• seçimler öncesi yapılan, çeşitli araştırma şirketlerinin yaptıgı seçim anketlerinin dogrulugu yada gerçege yakınlıgı konusundaki şüpheleri belirtir konu.

    (bkz: deniz baykal/18)
  • ne kadar çok para verirseniz sizin parti için o kadar güvenilir olur.
  • kendiniz yaparsaniz son derece guvenilirdir...

    20 kisi secersiniz, bu 20 kisiden en az 15 tanesinin (yasadiginiz semte gore) alt duzey gelir grubundan (cayci, bakkal, cicekci gibi sagda solda rahatca rastlayabileceginiz insanlar) olmasina dikkat edersiniz. sonra bunlardan alacaginiz cevaba orta-ust gelir grubundan sectiginiz 5 kisinin dusuncesini de eklersiniz. hepsi bu kadar...

    emin olun, bu orneklemden alacaginiz sonuc uc asagi bes yukari genel secim sonuclarina esittir. hele ki, gelir duzeyi birbirinden farkli iki yerde ayri ayri yaparsaniz "kendi" anketinizi, sonuc sizi bile sasirtacak keskinlikte olur...

    not: insanlarin dogru cevap vermesini istiyorsaniz sectiginiz kisiler tanidik birileri olsun...
  • secim sonrasi net olarak kontrol edilebilir.
  • secimlerin bile guvenilirliğinin sorgulanması gereken ülkede, hayal edilmesi zor olan bir beklenti.
  • --- spoiler ---
    "tbmm plan ve bütçe komisyonu’nda ego’yla ilgili soruları cevaplandıran ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek 22 temmuz’la ilgili müthiş bir tahminde bulundu.

    ankara büyükşehir belediye başkanı melih gökçek, ’’benim anketlerimde ak parti yüzde 62.9, chp yüzde 16.9. bakalım ne çıkacak, göreceğiz’’ dedi."
    --- spoiler ---

    (http://www.objektifhaber.com/…likid=73o67o66o67o70o)
  • 2002 seçimleri öncesi, ekonomiden iyi anlayan bir arkadaş, "şunlar milli ekonomi modelini anlatsınlar da lafı ağızlarına tıkıym bakalım ne cevap verecekler" diyerekten bizi haydar baş'ın partisi bağımsız türkiye partisi'nin ofisine götürmeye kalkışmıştı. eğlenceli olacağını düşünüp gittik.
    btp insanları bizi çok iyi ağırladılar, "üniversteli gençler partimizle ilgilenio aman da aman" hissiyatı içersinde oldukları belliydi. çaylar, kahveler, yiyecekler.. bu kadar hürmet edilince de milli ekonomi modeli falan hikaye oldu tabi.
    derken ofisteki yetkili cep telefonunu çıkarttı. bir sms gösterdi:
    "bakın size ne göstereceğim.. bu turkcellin geçen hafta yaptığı seçim anketi.. sonuçlar: yüzde 42 btp, yüzde 10 akp..."
  • seçim sonuçlarını etkileme güçleri ile de bağlılaşımı vardır.
  • (bkz: örneklem)
hesabın var mı? giriş yap