• vejetaryenlikten daha dürüst bulduğum yalnızca hayvan yemeyen değil, her türlü hayvan sömürüsünün karşısında duran bir yaşam biçimi. takdir edilesi temiz kalpli insanlar.
  • bu gezegende bulunan bütün canlılar, fotosentez yapan bir bitki bile olsalar, şöyle ya da böyle, bazen doğrudan, bazen de dolaylı yoldan başka canlıları tüketmek ya da çürükçüller sayesinde bu canlılardan ayrıştırılan materyali kullanmak zorundalar. veganların canlıları yenilebilir, yenilemez diye etiketlerken kulandıkları argümanlar bir çok insan için biraz romantik kalıyor. bu nedenle sıklıkla aptal olmakla suçlanırlar.

    romantik bulunan bir takım sebeplerin aslında o kadar da romantik olmadığını biliyoruz. veganların karşı oldukları tek şey et yemek değil. bu etin elde edilme biçimine de karşılar. dolayısı ile çiftliklerde yetişen hayvanların yetiştirilme biçimleriyle de yakından ilgilidir bu insanlar. zaten bu sebeple hayvanlardan elde edilen süt, peynir gibi envai çeşit gıdaları ve deri, jelatin gibi yan ürünleri yemezler, kullanmazlar.

    aptal olmakla suçlanan ve vegan beslenmeye çalışan insanlardan gördüğüm kadarıyla, vegan olabilmeniz için öncelikle tüketilen gıdalar hakkında meraklı olmanız gerekmekte. sürekli alternatif beslenme kaynakları aramak zorundasınız. gıda içeriklerini incelemeniz şart. mesela gıdada yer alan bir maddenin üretimi, dolaylı da olsa bu yenmesi yasak olan canlılara hasar veriyorsa, o besin bitkisel bile olsa yiyemiyorsunuz. sağlıklı kalabilmek için günlük kalori/protein/vitamin hesabı yapmanız gerekli. aksi taktirde güçten düşüyorsunuz, motor faaliyetleriniz bile bozulabiliyor.

    bu anlamda baktığınızda dengeli beslenen bir vegan, merak eden, okuyan, araştıran, durmadan öğrenen, hesaplayan ve belirli bir felsefi görüşe sahip olan insan demek. bu şekilde tanımladığımızda aptal sıfatını kanımca bu insanlara yakıştırmak biraz zor oluyor.

    vegan beslenme şekli ve veganların hayata dair felsefi bakışı, yeterli olmasa da insan medeniyetinin gelişimi için atılan iyi niyetli adımlardan birisi. medeniyetimizin belirli bir noktanın ötesine geçebilmesi için, beslenmemizden başlayarak gezegene ve çevreye olan etkilerimizi minimum seviyeye indirecek şekilde evrilmemiz gerekli. sadece dünyada bulunan kaynaklarla yaşamını sürdürebilen bir canlının, içinde bulunduğu güneş sistemine hakim olmasını, yıldızlar arası seyahat edebilmesini hayal edemiyoruz maalesef. bu anlamda bakıldığında özellikle de bilimsel konular hakkında fikir sahibi olan insanlar tarafından aptal olarak suçlanıyor olmaları da ironiktir.
  • aptal vegan var mı? çok. peki 2-3 yıldan fazla vegan beslenen yani denemek için değil, gerçekten vegan olan aptal var mıdır? hiç sanmıyorum. neden mi? 2-3 sene boyunca yediğine içtiğine dikkat ederek yaşayan, sürekli toplum baskısı ve yüzeysel tepkilerle karşılaşan birisi aptal bile olsa vegan beslenmeyi sürdürülebilir hale getirmek için kendisini eğitmek zorunda. eğitimsiz bir vegan çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. sağlık sorunundan önce zaten insanların sorgulamaları nedeniyle eğer bilinçli bir vegan değilse vazgeçirilir toplum tarafından.
    yani uzun süredir vegan olan birinin beslenme konusunda vegan olmayan ortalama birinden çok daha bilinçli olduğunu söyleyebiliriz.

    zaten uzun süredir vegan olan insanların sosyoekonomik seviyesine bakarsanız üst sınıf, burjuva insanlar olduğunu göreceksiniz. kaç tane asgari ücretle geçinen, üniversite eğitimi olmayan, dar gelirli vegan tanıdınız? çok nadirdir. hadi tanıdınız diyelim, iddia ediyorum maksimum bir sene vegan beslenebilir o kişi heves olarak. bunu yaşam tarzı haline uzun süreler getiremez. ne yaşadığı toplum, ne de bilinç düzeyi izin vermez uzun yıllar vegan olmasına böyle bir kişinin.

    vegan beslenmek pahalı deniyor bu noktada. eğer sürekli fake meat veya ikame vegan ürünler tüketme heveslisiyseniz pahalı sadece. ilk vegan olduğumda sürekli vegan burger, vegan peynir vs tüketiyordum. bu ürünler pahalı.

    mercimeğin, tahılın, baklagillerin birim fiyatı hiçbir zaman etin birim fiyatından pahalı olmadı, olmaz. keza meyve de öyle. sadece kuruyemiş türkiye'de saçma sapan pahalı o kadar. gerçi tanesi 25 kuruştan 600 adet kocaman ceviz aldım çiftçisinden geçen gün. yani işini bilene o da pahalı değil.
  • birkaç on yıl içinde* insanların ağırlıkla yaşam tarzı olacak ide.
  • hayvansal hiçbir besin ürününü tüketmeme (bal,yumurta dahil olmak üzere) düzenidir aşırı imrendiğim bir besin diyeti değil bir yaşam biçimidir hayvansal her türlü şeyden vazgeçebilirim ama peynire karşı koyamadığım için maalesef benim için imkansız ama gerçekten vegan olan kişileri çok takdir ediyorum
  • bence kontrollü vegan beslenme şekli geliştirilmeli . vegan olmak ta çok acımasızca be yaw. :)
  • sağlıksızdır.

    ahlaki boyutu bambaşka. çevresel faydası ayrı bir tartışma - ki orası da epey tartışmalı -

    ama insan fizyolojisi için vegan beslenme net bir şekilde sağlıksız.

    "vegan oldum sağlığım düzeldi" diyenlerin en büyük hatası vegan olmadan önce standart amerikan diyeti adı verilen hidrojenize bitkisel yağlar, işlenmiş paketli gıdalar, fruktoz şuruplu şekerli gıdalar gibi ultra sağlıksız besinleri tüketirken vegan olduktan sonra bunu terk etmeleri ve sağlıklarında gelişme görmeleri.

    bu vegan olmaktan kaynaklı bir gelişme değil. zehirli şeyleri terk etmenin etkisi.

    aşırı zayıf epidemiyolojik araştırmalara bakarak varılan beslenme kaideleri obezite & şeker gibi epidemik hastalıklara sebep oldu.

    çünkü bu araştırmalar randomize çift kör çalışmalar değil.
    iki grubun beslenme alışkanlıklarının beyana dayalı karşılaştırılması ve çok gevşek kontrollerle varılan sonuçlar.

    yağ yemek kalp hastalığı yapar sonucuna varan 7 nations study adı verilen çalışmada öyle kötü hatalar var ki, resmen insanlık suçu gibi bir şey.

    aynı yöntem şimdi yağ değil, et tüketimini azaltmak için kullanılıyor.

    (bkz: epidemiyoloji/@moresk)

    şu da vegan beslenmenin beslenme bozukluğuna yol açtığına dair sürüyle örnekten birisi :
    http://theconversation.com/…ealthy-countries-107555

    şu video da meşhur veganların zaman içinde nasıl toplama kampı tutsaklarına benzediğini gösteriyor : https://www.youtube.com/…oobguvnkhv2dr-w8v-sl3lvds2

    (bkz: the game changers/@moresk)
    (bkz: veganizm/@moresk)
  • veganlığın bir komplo teorisi olduğunu düşünecek paranoyak kafaları da gördüğümüz başlık. et tüketimini azaltmak için veganlığı ''daha sağlıklı'' diye anlatacaklarsa hiç anlatmasınlar daha iyi. veganlığı sağlıkla birleştiren toplumsal bilinç yönlendirmelerine bak sen.

    vegan birisi ''ben sağlığıma kavuştum'' demeden önce '' artık duyguları olan hayvanların etini yemiyorum'' diyor. sağlık için yapılmıyor anlayacağınız, çoğunun da öyle bir iddası yok.

    siz konuyu hörtt diye protein'e getirince vegan kişiler de ''daha sağlıklı aslına bakarsan'' dediğinde konunun asıl amacı '' hııı, demek, sağlıklıymış''oluyor. en azından sağlık için yapıyorsa da sizin gibi ''ne yesem de bir gün daha bu dünyada kalıp içine sıçmaya devam etsem'' demiyorlar.
  • aynı şeyler tekrar tekrar anlatılıyor ama kafa basmayınca tekrarın da bir hükmü yok. hala bitki canlı değil mi diyor adam.

    bakın bu akım yeni. tarihte yoktu süt içmeyelim peynir yemeyelim diyen. tekrar ediyorum süt içmeyeceğim diyen. süt içmiyor. anlıyor musun? süt. hala bitki canlı değil mi diyor amk. süt canlı mı?

    bu bu moral sorun neden bu zamanda ortaya atıldı? bunu sorun kendinize önce. cevabı bulduğunuzda "bitki de canlı değil mi eki eki.." diye saçmalamayı da bırakacakasınız.
  • adı geçer geçmez, hayvan yiyen kişilerin -sadece damak tadı ve zevk için şımarıklık boyutunda yaptıkları- hayvan yeme eylemini, başlığı altında meşrulaştırmaya çalıştığı beslenme biçimi. çünkü doğal olarak vicdanlar rahatsız.
hesabın var mı? giriş yap