sonrası ise bir örnek çözümüdür.

    ©türev:
    › temel türev alma
    diff(fonksiyon, değişken)---> diff(cos(x)*y, x) =cos(x)*y'-sin(x)*y

    › mertebe verme
    eğer mertebe yazacaksak, değişkenden sonra mertebeyi yazıyoruz.
    diff(fonksiyon, değişken, mertebe)---> diff(x^4+5*x^3, x, 4) = 24

    ©integral:
    ›belirsiz integral
    integrate(fonksiyon, değişken)---> integrate(1/sin(x), x) = ln(csc(x)-cot(x))
    ›belirli integral
    integrate(fonksiyon, değişken, alt sınır, üst sınır)---> (sin(x),x,0,pi) = 2

    ©denklem çözme:
    › tek bilinmeyenli
    solve(fonksiyon=0, değişken)---> solve(x^2+x-6=0, x) = x1=>2 x2=>-3
    › çok bilinmeyenli
    solve(fonksiyon1=0, fonksiyon2=0, fonksiyonn=0, bilinmeyen1, bilinmeyen2, bilinmeyenn)---> solve(x^2-3-y=0, x-y/2=0,x,y) = x1 => 3 için y1 => 6, x2 => -1 için y2 => -2

    ©çarpanlarına ayırma:
    ›fonksiyonu
    factor(fonksiyon)---> factor(x^2+x-2) = (x+2)(x-1)
    ›tam sayıyı
    ifactor(sayı)---> ifactor(48) = 2^4*3

    © ebob, ekok:
    ›ebob
    gcd(sayı1, sayı2)---> gcd(1280,720) = 80
    ›ekok
    lcm(sayı1, sayı2)---> gcd(1280,720) =11520
    ›sayı1, sayı 2 yerlerine fonksiyon da yazılabilir.

    ©matris işlemleri:
    ›matris tanıtma
    [birinci satır; ikinci satır; n. satır]---> a = [1,2,3;4,5,6;7,8,9]
    ›matris işlemleri:
    4 işlem normal şekilde yapılıyor: a*b, a/b, a+b
    transpoze: tp(a) bir matris tersi: inv(a)

    ©laplace: laplace(sin(w*t),t,s) = w/(w^2+s^2)

    ©toplam ve çarpım sembolü
    ›toplam sembolü
    sum(fonksiyon, değişken, alt sınır, üst sınır)---> sum(x^3+5x,3,30) = 218526
    ›çarpım sembolü
    prod(fonksiyon, değişken, alt sınır, üst sınır)---> prod(x^3+5x,1,2) = 108

    ©taylor açılımı: taylor(sin(x),x,1,3) = taylor açılımını veriyor

    ©differansiyel denklem çözme
    odesolve(fonksiyon=0, değişkenler)---> odesolve(diff(y,x,2)+y=0,y,x) = y(x) = _c1*sin(x)+_c2*cos(x)

    başlangıç koşulu verilerek çözümü:
    odesolve(diff(y,x,2)+y=0,y,x,(x=0, y=0, x=0, diff(y,x)=3) = y(x) = y(x) = 3*sin(x)

    ©eigenvalue-eigenvectors:
    mateigen(matris) komutu hem value'yi hem de vektörü veriyor.

    not: ekranda, sağ alttaki '=' tuşu numerik sonuç gösteriyor, enter ise sembolik. ayrıca değişkeni olan her fonksiyonun grafiği, denklemin üzerine bir tıklama yaparak çizilebiliyor. isterseniz kendiniz de direkt bir grafik çizebilirsiniz. mesela ekrana 2.ln(x^4) yazıp enterlayın sonra ekrandaki ifadeye tıklayarak plotu çizebilirsiniz.

    android için ücretsiz
    ios için 2,99 dolares

    (bkz: symcalc)
  • (bkz: amerikanın oyunu)

    roma 60 senede daha da yeşerirken istanbul'un 10 senede safi duble yol dolması.

    roma: http://i.hizliresim.com/57bz8d.png
    http://i.hizliresim.com/d3renn.png

    istanbul: http://i.hizliresim.com/g8b0ml.png
    http://i.hizliresim.com/pkgwxv.png
  • debeye giren bir entry sayesinde öğrendiğim bir tanesini paylaşacağım:

    aynen öyle'nin ingilzcesi exactly'ymiş. gerçekten inanılmaz bir bilgi. ufkum iki katını bırak, bir milyon katına çıktı. çok enteresan. teşekkürler sözlük, her gün yeni bir şey öğreniyorum sayende.

    (bkz: #60199118)
hesabın var mı? giriş yap