• podcast tadında, dinlemesi keyifli program. arada komik enstantaneler de yaşanmaktadır. mesela hamdi kellecioğlu'nun bilim muhabbetine murat gamsız'ın bir dakika boyunca verdiği tepkiler: hıı, hı hı, hıı, hııım...

    ve final: http://i.hizliresim.com/ovgzxz.png

    bu durumu eleştirenler olmuş ancak ben eğlenceli buluyorum kendisinin tepki ve yorumlarını. renk katıyor bence.
  • can akbulut'un sunumu, hamdi kellecioğlu'nun anlatımıyla şahane bir program halini almıştır.

    can, konular arasındaki bağı çok güzel kuruyor, hamdi'nin konuları anlatmasına olanak sağlıyor. hamdi ise kendini işe pek kaptırıyor, kimi zaman can'ın latifelerine mukabele etmekte geri kalıyor. ortaya pek lezzetli bir iş çıkıyor.

    her iş, yaparak öğrenilir. bence, teknoloji ve bilim notları birkaç program sonra tarzı oturmuş, çok beğenilen bir program olacak. tebrikler teknoseyir.
  • 22:25'e parça koymuşlar, "elimiz ayağımız oldu" diyorlar.
  • her hafta pek severek izlediğim, her izlediğimde içimden "canım abilerim yaaa" tepkisini verdiğim biricik teknoloji programı.

    beni rahatsız eden tek şey ara sıra hamdi abi'nin can abi'nin lafını bölüp söyleyeceği şeyi söyletmemesi. bu durum her bölümde defalarca gerçekleşiyor. can abi rahatsız oluyor mu bilinmez ama ben bu durumdan fena halde rahatsız oluyor, hamdi abi'nin yerine utanıyorum.
  • karıştırılan iki adet tanım var "teknik ve teknoloji"

    teknik: antik yunan' da "tekne" den gelir. yakın dönem için, el ve zihin marifeti ile bir işi yapabilme bilgisine sahip olma.

    teknoloji: "teknik" in bir ürünüdür. teknik bilgi ile teknoloji üretiliyor. ama teknoloji daha yaygın ve daha insan ile iç içedir.

    insanoğlu tarihi boyunca amaç ve araçları arasında gidip gelmiş ve bütün sıkıntıları, buhranları bundan kaynaklanmıştır. bir çok insan "zuckerberg, musk vb." gibi zengin ve başarılı olmayı istiyor. ama kimse "ben elon musk kadar çalışacağım" demiyor. herkes kişinin metasını istiyor. işte böyle "para" araç olmaktan çıkıp amaç haline geliyor.

    yolculuğu önemsemeden, direk varacağımız noktayı istiyoruz. ama asıl o yolculuk hayatı anlamlandıran ve sizi bitiş noktasına vardıran olay.

    bugün zihnimiz dış etkenlerden çok etkileniyor. zihnimizin inanılmaz derece de parçalandığı bir dönemdeyiz. sosyal medyanın problemi zaten "bizi an' a hapsetmesi"...

    anı da ölçme imkanı sağlıyor. aldığınız beğeniler, yeniden tivitlemeler vs. sizin anlık reaksiyonunuzu ölçmeyi sağlıyor.

    microsoft kanada birimi 2000 ve 2015' te "insanoğlunun ortalama dikkat süresi" üzerine bir araştırma yapıyor. 2000 tarihinde 12 saniye civarı olan süre, 2015 te 8.3 sn' ye düşüyor. (japon balıklarının 9 saniye bu arada.. hep dalga geçeriz ya )

    buradan paylaştığım videolarda da bunun örneğini görüyorum. video' da elde olan bütün bilgiler verilmesine rağmen, video da cevaplanan soruların yorum kısmına yorum olarak geldiğini görüyorum. izlemiyoruz 30 sn' lik videoları bile.

    yani diyeceğim o ki;

    alman filozof eideger şunu diyor: "teknik insanoğlunun doğayı ve çevresinin gizemini çözmek için kullandığı anahtardır diyor. teknik ve bununla birlikte üretilen teknoloji, kendi hükümranlığını kurtarma potansiyeline sahiptir. bizim bu yüzden teknolojiyi her daim (etik değerler açısından) kontrol altında tutmalıyız"...

    bu tür bir ortamda insan "teknik" ve "teknoloji" nin de içini boşaltacak gibi duruyor. çünkü her şeyi hak ettiğimizi ve reel hayattan memnun olmayan bir yaşantı bir illüzyon içindeyiz.
  • bu hafta 34. bölümü yayınlanan video serisi. teknoseyir plus üyeler öncelikli olduğu için birkaç gün sadece ses kaydı ile idare etmek gerekiyor.
    yukarıda tanım yapıldığı için başka detay vermeye gerek yok

    34. bölüm ses kaydı
    33. bölümü
    tüm seri
    itunes üzerinden ses kayıtlarına ulaşabilirsiniz
    player.fm üzerinden ses kayıtlarına ulaşabilirsiniz
    podparadise.com üzerinden ses kayıtlarına ulaşabilirsiniz
  • can ve hamdi abinin harika iş çıkardığı teknoseyir yayını. her hafta mutlaka izliyorum. kendilerini severek izleyecek büyük bir kitleye ulaşamadıklarını düşünüyorum. 5-10 bin izlenme bu yayının hakkı değil. sohbete az sayıda bilim dalı dahil oluyor, çeşitlenmeli.
  • (bkz: gelecek bilimde) ailesine katılmış podcast. yavaş yavaş teknoseyir'den ayrılıyor.
  • yeni formatıyla daha iyi hale gelmiştir. gerçi format hamdi kellecioğlu teknoseyir'den ayrıldığı için mecburen buna evrildi ama fena da olmadı hani. en güzel yanı artık canlı yayınlanıyor ve bu sayede izleyicilerin katılabildiği interaktif bir yayın oluyor.

    can akbulut'un yerine gelen cevdet acarsoy'un da katkıları muazzam ama millet ısrarla can akbulut'u görmek istiyor. hatırlayanlar olacaktır can akbulut programın ilk halinde yoktu ve murat gamsız vardı. gamsız gidip akbulut geldiğinde de benzer tepkiler olmuştu. bu yüzden izleyiciler zamanla cevdet acarsoy'a alışacaklardır. "can'ı istiyoruz!" gibi ergen yorumlarını dikkate almadan yola devam etmeleri dileğiyle.
hesabın var mı? giriş yap