• osmanlı'nın yanlış stratejisi değil eksikliğidir. arada iran olduğu için orta asya türkleri ile türkiye bağı kopmuştur. bağ kopmasa orta asya'dan daha fazla türk türkiye'ye gelebilirdi. bunları erhan afyoncu'dan duydum yanlış hatırlamıyorsam böyle şeyler dedi.
  • osmanlı'nın "bütün türkleri ve türkümsüleri tek bir bayrak altında toplayacağız arkadaşlar" gibi bir iddiası olmadığı için hiç de anormal olmayan durum.
  • osmanlı türk değildi ki niye ırgalansın çölün ötesindeki üç beş kabileyle...
    diye fikirdeştiren başlık, la işiniz gücünüz mü yok, osmanlı da osmanlı bıy bıy bıy...
  • osmanlı hanedanı'nın kürtleri olduğu kadar türkleri de hakir görmesindendir.özellikle kendi beyanı ile türk oğlu türk olan gelmiş geçmiş en büyük türk askeri dehası timur'un haddini bilemeyen yıldırım beyazıt'ı batılı tarihçilere göre ortaçağ'ın en büyük (askeri nicelik) savaşında ve sonrasında yerle yeksan etmesinden sonra. (bkz: ankara savaşı)
  • milliyetçilik her ne kadar 18-19. yüzyıllarda ortaya çıkmış bir kavram olsa da türklük bilinci tarihin başından itibaren varolmuş bir kavramdır. zira 4. hint seferinin başına geçmiş olan seydi ali reis'in (bkz: mir'atü'l-memalik) adlı eserinde hindistan'daki türk hükümdarların huzuruna çıkması ve hükümdarlarla olan diyaloglarda türk ismi sık sık geçer. en ilgi çekici olanıysa baburoğullarından hümayun şah bölgedeki yoğun hint nüfusuna karşın sayıca az olan ve genelde asker-yönetici sınıfını oluşturan türkler'in asimile olmaması için anadolu'dan türkler'in iskan edilmesini rica etmiştir. ve hatta bu iskanla gelecek türkler'e kolonizasyon döneminde sıkça görüldüğü üzere teşvik edici pek çok yasa çıkaracağını (vergi almama, yüksek mevkilerde iş verme) tahattüt etmiştir.

    kaşgarlı mahmut'un islam'a geçmeyi reddeden türkler için kafir türkler dağa, taşa buldukları her şeye taparlar yorumu, timur'un her zaman dile getirdiği türklük bilinci ve osmanlı'yı yozlaşmışlıkla suçlaması bunlara örnek olarak gösterilebilir. osmanlı'nın türkler'e olan mesafeli, kuşkucu ve hatta düşmanca tavrıysa ayan beyan ortada olan vizyonsuzca bi' olgudur. fatih sultan mehmet döneminden ittihat terakki'ye kadar olan dönemde bunun zıttı olarak gösterilebilecek tek olay sokollu'nun don-volga kanal projesidir.
  • olmayan durumdur. kayıtsız kalmamış hükümranlık ve nüfuz olarak gücü yetmemiştir. ancak bilim adamlarını getirterek faydalanmıştır.
    timur devleti ni babür devleti ni aşamamıştır.
    bunlar dağılınca da doğudan akkoyunlu saldırılarıyla uğraşmakla birlikte halka nüfuz edememiştir. 1640 lardan sonra doğuyla işi kalmamış batıya yönelmiştir.
  • osmanlı genel olarak türklere kayıtsız kalmış hatta çoğu kez "türk soykırımı" yapmıştır.

    yavuz, şah ismail bahanesi ile doğu anadoluda türk koymamış buralarda kürtleri kayırmıştır. kanuni keza sünni-şafi kürt varlığını kızılbaş-türkmen varlığına tercih etmiş bu eksende politikalar uygulamıştır.

    ahval bu minval üzere gelişmişken osmanlının orta asya türklerine kayıtsız kalması devede kulak kalır zannımca.

    kısaca osmanlı için şaşılmayan hareketlerdir bunlar.
  • şimdi şöyle izah edeyim: osmanlı bir türk devleti değildi, öyle olsaydı dahi zaten orta asya'dakiler türk değil.

    milliyetçi kardeşlerimiz hayalkırıklığına uğrayacaklardır ancak somut gerçekler bunlar.

    öte yandan, milliyetçilerin osmanlıyı benimsemesi biraz garip bir çelişki barındırmıyor mu sizce de ya? osmanlı hiçbir zaman türk devleti olduğunu beyan etmemişken ve hatta türkleri küçümsemişken, milliyetçilerin aklına türklük deyince direk osmanlı geliyor; şaka gibi...
  • osmanlı'nın kendine hayrı yoktu bide orta asya türklerine mi yardım edecekti.

    600 senedir idare ettiği anadolu'da 200 sene hükum sürmüş selçuklular'ın daha çok eseri olması manidar değil.
  • klavye bilginleri çok biliyor herşeyi.

    o zamanın ekonomik, askeri, teknolojik, coğrafi şartlarını bu zamanki gibi zannediyor herkes. uçakla arabayla her yere ulaşacağını zannediyor. bir eposta atsa hemen herkes gelirdi halbuki.

    sebeblerine gelicek olursak.
    1. osmanlı için türklük önemli değil diyenler yanılıyor. türkler önemlidir. her yeni fethedilen yerlere türkler yerleştirilirdi. sarayda görev almak için türk olmak önemli değildi.

    2. o zamanlar güç batıda değil doğuda idi. doğu şartları batıya göre daha iyi idi. doğuda bir çok güçlü türk devleti vardı. osmanlı gel desede bir çoğu zaten gelmez gelemezdi.

    3. ulaşım bugünkü gibi değildi.

    not: osmanlı türkleri öldürdü diye yaygara yapanlar, o zamanki bahsettiği türklerin zamanın pkksı gibi çalıştığınıda yazarsa daha doğru olur.

    not: klavye bilginleri diye çok aşağılayıcı bilmeden düşünmeden sallayan kişiler için kullandım. diğer arkadaşları tenzih ederim.
hesabın var mı? giriş yap