• devirdaim kayışı.
    kopması durumunda, göstergelerdeki akü şarj ikaz lambası yanar. sizi uyarır.

    radyatördeki suyun devirdaimini de sağladığı için, hararet göstergesi yükselir.
    bu şekilde arabayı çalıştırmaya devam ederseniz, 50 liralık kayış arızanız, hararet yaptırmanızla birlikte conta yakacağınız için 4 haneli sayılara doğru yaklaşır.

    arabanızda yedeği bulunsun, yoksa kadın çorabından kayış yapmaya uğraşırsınız.
  • triger kayışı ile karıştırılmaması gerekir.
    triger kayışı bir kapak mekanizmasıyla kapalı ve dışardan görülmezken, v-kayışı genelde otomobil çalışırken dışardan görülebilen olan o meşhur kayıştır. çoğu otomobilde alternatör, hidrolik direksiyon ve klima kompresörüne güç sağlar.

    kopması durumunda akü de normalse genelde yarım saat ila 1 saat arasında aracı sürerek tamirciye götürülebilmesi mümkündür.
    amma velakin gergi rulmanlarından biri bozulmuş ve kayışı kastırdığı için marş bastırtmıyorsa* ve yaptığınız detaylı inceleme sonucunda bundan emin olmuşsanız kayışı kendiniz keserek de tamirciye kadar aracı sürerek götürebilirsiniz.
    tabiyatıyle o esnada hidrolik direksiyon da çalışmayacağı için özellikle kalkışlarda ve düşük hızlarda direksiyonu çevirmek çok zor olur.. tabii o esnada alternatörde çalışmayıp akü şarj olamadığı için araçta kullandığınız her türlü elektrik tüketimine yol açan kalörifer, teyp ve gündüz farlarını da mümkün mertebe kullanmamanız akü şarjının daha fazla dayanmasını sağlar.

    triger seti değiştirme periyotlarında işbu kayış ve ilgili gergi rulmanlarının* da değiştirilmesi tavsiye olunur.
  • standartları vardır.mesela a x b bir kayışta a kayışın genişliğini b ise çevre uzunluğunu temsil eder.monte ederken gerginliğinin ayarı çok önemlidir.gevşek takılırsa kayma yapar, fazla gergin tutmak ise kasnakların yataklarının fazla zorlanması sonucu rulman ömrünü ve ısınmadan dolayıda kayışın ömrünü kısaltır.yüksek devirlerde çalışacak mekanizmalarda kullanılması uygun değildir.zamanlamanın yada hareket kesinliğinin önemli olduğu yerlerde dişli kayışlar kullanılır.v kayışının esas özelliği açılı profili sayesinde temas yüzeyinin genişlemiş olması dolayısıyla sürtünme kuvvetinin artmasıdır dolayısıyla da birim alandan iletilebilebilecek moment artar.diğer güç iletim mekanizmalarına göre (dişli çark vb.) ucuz olması diğer bir özelliğidir ama sıcaklık ve aşırı yüke maruz kalacak sistemlerde kullanılamaz.netekim piyasadaki iyi kayışlar ortalama 120 derece sıcaklığa dayanabilirler.genel olarak güzel bi icattır yani
  • otomobillerde gücü motordan alıp; vantilatör, su pompası ve alternatöre ileten kayış. kopması halinde motor hararet yapar, akü biter. vantilatör kayışı olarak da bilinir.
  • ilgilenmezseniz korkunç sesler çıkartarak tamirciye gitmeniz konusunda sizi ikna edecek döngünün bir parçası. 5 yıl önce değiştirsen iyi olur demişti bir arkadaş değiştirmedim. 3 ay önce bak bunu ihmal etme hatta bugün yarın götür demişti bi rotçu götürmedim. bugün arabayı park ederken "laaan bu ses neeee" diyerek kaputu açtım bizimki coşmuş, dile gelmiş "sen beni götürmezsen ben bu rulmanları da alıp gidereeemm" diye söyleniyor. yarın inşallah yolda izde kalmaz tamirciye ulaşırım. siz siz olun arabanıza benzin doldurmak dışında da ilgi gösterin. bir de bayandan satılık arabalarda expertiz masrafından kaçmayın.
  • genel olarak her türlü aksiyal olarak çalışan ( yani bir mili bulunan aygıtlara) başka bir milin gücünün iletilmesinde kullanılan ara elemanlardan biridir. her iki mil ucundaki kasnaklara takılarak, güç iletilerek iş yapması sağlanır. sadedce arabalarda olmaz. çamaşır makinesinde ( inverterliler in bazılarının haricinde -direct drivelearda- yoktur ) bile vardır.
  • geçen gün istanbul çıkışı otobanda arabadan bir anda patırtı ve kütürtüler gelmesine neden olarak kopan lastiksel parça.

    bir anda hararet lambası limite ulaştı ve akü lambası yandı. şansıma kocaeline 20 km kalmıştı ve yol yokuş aşağıydı, gaza mecbur olmadıkça basmadan hemen sanayiye çekerek değiştirttim.
  • kopmadan önce arabadan gitar telinin kopması gibi bir ses çıkarmaya başlar. allahtan o kayışın kopma ihtimali aklıma geldiğinden hemen emniyet şeridine çektim aracı. araba akü uyarısı verdiğinde sorunu anladım.

    kopunca eğer ıssız yerdeyseniz mecburen çekici çağırmak zorundasınız ancak sanayi bölgesine yakın bir yerdeyseniz 5 km emniyeti elden bırakmadan gitmek gerekir. ben sanayiye 3 km olmasına rağmen gitmedim.

    v kayışı motor kaputuna baktığınız zaman dışarıdan gözüken kayıştır, daha ucuzdur trigger gibi göte kaçmaz.
  • aracımda başıma gelen durumdur. önce akü şarj uyarısıyla beraber direksiyon ağırlaştı. bir süre sanayiye kadar bu şekilde gittik. usta devir daim bilyalarindan birinin kilitlendiğini ve değişeceğini söyledi.
  • 1-(bkz: trigger kayışı)
    2-üstünden bir ısırık alınmış kayısı
hesabın var mı? giriş yap