• sorgulayabilmeyi, merak etmeyi , belli bir duruşa sahip olmayı , kul hakkı yememeyi , insana yalnızca insan olarak bakmayı öğrenmek
  • bira hakkındaki bazı bilgiler.

    -insanların ilk tahıl yetiştirme motivasyonunun ekmek üretimi değil, bira üretimi olduğu öne sürülmektedir.
    -sümerler yazıyı bulduğunda, ekmekten önce bira tarifini tabletlere not etmişlerdir.
    -o zamanlarda bira, içilemeyen suyu içilir hale getirme yöntemi olarak kullanılıyordu. henüz filtre etmek için gerekli aletler olmadığından, içindeki tortuları engellemek adına çubukla içiliyordu.
    -ilk bira mayası, aslında şarap ve ekmek yapımında kullanılan mayayla aynıdır ve latince ismini biradan almaktadır (saccharomyces cerevisiae).
    -selçuklularla gaznelilerin dandanakan'da savaştığı yıl*, dünyanın hala üretim yapan en eski bira tesisi almanya'da kurulmuştur (weihenstephaner).
    -louis pasteur biranın neden bozulduğunu araştırırken; buna sebep olan bakterileri ve sonrasında da bunları engelleyecek çözümü (pastorizasyon) buldu ve bakterilerin aslında hastalıkların da kaynağı olduğunu ortaya koyarak, insanoğlunu muhtemel hastalıklardan korumanın yolunu açtı.
    -louis pasteur yeni bir bira mayası türü keşfettiğinde, carlsberg firması da danimarka'da daha iyi bira yapmanın yollarını arıyordu. onlar da yeni bir tür maya buldular ve bu türe saccharomyces carlsbergensis ismini verdiler. pasteur'un bu türü daha önce bulduğu anlaşılınca, bu maya türünün ismi saccharomyces pastorianus olarak düzeltildi.
    -bu maya türü aslında alt fermentasyonda kullanılan maya türüdür ve lager türü biraların doğuşunu sağlayıp, bira dünyasında çekler (bohemya) ve almanlar (bavyera) için yeni bir perde açmıştır.
    -almanlar amerikaya göç ettiğinde, a.b.d.'deki arpa türünün farklı olmasından dolayı bir türlü istedikleri şeffaflıkta bira üretemeyip çıldırmanın eşiğindeyken; en sonunda biraya pirinç (bazen de mısır) katarak istedikleri şeffaflığı yakalamıştır. a.b.d'de en çok satan biraların (budweiser, coors vs.) içeriğinde halen pirinç ve mısır olmasının ana sebebi, ilk üretimlerinde kullanılan bu yöntemdir.
    -ingiliz william sealy gosset, irlandalı bira devi guinness için çalıştığı dönemde arpa tarlalarındaki verimi hesaplayabilmek adına; istatistik modellemenin temel taşlarından olan t testini tasarlamıştır.
  • guguk kuşunun, kendi yavrusununu , diğer kuşlara sizin yawrunuz diye yutturması( böyle bir sinsilik, böyle bir kurnazlık yok)
  • (bkz: andromeda galaksisine gitmenin 23 yıl sürmesi)

    ve venüs’teki bulutların yoğunluğunun fazla olmasından kaynaklı yüzeyden 50km yukarıya yüzen bir şehir inşa edilebilir olması
  • ertuğrul fırkateyni, sarayın armağanlarını japonya'ya götürmek için yola çıkar ancak gemi dönüşün 5. gününde, 16 eylül 1890 tarihinde japonya'nın oşima adası açıklarında yakalandığı fırtınadan kurtulamayıp suyun derinliklerine gömülür.

    kazada 500'ü aşkın gemicimiz ve geminin kaptanı, kaptan ali bey hayatını kaybetmiştir.

    ali bey'in kızı nehire, bir çocuk dünyaya getirir. çocuğun adı hasan koyulur, çocuk büyür ve cumhuriyet tarihimizin en ünlü milli eğitim bakanlarından biri olur, yani; hasan ali yücel .

    hasan ali yücel de kendi çocuğuna ''can'' adını koyar. o çocuk da, şair can yücel'dir.

    şair can yücel'in bir kızı dünyaya gelir. kızının adı su'dur.

    can yücel'in kızı ressam su yücel, bir erkek evlat dünyaya getirir. oğlanın adı, ali''dir.
    yani ertuğrul fırkateyninin kaptanı ali bey suda boğulmuş, ancak nesiller sonra su'dan tekrar hayat bulmuştur.
  • benim çok geç keşfettiğim osmanlı zamanının çok spesifik konularını ele alan aşağıya linkini kopyaladığım site,

    www.ottomanhistorypodcast.com

    osmanlı zamanı buz üretiminden tutun da kocalarını zehirleyen kadınlara. saymadım ama bi 20 tane ortalama 50 dk süren podcast var. keşke yüzlerce olsa da dinlesem.
    bunlara benzer bilgilendirici,eğitici türkçe podcast önerileriniz varsa mesaj kutum açık.
  • seni seven birinin olmaması. düşününce baya baya aklın arşa çıkıyor.
  • dinlediği sesi, hangi cinsiyete ait olduğunu ayırt edemeyen insanlar olduğunu öğrenmek.
  • evet sıkı durun, iphonelarda youtube videosu izlerken tuş kilidi yapıldığında video pause olup ses de gider ya... heh işte eğer kilit tuşuna hızlıca iki kez basarsanız ses dosyası gibi arkada çalmaya devam ediyor. bunu öğrendiğimde şok olmuştum.
hesabın var mı? giriş yap