• siyasi partilerin 7 haziran 2015 genel seçimleri için hazırladıkları beyannamelerdir.

    olur da söz konusu partiler tek başına veya koalisyon yoluyla iktidar olurlarsa, beyannamelerde yazılanların ne kadarını gerçekleştirebildiler; bunu görmek için de ileride güzel bir kaynak olacaktır bu beyannamaler.

    seçimin en iddialı 4 partisinin seçim beyannameleri ise şu şekilde:

    adalet ve kalkınma partisi
    cumhuriyet halk partisi
    milliyetçi hareket partisi
    halkların demokratik partisi
  • nispi damga vergisine tabi tutulması gereken beyannamelerdir.
  • ben beyanname falan anlamam. amaç akp'yi ülkeden def etmek, tayyip'in padişahlık sistemine geçmesini önlemektir. bu yüzden hdp'nin barajı aşması ve mhp'nin %17 yi bulması gerekiyor.

    ya x partisine oy vereceksiniz akp sadece 230 vekille meclise girecek, ya da her zamanki gibi annenizin partisine oy vereceksiniz x partisi baraj altında kalacak akp'yi 375 vekille meclise, türkiye cumhuriyeti'ni padişahlık sistemine geçmesine onay vereceksiniz. seçimin özeti budur.

    o yüzden bu seçimde seçim beyannameleri hikayedir.
  • bu beyannamelerde neredeyse hiçbir partinin memuru diline almadığı aşikardır.
    emekli, asgari ücretli, işçi vs. herkes vatandaş da memur oy vermeyecek mi diye düşünüyorlar anlamadım.
  • hikaye olmayan beyannameler, en azından her seçmen için değil.

    insanların iradelerine ''x'e oy vermezseniz türkiye biter'' benzeri bir yaklaşımla ipotek koymak yanlış.

    x partisine oy vermeseniz ve söz konusu x partisi barajın altında kalsa dahi, annenizin partisine oy verdiğiniz takdirde, akp'yi 330'un altında tutabiliyorsunuz ayrıca, eğer ki amaçladığınız şey buysa. bu konuda oluşan yaygın kanının aksine, durum böyle, bir ölüm-kalım meselesi yok. x partisi'nin barajı geçmesi güzel olabilir, ama bütün seçmenleri oraya yönlendirecek kadar ağır bir ölüm-kalım meselesi yok.

    yok ben vaatlerle, projelerle, programlarla da ilgileniyorum diyorsanız zaten böyle bi yaklaşım ayrıca anlamsız.

    sonuç olarak, elbette ki önemlidir bu beyannameler. elbette tek başına oy tercihinizi belirlemez (veya değiştirmez), ancak fikir verici olacaktır ve ileride oy verdiğimiz partileri sorgulayabilmemiz için de yol gösterici birer kaynak olacaktır.
  • saadet partisi seçim beyannamesi nin aralarında bulunduğu listedir.
  • akp : inşaat, yol, köprülü kavşak, duble yol, inşaat, avm, inşaat, yol ve son olarak inşaat.

    chp : işçi, emekli, köylü, yoksul, kadın, çevre

    mhp : chp + "ne mutlu türküm diyene"

    hdp : megri de megri
  • gazetelerin 90'lı yılların basında kitap,ansiklopedi vermeyle başlayan,ardından tencere tavayla devam edip nihayetinde ev- araba vermeye kadar uzanan promosyon savaşlarına benzemiştir.
  • seçime girecek siyasi partilerin önde gelenlerinin seçim beyannamelerinde yer alan savunma, havacılık ve uzay sanayiine yönelik vaat ve programlar şöyle:

    adalet ve kalkınma partisi

    2002 yılından bu yana iktidarda olan akp'nin seçim beyannamesinde, partinin devlet yönetiminde olmasının ve icraatlarında savunma sanayiine özel bir önem vermiş olmasının da etkisi ile, konuya ağırlıklı bir yer verilmiş.

    akp seçim beyannamesinde dikkat çeken bir husus, tüm belgenin, tahminimce parti lideri ve başbakan ahmet davutoğlu'nun akademik kimliğinin de etkisi ile, bir referans doküman şeklinde kurgulanmış olması. belgenin tamamı, belli bir düzen içinde, ana konular, bu konularda gerçekleştirilmiş çalışmalar ve vaatler şeklinde tasnif edilmiş.

    beyannamede savunma sanayiine, "bilim, teknoloji ve yenilik" ile "sanayi politikaları" bölümlerinde atıf yapılıyor.

    --- spoiler ---
    4.1. bilim, teknoloji ve yenilik

    öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme öncelikli dönüşüm programımız” ile temel hedeflerimiz, teknolojik ürün ve marka sayısını artırmak, araştırma ve yenilik merkezlerini güçlendirmek, nitelikli insan sayısını artırmak ve yenilikçi girişimciliği geliştirmektir. bu kapsamda;

    ...

    enerji, sağlık, havacılık, uzay, otomotiv, raylı sistemler, bilişim ve savunma sektörleri gibi öncelikli sektörlerde teknolojik ürün yatırımlarını ve kümelenme çalışmalarını destekleyeceğiz.

    4.2. sanayi politikaları

    2003 yılında 331 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatımızı 2013, yılı itibarıyla yıllık 1,4 milyar dolara ulaştırdık.

    savunma sanayiinde iktidara geldiğimizde yüzde 24 civarında olan yerlilik oranını yüzde 55’lerin üzerine çıkardık. bir yandan savunma alanında daha güvenli bir altyapı oluştururken, diğer yandan ekonomimizin geneli için de savunma sanayiini önemli bir aşamaya taşıdık. askeri amaçların yanı sıra, savunma sanayiine yerli sanayimizin üretim ve ar-ge altyapısını geliştirmek için bir fırsat alanı olarak baktık.

    savunma sanayii şirketlerimiz; yurtdışına zırhlı araçlar, karakol gemileri, hava savunma sistemleri, roketler, simülatörler, askeri haberleşme ve komuta kontrol sistemleri ihraç etmekte ve uluslararası pazarlara girerek ihracat yapmaktadır.

    savunma sanayii alanında ürettiğimiz kirpi araçlarıyla, askeri personelimizin tam teçhizatlı olarak güvenle intikalini sağlıyoruz.

    göktürk-2, milli seyir füzesi, nüfuz edici bombalar (neb) gibi yüksek teknoloji gerektiren ürünler imal etmekteyiz.

    yüzde 65’i milli imkanlarla ürettiğimiz milgem korveti, türk gemi inşa sanayinin gelişmesinde ve tüm su üstü gemilerinde milli tasarım ve inşa kabiliyetine ulaşılmasında mihenk taşı olma rolünü üstlenmiştir.

    türk tersaneleri tarafından üretilmesini sağladığımız sahil güvenlik arama kurtarma gemileri ile denizlerdeki varlığımızı güçlendirdik.

    elektronik sektöründe çift amaçlı teknolojilerin (savunma/sivil) uygulama imkânlarını dikkate alacak; sektörün ulaştırma, otomotiv, makine başta olmak üzere diğer sektörlerle entegrasyonunu artıracağız.

    savunma sanayiinde, denizlerde milgem’in yanı sıra, yeni tip karakol botu, hızlı müdahale botu, amfibi gemi, arama kurtarma gemisi, süratli amfibi gemi, perry sınıfı fırkateyn modernizasyonu projelerini hayata geçirmekteyiz.

    özgün temel eğitim uçağımız hürkuş-a, türk mühendisleri tarafından tasarlanmıştır. 2019 yılına kadar 15 uçak yapacağız. ayrıca anka, atak helikopter, hedef uçak sistemleri, taktik insansız hava araçları, mini insansız hava araçları, c-130 ve f-16 uçaklarının modernizasyonu ile farklı roket ve hava sistemleri projelerimiz sürmektedir.

    türkiye’nin artık gündüz-gece ve her türlü hava koşulunda uzaydan görüntü alınabilmesini sağlayan uydu sistemi (göktürk-3) projesini hayata geçiriyoruz.

    milli tanksavar, milli füze, milli torpido, milli tankımız altay, yeni tip denizaltı, çıkarma gemisi, hastane gemisi, uçak ve helikopter projelerimiz sürmektedir.

    savunma sanayiindeki bu projelerimizin gerçekleşmesiyle sadece milli ihtiyaçlarımızı temin etmekle kalmayacak, savunma sanayii ihracatında da küresel düzeyde önemli bir aktör haline geleceğiz.
    --- spoiler ---

    öte yandan "3.13. ulaştırma ve lojistik" başlıklı bölümde uydu - uzay teknolojilerine yönelik ise şu vaatler verilmiş:

    --- spoiler ---
    uydu sistemleri entegrasyon ve test merkezimizde yerli uydumuzun (türksat 6a) üretimini tamamlayacağız.

    türksat 4b’yi fırlatacağız.

    türksat 5a uydusunun yapımına başlayacağız.

    ülkemizdeki havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi, yeni teknolojilerin takip edilerek kullanılması ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla türkiye uzay ajansı’nı kuracağız.
    --- spoiler ---

    yasa tasarısı 2000'lerin başında tamamlanmış olan türk uzay kurumu'nun beyannamede bir vaat olarak yer alması mutluluk verici. istanbul teknik üniversitesi uzay mühendisliği bölümünde öğrenciyken, ajansın kurulmasına dair haberler ilk çıktığında, iş sorunumun olmayacağını düşünerek büyük sevinç yaşamıştım.

    (bkz: türk uzay kurumu)

    (bkz: türkiye'nin milli uzay politikası/@orko 8)

    ayrıca, beyannamenin "ek: beyannamemizden seçilmiş 100 önemli proje" başlıklı bölümde, savunma sanayiine yönelik, akp hükümetleri dönemlerinde gerçekleştirilmiş önemli projeler sıralanmış. bu kısımda, bölgesel yolcu uçağı, hürkuş b, atak gibi proje bazlı üretim vaatleri de yer alıyor:

    --- spoiler ---
    ek: beyannamemizden seçilmiş 100 önemli proje

    10. kirpi araçları projesi

    araç başına 13 askeri personelin tam teçhizatlı olarak güvenle intikali sağlanmaktadır.

    11. bölgesel uçak yapımı projesi

    2023 yılına kadar tamamlanması planlanan milli bölgesel uçak projesidir.

    12. hürkuş-b projesi

    2019 yılına kadar türk mühendisleri tarafından tasarlanan 15 eğitim uçağı tamamlanacaktır.

    13. atak helikopter projesi

    3,4 milyar dolarlık projeyle 59 helikopter üretilecektir.

    14. altay milli tank projesi

    450 km menzilli, 65 km hızlı 250 tank üretilecektir.

    15. mini insansız hava aracı projesi

    1.200 fit irtifayla en az 1 saat havada kalabilen araçlar üretilerek 20 adet ihraç edilmiştir. bu araçlar geliştirilmeye devam edilecektir.

    16. diğer savunma sanayii projeleri

    milli gemi (milgem) korveti, sahil güvenlik arama kurtarma gemileri, f-16 uçakları yenileme vb. savunma sanayii projeleri yürütülecektir.
    --- spoiler ---

    savunma sanayii ile ilgili alıntıladığım kısımlarda, gerçekleştirilen projeler haricinde, sektöre ilişkin tespit edebildiğim tek politika ya da icraat vaadi, "4.1 bilim, teknoloji ve yenilik" başlıklı bölümde bahsedilen, kümelenmenin teşviki ile ilgili kısım.

    cumhuriyet halk partisi

    chp'nin seçim beyannamesinin kurgu ve yapısının akp'ninkinden bir hayli farklı olduğu, spot slogan ya da kısa vaatler bütünü şeklinde hazırlandığı dikkatimi çekti.

    beyannamede, savunma sanayiine yönelik herhangi bir bölüm ya da özel bir vaat, politika vb yer almıyor. sektöre ilişkin görebildiğim tek vaat, "yaşam kalitesi yüksek kentler" başlıklı bölümün "ankara" alt başlıklı kısmında yer alan,

    --- spoiler ---
    ankara’daki teknokentler arasında iş birliğini sağlayarak, ar-ge faaliyetlerini ve savunma endüstrisine yönelik yazılım çalışmalarını güçlendireceğiz.
    --- spoiler ---

    ifadesi. bunun dışında savunma - güvenlik sektörüne ilişkin başka bir atıf göremedim. ancak aşağıdaki başlıklarda yer alan vaatlerin, savunma sanayii ile tsk ve güvenlik güçlerinin modernizasyon projeleri ile bağlantılı olduğu var sayılabilir:

    --- spoiler ---
    güvenlik
    uluslararası terörle etkin mücadele

    kalbura dönen sınırlarımızın güvenliğini yeniden ve kesin şekilde tesis edeceğiz.

    iç güvenlik

    terör ve siber saldırılar başta olmak üzere, her türlü iç ve dış tehditlere ve doğal afetlere karşı topyekûn mücadele edeceğiz.

    güvenlik güçleri
    daha fazla olanak, daha fazla hak

    güvenlik güçlerinin profesyonel donanım ve yeteneklerini geliştireceğiz.
    --- spoiler ---

    halkların demokratik partisi

    hdp seçim beyannamesindeki savunma - güvenlik sektörüne ilişkin tek vaat, "güvenceli yaşam ekonomisi" başlıklı bölümde yer alıyor:

    --- spoiler ---
    savunma/güvenlik harcamaları azaltılacak ve etkin bir biçimde halkın denetimine tabi tutulacak. savunma sanayi fonu bütçeye katılarak denetime açık hale getirilecek. örtülü ödenek kaldırılacak.
    --- spoiler ---

    milliyetçi hareket partisi

    mhp'nin seçim beyannamesinde sektöre ilişkin kamu tedarik ve üretimi odaklı bir politika dikkat çekiyor. beyannamede "4. ekonomik hedef ve politikalar" başlıklı bölümün, "kamu maliyesi" alt başlığında,

    --- spoiler ---
    kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde adalet, güvenlik, eğitim, sağlık, enerji, savunma, ulaştırma, havacılık ve uzay, ar-ge, yazılım ve yeni teknolojilerin geliştirilmesine yönelik alanlardaki yatırım projelerine öncelik verilecektir.
    --- spoiler ---

    cümlesinde bu politikanın ipuçları verilmiş.

    öte yandan kamu tedarik politikasına ilişkin "5. bilim ve teknoloji" bölümünde,

    --- spoiler ---
    başta savunma sanayiine yönelik tedarikler olmak üzere, tüm kamu kurumlarının tedarik politikaları ar-ge’ye dayalı olacak ve bilim, teknoloji ve yenilik yeteneğimizi geliştirmek amacıyla kullanılacaktır.
    --- spoiler ---

    ifadesi yer alıyor.

    "7. sanayileşme" başlıklı bölümde savunma sektörü politikalarına ilişkin daha fazla ayrıntı verilmiş:

    --- spoiler ---
    savunma ve havacılık, makine imalat, kimya, elektronik sanayileri ve yazılım sektörlerinde atılım yapılacaktır.
    ülkemiz için gerek güvenlik gerekse ekonomik açıdan büyük öneme sahip olan savunma sanayinin, teknoloji üretebilen ve diğer sanayilerle entegre olan bir yapıya kavuşturulması sağlanacaktır.

    savunma ihtiyaçlarının, özgün tasarıma dayalı olarak ülke sanayii ile bütünleşik bir şekilde teminine azami çaba sarf edilecektir.

    savunma ve güvenlik alanında uzayın imkânlarından yararlanmak için havacılık ve uzay teknolojilerine ağırlık verilecek, uydu üretim teknolojileri teşvik edilecektir.

    elektronik sanayi ile yazılım sektörünün gelişimine ve bilgiye dayalı yüksek katma değer sağlayacak öncelikli alanlarda yeni ürün geliştirilmesine önem verilecektir. mikro elektronik bazlı enformasyon teknolojilerinin üretimi, geliştirilmesi, transferi ve kullanımına önem verilecektir.
    --- spoiler ---

    burada teknoloji ve sistem bazında bir önceliklendirme yapılmış olduğu dikkat çekiyor. benzer bir önceliklendirme yaklaşımına diğer parti beyannamelerinde rastlamadım.

    beyannamenin "28. güvenlik ve savunma politikası" bölümünde daha ziyade güvenliğin tesisi ve korunmasına ilişkin vaatler bütünü yer alıyor. bu kısmın "c) savunma politikası" başlıklı alt bölümünde ise, savunma - güvenlik siyasetine ilişkin öngörüler arasında modernizasyon ve tedarik projelerine atıflar var; burada tsk'ya yönelik organizasyonel reformlar da sıralanmış:

    --- spoiler ---
    türk silâhlı kuvvetlerinin görevini çağın şartlarına uygun ve başarılı bir biçimde yerine getirebilmesini, hareket kabiliyetinin artırılmasını ve caydırıcılığının yükseltilmesini teminen, askeri modernizasyon programı başlatılarak silâh, teçhizat ve ileri teknoloji kullanma kabiliyeti bakımından dünyanın en güçlü ordularından birisi olması sağlanacaktır.

    türk silahlı kuvvetlerinin ileri teknolojiyi kullanmada ihtisas sahibi uzman personel istihdamı yaygınlaştırılarak hareket kabiliyeti artırılacaktır.
    --- spoiler ---

    bu bölümdeki "yerli savunma sanayi [sic] geliştirilecek" spotlu kısımda, ulusal savunma sektörüne ilişkin vaat ve programlar ayrıntılandırılmış:

    --- spoiler ---
    türk silahlı kuvvetlerinin silah ve teçhizat yönünden dışa bağımlılığını azaltarak ihracat kapasitesi yüksek, bağımsız ve yerli bir harp sanayinin gelişmesi ve yerli müteşebbisin de silah ve askeri teçhizat üretimine yatırım yapması için gerekli teşvikler sağlanacaktır.

    malzeme teknolojileri, elektronik harp, havacılık, uzay ve uydu teknolojileri, ağ merkezli savaş, insansız hava araçları, güdüm ve kontrol teknolojileri gibi savunma sanayi teknolojilerinin ar-ge çalışmaları ve üretimi desteklenecektir.

    savunma sanayinde bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla “milli yazılım” sistemi geliştirilecek ve uygulanacaktır.

    savunma ve güvenlik alanında uzayın imkânlarından yararlanmak için havacılık ve uzay teknolojilerine ağırlık verilecek, “havacılık ve uzay kurumu” kurulacaktır.

    uzun menzilli füze sistemi yanında anti füze sistemi geliştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

    savunma sanayimiz teknoloji transfer eden değil, teknoloji üreten bir yapıya kavuşturulacaktır.

    savunma sanayi, lojistik ihtiyaçlarda dışa bağımlı olmaktan büyük ölçüde kurtarılacaktır.

    savunma harcamalarının öncelikle milli tedarik sistemi içinde yapılması sağlanacaktır. tedarik ihtiyacının belirlenmesinde ilgili birimlerin eşgüdüm içinde karar almasına önem verilecektir.

    ölçek ekonomisinin sağladığı avantajlardan yararlanılarak savunma sanayinin, milli ihtiyaçlara dönük üretimin yanı sıra dış satıma dönük üretim yapması da sağlanacaktır.

    yeni teşkilatlanma modelinde “siber savaş ve elektronik güvenlik komutanlığı”na da yer verilecektir.
    --- spoiler ---

    burada teknoloji / alt sistem bazında önceliklendirmenin yanı sıra, "havacılık ve uzay kurumu" kurulmasının vaat ediliyor olması dikkatimi çekti. akp'nin uzay ajansı ile birlikte, bu alanda bir vaadi bulunan ikinci parti mhp.

    ileri malzeme teknolojileri, siber güvenlik, ağ merkezli muharebe gibi kavramların en azından isimlerinin geçiyor olması ilginç tedarik mekanizmasına ilişkin bir reform da öngörülmüş.

    milli ittifak

    saadet partisi ve büyük birlik partisi'nin seçim için bir araya gelerek oluşturduğu milli ittifak'ın seçim beyannamesinde savunma sanayiine yönelik tek bir madde tespit edebildim.

    --- spoiler ---
    devlet, aşağıda belirtilen yeni kilit teknolojilere hem kamu yatırımı yapacak hem de özel sektörde yatırım yapan şirketleri destekleyecektir.

    - ilaç ve aşı üretimi
    - nanoteknoloji, chip (çip) ve donanım üretimi
    - ileri teknoloji (ht) ekipman ve teçhizat
    - benzinli ve dizel motor fabrikaları
    - gaz türbini üretimi
    - uçak, uzay ve havacılık sanayii
    - savunma sanayii
    - denizaltı ve muhrip üretimi
    - takım tezgahları üretimi

    ülkemizin sanayicilerinin ürettikleri ileri teknoloji ürünlerin iç piyasada kullanımı ve bunun yanı sıra ihracatı desteklenecektir.
    --- spoiler ---

    "denizaltı ve muhrip üretimi", "savunma sanayii"nden neden ayrı kılınmış?

    "muhrip", "destroyer" sınıfının savaş gemilerine verilen bir diğer addır; bu gemilerin eski türkçe'deki karşılığıdır. çok seyrek de olsa, suüstü muharip gemiler için de kullanılır. muhripten kasıt nedir? herhangi bir detay yok.

    bu listeden, söz gelimi denizaltı üreten şirketlerin destekleneceği sonucu çıkartılabilir. halen türkiye'de denizaltı inşa kapasite ve kabiliyetine sahip tek tersane, deniz kuvvetleri komutanlığı'na ait gölcük tersane komutanlığı'dır. bu vaade göre, örneğin başka bir özel sektör şirketi denizaltı üretimine yönelik yatırım yapmaya karar verirse desteklenecek midir? bu şirkete rakip başka bir şirket de denizaltı üretmeye talip olursa o da desteklenecek midir?

    vatan partisi

    vatan partisi'nin seçim beyannamesinde, savunma sanayiine yönelik herhangi bir vaat ya da program bulunmuyor. savunma politikalarına ilişkin dolaylı tek bir vaat var, o da denizcilik bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin "mavi vatan için denizcilik bakanlığı" başlıklı bölümdeki aşağıdaki ifade:

    --- spoiler ---
    ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. mavi vatanımız olan denizlerimizi hem ülke savunması hem de ekonomik zenginlik için bütün olanaklarımızla değerlendireceğiz. türkiye’mizi deniz ülkesi yapacağız. dış ticaretin yüzde doksanını kapsayan deniz ulaşımını bölge ve dünya ölçeğinde geliştireceğiz. vatan partisi, denizcilik altyapısının geliştirilmesi için planlarını yapmıştır. deniz yetki alanlarımızda hak ve çıkarlarımızı korumak üzere her önlemi almakta kararlıyız.
    --- spoiler ---

    değerlendirme

    1. hiç bir partinin savunma sanayiine yönelik bütüncül bir sanayi politikası ortaya koymamış olduğunu görmek üzücü, ancak ne yazık ki şaşırtıcı değil. sanayi ve teknoloji politikaları, sadece tesis ve altyapı yatırımı demek değildir. yükselen teknolojilerin, mevcut altyapının (insan kaynakları, ekonomi, teknoloji vb) tespiti, sosyal - kültürel analizler, ihtiyaçların belirlenmesi ve kısa, orta, uzun vadeli ölçülebilir, takip edilebilir, iddialı ancak aynı zamanda gerçekçi hedeflerin ortaya konması ile geliştirilirler. bu bakımdan, çağdaş manada hiç bir partinin savunma sanayii bir yana, herhangi bir bilim - teknoloji alanında iler tutar bir politika geliştirememiş olduğunu, üzülerek gözlemledim.

    2. merkez türkiye gibi bir projeyi vaat etmiş chp'nin, ileri teknoloji alanlarından olan havacılık - uzay ve hava ulaştırma konularına ilişkin doğru dürüst hiç bir strateji, politika ve vaadinin bulunmaması şaşırtıcı.
    3. iktidarının ilk yıllarında ulusal uzay ajansı yasa tasarısı hazırlanmış olan akp'nin, 13 yıl sonra bu kurumu seçim vaatleri arasında sıralaması trajikomik. ancak akp'nin, diğer bazı sektörlerle birlikte savunma sanayiine yönelik kümelenme yaklaşımını teşvik vaadini takdir ettim.

    4. akp ile birlikte savunma sanayiine beyannamesinde en fazla yer ayıran siyasi parti mhp. mhp'nin, konuya ilişkin vaat ve programları arasında belli başlı konular, terimler ve güncel ihtiyaçlar (tedarik mekanizması reformu gibi) yer almış. bu konuya parti bünyesinde özel önem atfedilmiş ve özen gösterilmiş olduğu anlaşılıyor.

    5. her ne kadar savunma sanayii ile doğrudan ilgili olmasa da akp ve chp'nin beyannamelerinde nato'ya mutlak bağlılık vurgusu dikkat çekici. ilgili kısımları aşağıda alıntılıyorum, hangi pasajın hangi partiye ait olduğunu özellikle eklemiyorum:

    --- spoiler ---
    üyesi olduğumuz nato'nun bir savunma ittifakı olarak görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesini destekleyeceğiz.

    güvenlik ve savunma politikamızın merkezinde olan nato’nun, gerek askeri gerek siyasi etkinliğinin daha da güçlendirilmesine yönelik çalışmaları bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da destekleyeceğiz.

    dış politikamızın siyaset, ekonomi ve savunma veçheleriyle ana çıpasını oluşturan avrupa ve transatlantik kurumlarıyla ilişkilerimizin derinleştirilmesi, önceki iktidarlarımızda olduğu gibi bundan sonrada başlıca önceliklerimizden biri olmaya devam edecektir.
    --- spoiler ---

    6. genetik, ileri malzemeler, robotik, nanoteknoloji gibi, ileri teknolojileri barındıran, aynı zamanda ulusal güvenlik ve dış politikada en önemli araçlardan biri olan savunma sanayiine ilişkin tutarlı, iddialı, sağlam temellere dayanan ve uzgörü sahibi bir stratejik bakışa, hiç bir partinin beyannamesinde rastlayamadım.
  • cem toker tarafından çok iyi özetlenmiş beyannamedir: "önümüzdeki pazar trt konuşmamız var.... haklar, özgürlükler, hukuk devleti vurgulayıp yine nal mı toplasak, saçmalayıp kitlelere mi oynasak?"

    eski versiyonu için (bkz: cem toker'in trt'de yaptığı konuşma)
hesabın var mı? giriş yap