• seçim sonuçlarıyla gündeme gelen istatistik firması.
  • ısmarlanmış anket konusunda usta araştırma şirketi. ankara'da yaptığı son anketin ve bir öncekinin sonuçlarına bakarsak her nasılsa karayalçın'ın oyları (hem de 8 puan) melih gökçek'e gitmiş. mansur yavaş ise düşmüş. mansur yavaş diyenleri kurşun kalemle yazan anketörlere de sahiptir bu şirket, bizzat şahidim. oy kullanırken tek kriteri anket olan bilinçsiz seçmen bile itibar etmemeli diye düşünüyorum. insan oy verirken neden anketle ilgilenir bunu hiç anlamış değilim zaten de, o başka bir konu.
  • son anketinde akp'yi %30'un altında gösteren kamuoyu araştırma şirketi. kararsızlar dağıtılınca tablo aşağıdaki gibiymiş:

    akp yüzde 29.5, chp yüzde 27.11, mhp yüzde 20.41, bdp yüzde 6.28, sp yüzde 5.47, dp yüzde 4.1, dsp yüzde 3.02, bbp yüzde 2.21, diğer yüzde 1.9

    http://www.milliyet.com.tr/…8840/default.htm?ver=37
  • internet sitesini 4 aydır güncellememiş araştırma şirketi. 21 ocak tarihli yazı var anasayfalarında.
  • 2007'de akp'nin %47 oy aldığı seçimde oy oranını %40 olarak tahmin etmiş. (bkz: sonar'ın haziran 2007 seçim anketi) (bkz: 22 temmuz 2007 genel seçim sonuçları)
    ancak genç parti'nin oy oranında fahiş bir hata yapmış (tahmin %11 sonuç %3), ki oy oranı düşük partilerde olağandır.
  • her seçim anketini s.çım anketine çevirebilen yegane şirket. yine patladı. chp hakanreyiz chp
  • günahlarını almak gibi olmasın ama sanki anketi yaptıktan sonra sola 5-10 puan kaydırarak sonuçları açıklıyor bunlar. yani ankettir yanılma olur ama hep aynı tarafa doğru yanılınca insan işkillenmiyor değil.

    zararı yok da her seferinde gösterip vermeyen kızlar gibi solda boş bir ümit doğuruyorlar, sonra hüsran daha büyük oluyor. çok arabesk. arabesk demişken, müslüm gürses'ten ümit ver artık adlı parçayı armağan ediyorum bu araştırma şirketine. fazıl say'a layık olamadık onun için de ayrıca kendisinden özür dilerim.
  • çalışmalarını hala ciddiye alan var mıdır diye merak ettiğim şirket.
  • bu şirketin yapmış olduğu son anket iki sonuca işaret edebilir.

    bir, sonar gerçekten doğru bir tahmin yapmıştır ve akp gerçekten %50 barajını aşmaktadır. ancak mevcut durum ve diğer anketler de ele alındığında, %50 gibi bir sonuç gerçek dışı gelmektedir.

    iki, sonar chp'ye yakınlığı ile bilinen bir araştırma şirketidir. akp'yi %50 göstererek, seçim sonrası "anketler yanıltıyor" savına gerçeklik payı vermek isteyebilir.

    bunun haricinde, ulusalcı bir düşünceye sahip olduğuna inandığımız sonar, kılıçdaroğlu'nun yeni chp'sini eleştirmek de istiyor olabilir, ancak bu durumda asıl gerçekçi sebep iki gibi görünmektedir.
hesabın var mı? giriş yap