• kurucusu olduğu hürriyet gazetesinin logosunda, artık ismi olmayan rahmetli gazeteci.

    (bkz: #15157837)
  • be$ikta$ açıklarında demirleyen gemi samsun'dan geliyordu. geminin küpe$tesine dayanmı$ orta ya$lı bir adam özlemle kıyıya bakıyor, istanbul'un birbiri üzerine yığılmı$ evlerini seyrediyordu. üzgün ama dirençliydi. ömrü sürgünde geçmi$ sayılabilirdi. hürriyet kahramanlarından mithat pa$a'nın yakınında bulunduğu, aydın ve hür dü$ünceli bir yönetici olduğu için baskı devrinde kıyıma uğramı$tı. son olarak bulunduğu samsun valiliği * görevinden sakız adası mutasarrıflığına atanmı$tı.

    gemiyle yeni görevine gitmekte olan bu aydın ki$i, hamdi beydi. samsun'da bulunduğu sırada oğlu sedat'ı kırk günlükken yanına aldırmı$tı. küçük sedat'in okul zamani geldiğinde ise, kendisini istanbul'a göndermi$ti. i$te $imdi, samsun'dan, hayata veda edeceği son görev yeri olan sakiz adasi'na giderken, çocuğunu görmek için karaya çikmasina saray izin vermemi$ti. "küçük sedat" dadisinin elini simsiki tutarak, be$ikta$ açiklarindaki gemiye bir kayikla gitmi$, babasini görmü$tü.

    baski rejiminin, bir ba$ka deyi$le hürriyetsizliğin bir baba - oğul arasina dahi koyduğu acimasizi baskili hava içerisinde babasıyla konu$abilen sedat'ın o anda körpe kafasında $ekillenen ve kuvvetle yerle$en kavram herhalde "hürriyet" idi. hürriyetsizliğin acısını somut olarak ya$ayan "küçük sedat" hürriyet özlemini o anda içine i$lercesine duymu$ olmalıydı.

    i$te bu "küçük sedat" yıllar sonra hürriyet gazetesini kuracak olan sedat simavi idi.
  • ceza hukuku açısından da fevkalade eserler vermiş olan, ünlü cadı avcısı düşünür. "bize kalırsa, komünistlikle itham edilen kimselere, ancak iki türlü ceza tatbik edilebilir. ya bunlar, derhal rus hudutlarına götürülüp bırakılır, yahut da darağacına sevkedilir. bu hainler için bir üçüncü şekil cezayı tasavvur edemiyoruz. komünist damgasını yemiş bir hainin aramızda yaşamaya hakkı yoktur." diye yazan hürriyet gazetesi eski başyazarı ve sahibidir. rahmet dileriz elbette ama iyi anmıyoruz.
  • milli mücadele döneminde mücadeleyi destekleyici güleryüz adlı bir karikatür dergisi de çıkaran gazeteci, yazar.
  • cumhuriyet oncesi incı (kadin) ve diken (karikatur) dergilerini cikaran gazetecidir. turkiye'de reklamciligin avrupa standartlarina ulasmasina katkida bulunmus, ilanciliktan reklamciliga geciste onemli bir isimdir.
  • kurduğu gazetenin düştüğü değil geldiği kendince gurur dolu noktayı görse "işte bu" derdi. sedat simavi hürriyet için “milli bir vasıta” demişti. devletin batıya entegre, israil'le dost, abd ile müttefik, avrupa ile refik olması simavi'nin gayesiydi. hürriyet bu noktaya geldi ve maşallah milim kıpırdamıyor.
  • 1896 yılında doğmuş, saint-joseph' de başlayan lise hayatına galatasaray lisesi'nde devam etmiştir. lise çağındayken çizdiği karikatürler çeşitli yerlerde yayınlanmış.
    20 yaşlarında ilk dergisini "hande" ismiyle çıkarmış. daha sonra da birçok dergi çıkarmış (güleryüz, hanım, diken, inci, model) ama hiçbiri 7 gün isimli dergisi kadara uzun ömürlü olmamıştır. 7 gün, bir dönem en çok satan dergi olmuş ve tam 18 yıl boyunca okurlarına ulaşmıştır.

    hürriyet gazetesi ile birlikte gazeteciliğe farklı bir yol çizmiştir. dönemin bol yazılı az resimli gazetelerinin aksine bol bol resimle doldurmuştur gazetesini. diğer gazetelerden tepki almış haliyle. işin ciddiyetini bozduğu, gazete değil haberli resim yayıncılığı yaptığı söylenmiştir ama hiçbiri başarısına engel olmamıştır.

    gazetenin en önemli başarılarından biri sanırım (bkz: 1949 olimpiyatları) olmuştur.
  • "gerekirse kalemini kır ama sakın satma..." - sedat simavi
  • amcası lütfi simavi sultan reşad ile sultan vahideddin'in başmabeyincisidir.

    lütfi simavi'nin başmabeynci olduğu bilgisi için:
    bardakçı, m. (2013). talat paşa'nın evrak-ı metrukesi. istanbul: everest yayınları, sy.208.

    lütfi simavi'nin başmabeynci olduğu bilgisi ve erol simavi'nin amcası olduğu bilgisi için şurası.
hesabın var mı? giriş yap