• antibiyotikler, pek çok insanın hayatını kurtaran temel ilaçlardır. herhalde belli bir yaşın üzerinde olup antibiyotik kullanmamış kimse yoktur. ben neredeyse 28 yaşıma değin kullanmamışken askere gitmemle birlikte antibiyotik gerçeğiyle tanışmış oldum. 40-50 kişilik koğuşlarda, hijyenden tamamen uzak bir şekilde yaşandığında haliyle hastalık kaçınılmaz oluyor. sağ olsun askeriyedeki doktorlar ellerini korkak alıştırmaz, habire antibiyotik yazarlardı.

    ancak sivil hayatta da durum pek farklı değil. oecd'nin son yayınladığı “antibiyotik ve bakterilerin insanlar üzerindeki etkileri” adlı rapora göre "türkiye, oecd ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke". neredeyse reçetelerin yüzde 40’ında antibiyotik yazılı. bu bilinçsiz antibiyotik tüketimi beraberinde daha dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına yol açıyor. yine aynı rapora göre "antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeniyle 30 yıl içinde 2 milyon 400 bin kişi yaşamını yitirecek, 2050 yılında en sık görülen ölüm nedenini antimikrobiyal direnç oluştururken, türkiye, yunanistan, kore en çok etkilenen ülkelerin başında gelecek".

    bir başka araştırma da bizden gelsin. türk klinik mikrobiyoloji ve infeksiyon hastalıkları derneğinin ankara’da bin 44 kişiyle yaptığı son ankete göre, "yüzde 65’lik kesim antibiyotik direncini hiç duymadığını söylerken, halkımız, basit viral enfeksiyonlarda bile antibiyotik kullanmaya eğilimli. vatandaşın dörtte biri doktoruna antibiyotik reçete etmesi için baskı yaparak başarıya ulaştığını ifade ediyor”.

    1928 yılında, alexander fleming, laboratuvarındaki bir bakterinin yanlışlık sonucu deneylerinde bulunan bazı mantarların yakınında üremediğini fark ederek ilk antibiyotik olan penisilini keşfetti. bu buluş fleming'e 1945 yılında nobel ödülü'nü kazandırdı ve sayısız yaşamı kurtaran önemli bir antibiyotik geliştirmesine yardımcı oldu. ancak kendisinin ödülü kabul ettiği konuşmasında da belirttiği gibi antibiyotiklerin yanlış kullanımının yol açabileceği tehlikeler karşımızda dağ gibi duruyor.

    uzmanların korkusu elimizdeki tüm antibiyotiklere karşı dirençli süper bakterilerin evrimleşmesi ve insanlığı tehdit etmeleri. ispanyol gribi gibi tek bir salgında milyonlarca insanın hayatını kaybettiği günler uzak olmayabilir.
  • arabada ki yakıt göstergesinin üstünde ki ok işareti depo kapağının hangi tarafta olduğunu gösteriyormuş
  • bazı şeyleri alttan almanın bişey kaybettirmeyeceği
  • hindistan'ın 2014 yılında mars'a gönderdiği mangalyaan uzay aracının maliyeti 74 milyon $'du.

    mars - dünya arası: ~680 milyon km
    uzay aracının km ücreti: 0,65 tl
    istanbul taksilerinin km ücreti:2,5 tl

    alıntıdır.
  • anal seks isimli cool isimli seks çeşidinin aslında bildiğin “götten sikiş” olması. ilk kez bugün duydum ve neredeyse kalp krizi geçirecektim.
  • normal sartlar altında kışın kilo vermenin daha kolay olması. genelde insanlar yazın fazlaca terlediği için yazın kilo vermenin daha kolay olduğunu düşünürler. üstelik yaz başlamadan önce plaj mevsimi geldiği için çoğu insan rejime başlayıp kilo vermektedir ama aslında normal şartlar altında kışın kilo vermek daha kolaydır.

    bunun sebebi metabolizmamız. kışın üşüyünce vücudun titremeye başlaması bir reaksiyondur ve amaç metabolizmayı hızlandırarak vücuda fazladan ısı sağlamaktır. bu da kalori yakan bir durumdur. kısaca vücudumuz kışın kendini sıcak tutabilmek için kalori yakmaya başlar ve bazal metabolizma hızı artar.

    yazın terleyerek verilen kiloların çoğu sağlıksızdır çünkü vücutta su kaybı yaşanmıştır ve yağlar erimek bir yana vücuttaki yağ oranı artmıştır. kışın yaşanan kilo vermede durumunda daha çok yağ yakıldığı için elde edilen sonuçlar daha kalıcı ve sağlıklıdır.

    vücut ısımız normal şartlar altında yaklaşık olarak 37 derecede sabitlenmiştir. bunu arttıran veya düşüren bir dış etken olduğunda vücut yeniden bu ısıya dönebilmek için çaba harcar. mesela vücut ısısı 36 dereceye düşerse vücut yeniden 37 dereceye çıkabilmek için kalori yakmaya başlar. aynısı 38 dereceye çıkınca da olur çünkü bu kez vücudun mevcut ısıyı düşürmesi gerekmektedir ama ısı üretmek serinlik uretmekten daha çok enerji harcar.

    yapılan araştırmalara göre soğuk suda yüzen yüzücülerin daha çok kalori yaktığı ortaya çıkmış çünkü vücut hem yüzmek için hem de kendini sıcak tutmak için ayrıca enerji harcar.

    yine de insanlar yazın daha çok dışarı çıkarlar, daha çok yürürler, hastalanıp yatalak olma ihtimalleri daha düşüktür ve daha çok hareket ederler. kışın hava erkenden karardığı ve soğuk olduğu için insanlar kendilerini binalara kapatırlar, bazen günlerce hasta oldukları için yatağa mahkum olurlar ve fazla hareket etmezler. eğer bir şekilde yıl boyunca diyet ve egzersizi sabit tutabilseydik ve yazın ve kışın aynı miktarda egzersiz yapıp aynı miktarda kalori alsaydık kışın yaza göre daha çok kilo verirdik (veya daha az kilo alırdık).
  • microsoft communitiyden öğrenip, çekinerek uyguladığım, fakat gerçekten işe yarayan iki şeyi paylaşayım:

    1. windows, 10 windows'u eski sürümlerinden bedava yükseltilmiş bile olsanız, clean installation için product key gerektirmiyormuş. oem, yani yüklü gelen işletim sistemleri için de geçerliymiş bu. windows 10 lisansını kendi kendine aktifleştiriyor. sadece anakart değişim durumunda product key gerekiyormuş.
    detaylar için: dijital lisans

    2. windows 10'u bütün dosyaları silerek resetlemek istediniz ve işlem sırasında bilgisayarınız %bilmemkaçta takıldı kaldı diyelim (genelde de takılıyormuş. ben bayağı ikide iki yaptım mesela). hiçbir ilerleme olmadan saatlerce, belki de günlerce bekleyebilirsiniz. bu sizin tercihiniz. yok beklemek istemiyorsanız bilgisayarınızı kapatın, güç kablosunu bir süreliğine çekin (microsoft comunity yetkili personel tavsiyesi bu) ve bilgisayarınızı başlatın. windows "bazı dosyalarınızı silemedik" uyarısı verdikten sonra reset işlemine, yani formata devam ediyor. windows kurulumunu tamamladıktan sonra, bir flash belleği windows installation tool ile windows media driver yapın, windows'u tekrar buradan kurun. microsoft un sitesindeki programı indirmenize bile gerek yok. media driver'ıniçindeki setup.exe'yi yönetici olarak çalıştırın ve kurulum başlatın. yarım saatte işlem tamam. product key 1. maddede bahsettiğim üzere gerekmiyor.

    gecenin bu saatinde büronun workstation'larından 3'üne, ssd montajı öncesi clean installation yaparken öğrendim.

    ulan it'ci miyiz iç mimar mı belli değil. hizmette sınır yok.
  • 1985 yılına kadar doktorların bebekleri anestezi yapmadan ameliyat etmeleri. ilginç.
  • ünlü eser mona lisa ilk kez fransız imparator napoleon zamanında, imparatorun özel yatak odasındaki bir duvara asılmıştır. sonrasında da jacqueline kennedy tarafından washington dc. ve new york'taki müzelere asılmıştır. bugünse eser, louvre müzesi'nde sergilenmektedir.

    http://thelistlove.com/…ng-facts-about-the-louvre/#
hesabın var mı? giriş yap