• hollanda' daki en büyük sanat ve tarih müzesi. resimden heykele, duvar halısından mobilyalara, savas kostumlerinden silahlara kadar bircok şey vardır icinde. eski tarz ve görkemli mimarisiyle dikkat ceker, van gogh müzesinin yakınlarındadır. amsterdamdadır.

    ortasındaki kemerin altındaki geniş fakat kısa tünelde müzisyenler calar, ses akustikte cok güzel duyulur. bisikletle icinden gectiğinizde birden konser salonuna dalmıs gibi hissedersiniz.

    http://rijksmuseum.nl/
  • almancasının ses-benzeşi reichsmuseum yani krallık müzesi olduğu müze.
  • vermeer, rembrandt ve 17. yy. hollanda tarihi eserlerini görüp hakikaten "golden age of amsterdam" yakıştırmasını haklı gösteren müze.
  • bu seneden itibaren birkac yillik tamirata giren muze. temel eserler bi kenarda kosede sergileniyor lakin, 'best of' olarak. (kime yetmez?)
  • muzenin -bence- en ilgili cekici koleksiyonlarindan biri, bebek evi koleksiyonudur. her ayrintisi ince ince islenmis, odalarin her turlu esyasi usenmeden ve buyuk bir ozenle yapilmis bu evler, 17. yuzyil hollandasinin aristokrat evleri ve yasam bicimi hakkinda epey fikir verirler. oldukca yuksek (2,5 metre civarinda) olduklari icin muze yonetimi bi guzellik yapip onlerine portatif merdivenler de koymustur, boylelikle her kati yakindan inceleyebilirsiniz.

    ayica (bkz: museumplein)
  • johannes vermeer a ait ünlü the milkmaid tablosu da burada yer almaktadır.
  • ayni adli yahoo widget'i ile her gun muzedeki resimlerinden bir tanesini gorebilirsiniz. resmin hikayesi ve aciklamalariyla tadina doyum olmaz.
  • burası ziyaret edilip, rembrandt'ın the nightwatch'ı görüldükten sonra yürüyerek iki dakika mesafedeki van gogh museum'a gidilir. böylece bir nevi sanatsal hac farizası yerine getirilir.

    the nightwatch, biraz öküzce bir tabir olacak ama, kocaman bir resim. geyikli duvar halısından bile büyük. asıl öküzlük zamanında*, resim asılmak istenen yere sığmadı diye iki yanından epey bir kısmını kesmektir tabi ki.

    ha öküzlük burada da bitmiyor, ikinci dünya savaşından sağ salim çıkan resim, daha sonra birisinde bıçakla kesilmek birisinde de kostik asit dökülmek suretiyle iki kez saldırıya uğramıştır.

    tablonun kendisine gelince şöyle ifade etmeye çalışayım: ışık ve gölge gerçek hayatta bile beni bu resimdeki kadar etkilemedi. rembrandt abim! bunu neyle render ettin, pixar mısın nesin, vray ile mi yoksa brazil ile mi render ettin? diye soruyor ve bir link veriyoruz efem:

    http://www.rijksmuseum.nl/…mages/aria/sk/z/sk-c-5.z
    (tablonun kenarlarından kırpılmış ve saldırılar sonrası onarılmış görüntüsü)

    bonus:
    van gogh museum bir meydanda bulunuyor. bu meydanda, rijksmuseum ile van gogh museum arasında bulunan küçük cafe/sanat evi arası dükkandan bu iki müzeyle ilgili kitap, poster vs bilimum materyal bulunabiliyor.
  • 2008'e kadar kapali olsa da ozellikle rembrandt koleksiyonunu kentin diger muze ve sergi salonlarinda sergileyen muze. bu sure zarfinda yolunuz amsterdam'a dustugunde "bir rijksmuseum'u goremedik." demek istemiyorsaniz ve cesitli muzelerdeki mevcut sergiler hakkinda bilgi almak istiyorsaniz muzenin web sitesini iyi takip ediniz...

    hatta rijks koleksiyonunu gezmeye dis hatlar terminali sergi salonundan bile baslayabilirsiniz...amsterdam'a rembrandt ile adim atmak ilginc bir tecrube olabilir...
hesabın var mı? giriş yap