• pipiyi kestirmek, ske, yaraa, malafata ilk adımı atmak.
  • erkeklik organinin ucundaki fazla deri parcasinin bir operasyonla kesilip alinmasi olayi. bu eylemin deri arasinda pislik birikebilecegi icin gerceklestirildigini ve kanser riskini azalttigini da soyleyenler vardir, ancak olay aslinda dinsel kokenlidir. muslumanlarda sunnet (ekstra sevap) ve yahudilerde sarttir.

    sagladigi yararlar yaninda zararlara da deginmekte fayda var. erkeklik organinin en duyarli bolgesi olan uc kismi normalde sunnet derisi tarafindan korunmaya alinmistir, ve ereksiyon haricinde disaridan bir cisme (orn: don) temas etmemektedir. sunnet derisinin alinmasinin ardindan ona buna temas eden, dona fort ceken pipimiz duyarliligini yitirmekte, ve erken bosalma vs. gibi sorunlara yol acmakta, acmasa bile cinsel iliski sirasinda hissedilen hazzi azaltmaktadir.
  • "ne zaman erkek olunur, erkek olarak dogduktan sonra mi/sunnetten sonra mi ? " sorunsalina "erkek olarak dogmak yeterlidir" seklinde yanit veriliyorsa, erkegin oturus bicimini degistirmesine sebep olacak olaylardan biridir.
    (bkz: bir erkegin oturus bicimini degistirme sebepleri)
  • her ne kadar müslümanlığa has bir şey sanılsa da afrika'nın ilkel kabilelerinde bile olan bir olgudur bu.
    ve eğer bebekler daha birkaç aylıkken yapılırsa acı hissedilmesi olmadığından çocuğa korku dolu anlar da yaşatılmamış oluyormuş.
  • hz muhammed'in yaptigi sey olmak.
  • tanıyıp tanıyabileceğiniz en dik kafalı objenin alenen ortaya cıkması.

    (bkz: takke dustu kel gorundu)
  • günümüz düşüncesine göre anne ve babalara göre erkekliğe adım atmak. erkek adam olmak.
  • efenim ben kardeşimi beklememden dolayı 10 yaşında, dana gibiyken sünnet oldum. daha dünmüş gibi hatırlıyorum o elim günü.

    müzik çalıyodu. insanlar oynuyolardı etrafımda. kral gibiydim şerefsizim. tacım ve ışıklı asâm bile vardı. paralar, altınlar,.. sağlam ganimet de toplamıştık. lakin bütün günün böyle sürmeyeceği belliydi. kesin bi pislik vardı bu işte. çaktırmadan kardeşimi çektim kuytuya. bana bi şey olursa sen kaç canını kurtar dedim. o da mal mal baktı bana. nerden bilsin 6 yaşındaki masum yavrucak birazdan başına gelecekleri.

    sonra birden bi akraba(isim vermek istemiyorum, ama hiç unutmadım seni, intikam zamanı elbet gelecek) tuttu kaldırdı beni omzuna. jübile yapiyo gibiydim, sahayı omuzlar üzerinde terk ettim. ve hazin son…

    sonradan öğrendim ki, kardeşimi çeşitli çap ve ebatlarda mermi ve bol miktarda örgütsel doküman ile birlikte ele geçirmişler. getirdiler yaka paça yanıma. gözlerimin önünde kesiverdiler körpecik pipiyi.

    bi de kamera getirmişler şu güzelim ortama. durduk yere mal beyanında bulunmak zorunda kaldık eşe dosta.

    şimdi sağdan soldan duyuyoruz türk erkekleri erken boşalıyomuş *, önsevişmiyomuş *. sünnet olmanın da etkisi varmış bunda. yok öyle bi şey efenim, kendimden biliyorum valla.

    ülen veletken senin de çükünün yarısını kesseler, sen de o psikoloji ile büyüsen keşke. görcem o zaman ben seni. ibneler sizi !

    bi de sünnetten 1 hafta sorna hamama gitmeyi tavsiye etti bu sünnetçi, hamam senin neyine bea!
    (bkz: hamam/@antidote)
  • erken yasta uygulanmasi cocugun psikolojisi acisindan cok daha iyi olacak din temelli uygulamadir.(aslinda uygulanmasa da olur ya neyse...)

    14 yasinda sunnet olmus biri olarak biliyorum ki insani psikolojik olarak cok fazla etkileyebilir.
    14 yas politikaya atilmak icin cok kucuk bir yas olabilir ancak, sunnet olmak icin epey gec bir yastir.butun arkadaslariniz sunnet olmus siz hala kabuklu fistik gibi ortalikta dolanmaktasinizdir.hayır,aleti kestirmek istediginiz filan yoktur ama sunnet olan arkadaslar tarafindan bir alay konusu olma durumu vardir.bunun yaninda,eninde sonunda kesilecegini bildiginiz icin '' ne zaman kesilecek lan bu? '','' nasil kesecekler miniskiym? '' diyerek icten ice ilk depresyonla tanisirsiniz.'' ulan bu kacinci yaz mevsimine el sallayisimiz,yillar geciyor,askerlik dusuncesine gecmem lazim benim hemen, ne zaman kesilecek bu? '' diyerek 14 sene isemek icin once kapagini acarsiniz.babadan kestirme isiyle ilgili olarak gelmesi beklenen ses hala yok.
    baska bir yandan kamisa su da yurumus artik.olur olmaz yuruyor su.sisede durdugu gibi durmuyor.
    bilmiyoruz ki ne zaman harekete gececek. tamamen bagimsiz takiliyor hayvan.ne de olsa resit oldu o,kendi kafasi var ve ona gore hareket ediyor.allahvere de sunnetcinin uzerine yurumese
    diyerek tereddutle geciriyoruz gunleri.
    gel zaman git zaman beklenen haber geliyor.bir kere de normal yurusun su isler bizim ailede degil mi? ama yoook. ben mahallede arkadaslarla bisiklet turundayim,yarim saat sonra beserlikten macimiz var.o da ne pencereden annem bagiriyor.'' cabuk eve gel ''.
    kosarak gidiyorum.onemli bir sey olmali.yoksa pencereden cagirma durumu yoktur bizde.yemek saatine de daha var.kahvalti edeli olmus zaten tas catlasin bir saat...merakla giriyorum eve.

    - timsi - ne oldu anne,ne var?cabuk soyle mac edicez...
    - anne - al sunlari giy ustune,sunnet olacaksin.doktora gidiyoruz.
    - timsi - .......... ( koala gibi apisip kaliyorum).
    - anne - hadi cabuk ol 12 de orada olmamiz lazim.
    - timsi - .......... (koala gibi agactan dusuyorum)
    - anne - hadiii!!
    - timsi - ..........

    bir sunnet kiyafeti filan yok ortalikta.gayet kumas bir pantolon ustu gayet tisort halde cikiyoruz evden.yani sifir motivasyon,bin endise,10bin korku ile en hazirliksiz pozisyonda goturuluyorum sunnetci kisiye.cumartesi gununden sonra carsamba gelmiscesine saskinim.
    disari cikinca kapinin onunde arkadaslarla karsilasiyoruz,mac hazirliklari baslamis en van basten,rummenige,paolo rossi sekilde.hersey iyi guzel de paolo rossi benim. takimin hucumdaki acigini kim kapatacak simdi?

    - arkadaslar - hadi olm basliyoruz maca
    - timsi - biz doktora gidip gelecegiz.
    - arkadaslar- sen niye gidiyosun? onlar gitsinler.mac etcez lan...
    - timsi - sunnet olacakmisim.cok aciyor mu lan?sen sunnet oldun,bilirsin.( artik son dakika kendime gore bir '' hic acimazkiii '' psikolojisi gelistirmeye calisiyorum bir yandan)
    - arkadaslar- .........(koala gibi apisip kaliyorlar) lan oglum sen sunnet olmadin mi daha ? ortaokul bitiyor lan...
    - timsi- donunce gorusuruz.
    -arkadaslar - oglum bir ay uzaksin sen sahalardan,nereye gorusuyoruz?...(koala gibi dusmuyorlar agactan)(kesilecek olan onlar degil tabii,niye dussunler)

    babam,annem,dayim ve ben biniyoruz arabaya.
    annem '' korkma oglum '',
    babam '' lazerli aletle kesecekler ''
    dayim '' hic acimaz'' diyor.
    '' yakarak kesiyorlar,hic kanama olmuyor'' diye dayim,
    ''10 dakikada bitecek'' diye de babam ekliyor...
    hersey cok hizli oluyor o gun.bir bilimkurgu tadi var.
    oyle bir anlatiyorlar ki beni arthur c.clark sunnet edecek diye dusunuyorum lazerler mazerler.

    10 dakika sonra variyoruz doktora.trafik yok tabii o zamanlar,zirt diye geliniyor...

    - baba - ''sunnet icin saat almistik da...'' diye sesleniyor sekretere.
    o sirada sekreterle bakisiyoruz.sunnet olacak olanin ben oldugumu ogrenince biraz sasiriyor(koala gibi apisip kaliyor).kac yasinda diye soruyor. babam '' ondort '' diye cevapliyor.
    neyse,kayitlar kuyutlar bitince beni odaya aliyorlar. oda dedigim 2 metreye 4 metrelik bir kutu.beyaz ortulu bir yatagin uzerine yatiriyorlar beni. doktor birazdan gelecek diyorlar.basliyoruz beklemeye...
    sonunda doktor geliyor.

    - doktor- merhabalar
    - babam,annem (dayim o sira disarda)- merhabalar
    - timsi - merhaba
    - doktor - bu mu sunnet olacak olan cocuk?(babama soruyor)
    - babam - evet...
    - doktor -kac yasindasin? (bana donerek)
    - timsi - 14
    - doktor- indir bakalim pantolonunu.
    - timsi- ....... indiriyorum (korku ve gerginlik basliyor.kafamin icinde jaws in muzigi caliyor din diii din diiidiiin)
    - doktor- ooooo ben bunu kesemem.
    - babam - neden,ne oldu?
    - doktor- bu cok buyuk,bunu kesemem.
    - babam - ama kesmeniz gerek.sunnet olmayacak mi bu cocuk?
    -doktor- ama siz de cok gec kalmissiniz?
    babamla doktor arasinda boyle ufak bir tartisma yasanirken sesleri duyanlar yavas yavas odaya dogru girmeye basladilar.hastabakici,hemsire,sekreter derken baska hastalar,onlarin yakinlari...
    herkesin ortasinda pantolonu indirmis yatiyorum en az 20 cift goz benim aleti inceliyor.
    doktor bir yandan aleti gosteriyor bir yandan '' kesilemez buyuklukte''diyor,babam bir yandan aleti gosteriyor'' kesilecek '' diyor,dayim musluman olan almanlarin nasil kesildiginden bahsediyor....dayimin musluman olan almanlarla ilgili sozleri yogun ilgi goruyor.olaya disardaki hasta yakinlari da mudahale ediyor '' kesilecek,kesilebilir'' diyor...
    velhasil i kelam doktor ince ince sinirleniyor,tamam diyor...
    herif alacak simdi aletin yarisini diye daha da korkuyorum mevzudan...

    herkes odadan cıkariliyor,bir tek dayim kaliyor.o da elimi tutmus almanlardan bahsediyor hala...

    once bir igneyle uyusturuluyor alet.oyle bir yerine igneyi sokuyor ki bittim ben diyorum,buraya kadarmis...
    ben,yarisini kesmemesini soyluyorum doktora biraz az kes filan...'' kesmiyorum yakiyorum ''diyor ibnetor. hic ''aciyor mu?,bir sey hissediyor musun?'' diye sormak yok.langir lungur yakiyorlar aleti,ince ince yanik et kokusu geliyor once.biraz daha sonra sanki odada mangal yapiliyor diye dusunen adamlar geliyorlar ellerinde ortadan ikiye ayrilmis ekmeklerle...tamam 14 yasindayiz ama hergun bir yerimizi yakmiyorlar ki.insan bir motive eder once rahatlatir...yok...
    '' ulan yoksa benim hayatimi kosinski* mi yazdi acaba?'' diye dusunuyorum.

    mangal partisi bitiyor ve doktor ''ustunu giyebilirsin'' diyor.allah allah diyorum '' kestiniz mi?''
    yok,yaktik diyor.alete bakiyorum bir de ne goreyim,en son biraktigim halinden eser yok.kirmizi kocaman bir et parcasi.ustelik pismemis...isin garibi ortalikta acidan bir emare yok.
    geldigim gibi pantolonumu giyiyorum.bir yandan da seviniyorum pelerinli melerinli bir sekle sokulmadigim icin baska bir yandan yine seviniyorum yakildiktan bir dakika sonra pantolonumu giyip disari cikabildigim icin.kumasin alete degmesi,acitmasi gibi bir durum soz konusu degil cunku.
    penguen gibi yurumek zorunda olmadigim icin de cok sevincliyim her yandan...

    tekrar eve gelmek uzere biniyoruz arabaya.dayim halen almanlardan bahsediyor.

    mahalleye dondugumuzde bakiyorum ki arkadaslar maca devam ediyorlar.geliyorum birazdan deyip eve cikiyorum.herkes bana bakiyor en '' ne oldu lan gozlerle'' gozlerim '' hicbir sey yok'' diyor sanki eflak ve bogdan i almisim gibi.

    hakikaten de yarim saat sonra filan cikiyorum disari.
    maca baslamadan once aleti gosteriyorum millete.cok begeniyorlar.senden de bu beklenirdi filan derken maca devam ediyoruz benim de katilimimla...'' paolo rossi musluman olmus laaaan!! '' nidalariyla 1 aya zor donersin dedikleri sahalara 2 saat sonra donuyorum...
hesabın var mı? giriş yap