• birçok ülke gezmiş birisi olarak türkiye'deki kadar boktan ve kalitesiz bir adres sistemi görmediğim için vardığım sonuçtur.

    mesela arjantin'den bir posta adres:
    riobamba 426, congreso, buenos aires

    cadde numara, semt (bölge) ve şehir işte bu kadar.

    londra'dan bir posta adresi:
    57 bedford hill, balham sw12 london

    sokak ve numara, semt ve posta kodu

    roma'dan bir adres:
    via libetta 13, lazio rome

    cadde, numara, semt ve şehir

    şimdi türkiye'ye gelelim.

    osmanoğlu mah. mehmetoğlu cad. itoğlu sok. kamber apt. b blok no:23a k:7 d:55, pendik/istanbul

    böyle adres olur mu yaw? maalesef oluyor sebebi de geçmişten günümüze sistematikten ve zekadan yoksun cahil bir belediye anlayışının olmasıdır.

    bu resim buenos aires'teki sokak ve caddeleri bu resim ise istanbul'daki sokak ve caddeleri gösteriyor. bu 2 resim arasındaki fark neden boktan bir adres sistemimizin olduğunu açıklıyor.

    bir de herşeyi geçtim adres yazarken "no" ibaresini eklemek bir tek bizlere özgüdür. olum adreste verdiğin rakamlar zaten no anlamına geliyor bir de daha niye "no" koyuyorsun?

    mesela istiklal cd 15 desen bunun no:15 olduğu belli değil mi de bir "no:" koyuyorsun. işte bu aptal alışkanlık yüzünden google maps'te veya diğer navigasyon sistemlerinde sorun çıkıyor.
  • fatura işlerinde, resmi evrakta adres verirken de sıkıntı yaratan durumdur. örneğin müstakil evde oturuyorsanız ve apartman adınız yoksa telefon bağlatırken falan karşılaşabilirsiniz bu durumla. yaşanmış örnek de şu şekildedir:

    - ev adresinizi alabilir miyim?
    + x mahallesi y çıkmazı 3/1 ilçe-şehir
    - apartman adınız nedir?
    + apartman adı yok.
    - ama olmak zorunda.
    + müstakil ev ve adı yok. numara yeterli.
    - ama apartman adınız vardır mutlaka.
    + ali apartmanı
    - yok demiştiniz.
    + şimdi verdim apartmanın ismini.
    - ??
  • gercekten yabanci bir kisi size acik adresinizi sordugunda "saka mi yapiyorsun?" diyecegi kadar karmasik durum.

    arkadas cadde isimleri sokak isimleri de öyle ufak tefek degil, bazi caddeler var; misal (salliyorum) "prof. dr. ali mehmet günaydin cad." sokak ismine geliyorsun "muhtar hasan tokmakci sok." . ilhamiogullari ap. kat 8 d:43 kartal maltepe. sen de kartal maltepe'de mi oturuyorsun canim cigerim? ben de kartal maltepe'de oturuyorum. bi' seviselim be n'olur!

    ama bir de almanya örnegine bakalim: (haritadan bakip en uzun gördügüm ilk adresi aldim)

    kurt-schumacher-allee 43 22085 hamburg

    hatta bu adres kisaligiyla ilgili bir anim aklima geldi, onu da anlatayim. almanya'ya ilk gittigim dönemlerde ticaret konusunda saglam bir adamla tanistirilmistim, adam "bana posta yollamak isterseniz ismimi yazip sonuna sehiri ekleyin, o bana ulasir" demisti. türkce "vay amina koyayim" dedim, "wie bitte?" dedi, "nichts" dedim..
  • sokak isimlerinin zırt pırt değişmesinin de bunda etkisi var. kimi eski avrupa şehirlerinde adamlar 150 yıl önce gönderilip postada kaybolmuş bir mektubu bile adresine ulaştırırlarken, bizim burda ne mümkün. adam bana postayı gönderirken sokağın adı "güneş sokak". posta yoldayken belediye bi gece gelip sokağı "yarrak-kürrek sokak" yapıyor. hadi bakalım buyur.

    bu örnek size abartı gelebilir. hadi bakalım o zaman size bizzat başımdan geçen somut bir örnek. 2 sene önce yeni eve taşındım. ben taşındığım sıralarda belediye sokağın adını değiştirmiş. eski adı "meltem" sokak iken, ne bok varsa durduk yere "altıngöl" sokak yapmışlar adını. hadi bir şehit falan adı olsa diyecem "neyse ya, adamın adını yaşatıyorlar en azından". -da kardeşim, meltem sokağı ne bok yemeye altıngöl diye değiştiriyorsunuz ki ?!?. belediye başkanını lisede boynuzlayan kızın adı meltemmiydi neydi.

    neyse, bu sokağın adı hala şu anda bile şaibeli. google maps'de meltem sokak yazıyor, yandex haritalarda ise altıngöl sokak. elektriği açtırmaya gidiyorum, altıngöl sokak diyorum, görevli 2 dakika arıyor bulamıyor. sonra meltem sokak deyince şıp diye buluyor, "abi desene meltem sokak". ordan çıkıyorum igdaş'a gaz bağlatmaya. veriyorum adresi, bla bla bla, meltem sokak. adam bakıyor bakıyor yok, altıngöl sokak diyorum çat diye buluyor, "abi orası altıngöl sokak". hasbinallaaaaahh!!. ordan gidiyorum iskiye, akıllandım artık. "abi" diyorum "sokağın iki adı var biri meltem, biri altıngöl". adam deli mi ne diye bakıyor bana. siz delirttiniz lan beni!.

    yemeksepetinde adres notu bölümüne yazdım, "sokağın adı eski haritalarda meltem olarak geçiyor" diye. nota bakmayı akıl edemeyip 2 saat dolanıp "abi sizin adresi bulamadık geri döndük yeaaa" diyen motorcuya da kafam girsin, öldük lan açlıktan çoluk çocuk.
  • doğru olan. ülen istanbul'un dudullu'su da mı 1500 yıllık? şerifali, ataşehir, kentplus vs. da mı 1500 yıllık? dün inşa edilen yerler bile şehir planından yoksun...
  • en boktan sistemlerden biri ankara bahçeli'de bulunmaktadır. 72. sokak (eski 27) diye sokak mı olur amk. oldu olacak istanbul ( eski konstantinopolis) yapalım.
  • form falan doldururken insana eziyet olur.

    misal, soyle bi adresiniz var diyelim (her biri ayri yerlerde de olsa hepsi mevcut)
    mimar sinan mahallesi
    cetin emec bulvari
    maresal fevzi cakmak caddesi
    sair nedim sokak
    44/5 (bahriye ucok parki yani)

    adres degil tarih, edebiyat dersi sanki amk.
  • numaralandırma ve isimlerdirmedeki beceriksizliğimizden kaynaklanır.

    varsa yoksa cengiz topel caddesi.
  • her yemek siparişi verirken veya taksi çağırırken benim de yaşadığım boktanlık.

    ...
    -şimşir sokak no sekiz daire onaltı.
    -pardon?
    -şimşir sokak... kaşık gibi.
    -eski sokak adı nedir acaba?
    -eski çiğdem sokak.
    -hee çiğdem sokak mı... tamam afiyet olsun!

    arkadaş dakkada bir sokak adı mı değiştiriyorsunuz? ayrıca sokak adlarında neyin kafasını yaşıyoruz ona da anlam veremiyorum. he her şeyin online'ı, dijitali, en teknolojiği bizde ama...

    (bkz: ulusal adres veritabanı)

    https://adres.nvi.gov.tr/…erlesimyeridogrulama.aspx
    http://adreskodu.dask.gov.tr/
  • sonuna kadar haklı tespittir. blok mantığından uzak, kafasına göre şekillenen şehirlerimiz yüzünden bu haldeyiz. gelişmiş ülkelerle karşılaştırmaya lüzum yok. kazakistan'ın hazar kıyısında olan aktau şehirinde cadde, sokak vs. isim bile yoktur. posta adresi olarak: "28a, 12, 4" şehir olarak da aktau yazarsanız yeterlidir. aynı rakamları şehir taksicilerine söylerseniz binanın önünde bırakırlar. size sadece 4 numaralı dairenin kapısını çalmak kalır.

    aynısı diğer şehirleri için de geçerlidir. sadece baştaki 28a yerine cadde adını yazarsınız. abay st. 12, 4 gibi...
    almaty şehirinin blok şeklinde tasarlanmış caddelerine şuradan göz atabilirsiniz.

    yıllar evvel ptt'nin topkapı'da bulunan merkez binasına gitmiştim. işleri kolaylaştırmak için kendi barkod sistemlerini kullanmak istiyorlardı. içerisini görmeniz lazım. kocaman bir tekstil atölyesi hayal edin. yüzlerce insan arabesk müzik eşliğinde zarfları sağa sola atıyorlardı. bankalardan ve devlet dairelerinin gönderdiği zarflar toplam dağıtımın neredeyse %80'ini kapsıyor. onlar barkodlu geldikleri için farklı bir şekilde ayrıştırılıyordu. kalan yüzlerce insan ise kalan %20'lik kısıma giren özel mektuplar, asker mektuplarını ayrıştırmak için uğraşıyorlardı. araştırma yaparken bir hangarda duran kocaman bir alet gözüme çarptı. bize dağıtım alanını tanıtan müdüre bu aletin ne olduğunu sordum. doksanların başında satın alınmış. mektupları insana ihtiyaç duymadan bölge ve semtlere göre ayırabilen bir alet olduğunu söyledi. e madem böyle bir makina var neden kullanılmıyor diye sordum haliyle. aldığım cevap çok traji-komik oldu. makinayı japonya'dan çok büyük paralara almışlar fakat adres sistemi türkiye'den farklı olduğu için uyuşmamış. tokyo'da cadde, bina ve daire numarası sıralaması ile işin içinden çıkılabildiği için adamlar sizde nasıl bir yapı var diye sormamışlar bile. ne satın alırken, ne de depoya taşıyıp monte edilirken kimse bu aletin bize uygun olup olmadığını sorgulamamış. ilk deneme hüsranla son bulunca üretici firmayı suçlamışlar fakat olan olduğu için ellerinde kalmış. kullanılmayınca kimse söküp taşımaya da uğraşmamış. ben gördüğümde yirmi senedir o depoda çürüyordu halkın vergisiyle alınmış milyon dolarlık alet.
hesabın var mı? giriş yap