• şu soğuk kış gününde kombi ısıtamazken insanın içini ısıtan içki. internetten ordan burdan derlediğim tarifle geçen yıl yapmıştım kendisini, bekledikçe güzelleşiyor mübarek. yapılabilecek en kolay likörlerden biri vişne likörü ama en önemli malzemesi zaman.

    yapmak isteyenler için mini tarif şöyle: mevsiminde vişne alın (ikibuçuk kilo vişneden neredeyse birbuçuk litre likör çıkıyor), şu beş litrelik plastik su şişeleri var ya, hah ona yıkadığınız vişneleri sıra sıra dizeceksiniz, her katmanda istediğiniz kadar şeker (ben toplamda iki buçuk kilo vişneye 3-4 çay bardağı civarı koydum göz kararı) çok koyarsanız koyu kıvamlı ve haliyle tatlı olur, az koyarsanız ekşi olur, arada bir tat en iyisi, şeker vişnenin bozulmasını engelleyen ve suyunu saldıran malzeme olduğu için önemli çok az olmamalı. şekerin yanına her katman için en az iki-üç karanfil, her iki katman için de en az bir tarçın çubuğu, bir vanilya çubuğu kyarsanız, azıcık da yenibahar eklerseniz çok leziz oluyor, daha baharatlı sevenler bu malzemeleri arttırabilir ama tarçın şurubu gibi olmasın istiyorsanız suyunu çıkarmayın tarçının.

    sonra 20 gün güneşte bekletiyorsunuz (vişne mevsimi aynı zamanda güneş mevsimi:d) evin güney cephesinde güzel olur, her gün şöyle bir çalkalayın, bol bol güneş alsın. (evi güneş almayanlar güneş alan evi olan arkadaşlarına misafir olup beraber yapsınlar, sonra beraber içmesi de güzel olur:))

    suyunu iyice salan likörümüzü karanlık bi yere alın, serin de olsun, etrafına örtü sarabilirsiniz hiç güneş almasın diye. şimdi tam tarifin burasında kanyak ya da votka ekleyin diye gidiyor tarifler, ben eklemedim, üç ayda olacağına sekiz ayda oldu ama tamamen kendi alkollendi, votka veya kanyağın o kekremsi tadı bozmadan kendi alkolü çok daha lezzetli benim için (ama bunlar hep damak tadı, isterseniz kanyak koyabilirsiniz, votkadan daha çok yakışıyor )
    sekiz ay sonra yaklaşık yılbaşı zamanına denk geliyor, kış ortasında açıyorsunuz mis gibi likörünüzü önce içndeki malzemeleri sıvıdan ayırıyorsunuz, onları da atmayacağız bu arada, likörü bir-iki defa süzdükten sonra şöyle afilli şişelere koyun (hatta bol bol yapıp hediye de edin biz de sebeplenelim:)) likör hazır.
    vişneler vardı ya hani içindeki, onlar da alkolde beklediği için bozulmuyor uzun süre. eğer çikolata işinden anlıyorsanız onları çikolata ile kaplayabilirsiniz. benim gibi çok anlamıyorsanız beğendiğiniz bir ıslak kek tarifini alın, sosuna biraz likör katın, kekine de vişnelerden bol bol koyun, iddia ediyorum yediğiniz en güzel ıslak kek olacak. yanına da ne içeceğiniz belli:).
    vişnelerin çekirdeğini çıkarmadan yapıyorum bu arada ben, öyle daha doygun bir tadı oluyor gibi geliyor.
    dolayısıyla kek yaparken çekirdekler çıkacak. çikolata yaparken çıkarmanıza gerek yok öte yandan, ankara'da ali uzun şekerlemenin yaptığı gibi çekirdekli vişnei kaplayın gitsin, ama yiyenleri uyarın tabi, dişlerini kaybetmesinler bu yolda.

    yalnız mini tarife bak, iyi ki uzun anlatıcam demedim, vişne likörü romanı olacaktı herhalde o zaman.
    uzattığım için affınıza sığınır, güneşli günler dilerim.
  • benim tarifim daha farklı. 1 ölçü için söylüyorum: 1,5 kg vişne. (ağustos sonunda çıkar) 1 altınbaş votka (en temiz alkol onda var) ya da "likör için alkol geldi" yazan bir tekel bayiinden alınacak saf alkol lazım.
    3 ya da 5 lt'lik su damacasına yıkanıp saplarından ayrılmış vişnelerle votkayı, aktardan alınan biraz kabuk tarçın, karanfil, muskat, kakuleyi koyarsınız, 1 ay kapaanı bile açmazsınız. sonra bir kapta şeker ve su ile şerbet yapıp, soğuyunca ikisini (dilediğiniz oranda) güzel şekilli şişelere boşaltırsınız...şişenin içine vişnelerden de atarsınız. türk kahvesi ile ya da yemeklerden sonra ikram edersiniz minik kadehlerle sevdiklerinize...:)
    herkes kış için turşu reçel hazırlarken likör yapan zihniyet bizden midir? bizdendir...
  • buradan okudugum bir tarifi biraz sadelestirip elde ettim ben.
    3.5 kilo visneyi yikayip saplarini ayikladiktan sonra, buyuk bir cam kavanoza visne, karanfil, cubuk tarcin ve toz seker olarak doldurdum. cok sekerli sevmedigim icin 3.5 kilo visneye 500 gr seker kullandim. bir kac gun tezgah ustunde, sonrasinda tezgah altinda bir dolapta ara ara karistirip, yani sallayip nerdeyse 8 ay beklettikten sonra actim.
    gram alkol koymadan gayet kafa yapici likor elde ettim.
    tattirdiklarimdan da sise sise siparis aldim.
    ama kendiniz yapin kardesim!*
  • evet kağıt ve kalemleri hazırlayınız, kanımca en lezziz meyve likörü olan bu likörün tarifini veriyorum:
    malzemelerimiz; 1 kg vişne, 1/2 şişe -rakı şişesi kadar- ya da 1 küçük şişe etil alkol (tekel bayiilerinde satılmaktadır), 650-750gr arası toz şeker -ne derece tatlı sevdiğinize bağlı-, 1 şişe su, 3-4 kök havlıcan, 4-5 adet karanfil, 2-3 parça kabuk tarçın, 1 adet muskat ve 7-8 adet kakule.
    hazırlanışı: vişneleri güzelce yıkayıp, saplarında ayırıp kavanoza doldurunuz, üzerlerine alkolü dökün, sonra yukarıda saydığım baharatlardan istediklerinizi veya hepsini (ben hepsini öneririm) atın kavanoza. şekerini ve suyunu ekleyip ağzını sıkıca kapatın kavanozun. tercihen doğrudan güneş ışığı almayan bir yere koyun kavanozunuzu. 2 hafta hiç dokunmayın, unutun onu. sonraki haftalarda ise 2-3 günde bir kavanozu açıp şöyle bir karıştırın. şeker tamamen eridikten 4-5 gün sonra likörünüz olmuş demektir. artık likörünüzü şişelere doldurup buzdolabınızın güzide bir yerinde saklayabilirsiniz. vişne tanelerini servis sırasında kadehlere koyabileceğiniz gibi leblebi niyetine yiyebilirsiniz de. ama bu minik taneler boylarından beklenmeyecek şekilde adamı çarptıklarından dolayı size önerim bu taneleri çikolatalı keklerde kullanmanız yönündedir.
    afiyet olsun, anlaşılmayan bi yer varsa lütfen mesaj atınız...
  • yukardaki tarifin tam ölçülerini veriyorum....

    1kg vişne, çekirdeklerini çıkarmadan yıkanıp bir kavonoza konulur. 600 gr toz şeker ilave edilir. 8-9 adet karanfil, 3-4 dal tarçın ilave edilir. üstünde 1 şişe tekel votka boca edilir. ağzı sıkıca kapanır. gölge bir yerde tam 2 ay bekletilir. 2 ay sonra kapak açılır. bir güzel süzülür. suyuna 1 küçük cep kanyağı eklenir ve şişelere doldurulur. afiyet olsun.
    bu arada vişnelerde bir kavanoza konulur, serin bir yerde tutulup pastalara güzel süs yapılabilir. zaten 1 sene boyunca alkolle piştiği için hiç kurumuyor.
  • 1 kilo vişne (sapları hariç ve çekirdekleri ile)
    350 gram şeker (az şekerli versiyon benimki 750 gram bile koyan var ki bence çok gereksiz)
    4 karanfil
    1 çubuk tarçın
    2 kakule
    1 muskat
    1 parça kuru zencefil'i

    3-5 litrelik bir kavanoza dizip (şekerin vişnelerin her yerine geldiğine emin olun) şeker tamamen eriyene kadar bekliyoruz, arada çalkalamak faydalı olacaktır...

    şeker tamamen eriyince taneleri çıkartıp sıvının miktarını ölçüyoruz ve 1/1 oranında votka ekleyip taneleri tekrar kavanoza koyuyoruz... oda sıcaklığında karanlık bir dolapta 3 ay kadar bekletiyoruz...

    3 ay sonra üzerine iyi kalite bir kadeh konyak döküp tülbent ile süzüp şişeliyoruz

    afiyet olsun
  • başlıkta yazılanları okuyunca yanlış başlığa geldiğimi sandım. herkes ev yapımı tarifini vermiş. çikolata ile türk kahvesi ile iyi gittiği kadar bir şişeyi 15 dk içinde bitirince de çok iyi gidiyor. ya siz evde kek yapar gibi vişne likörü yapanlar? daha çok içip vişne bahçelerinde koşturmak için yapıyorsunuz değil mi? güzel taktik. sizi seviyorum.
  • annemin saatlerce tek tek visneleri ayiklayip sonra onlari votka da bekletip
    yaptigi super likor
    yaninda cukulata ile super gider
  • likorden geriye kalmis visnelerimi dondurucuda visne krizli gunlerim icin bekletmistim.

    simdi su karli, buzlu havada, alkollu visne yiyorum. resmen orgazmdan zevkli anlar yasiyorum bir tabak alkollu visneyle.

    likorunu yapin, o kolay, gerisini de lutfen pastaydi, kremaydi harcamayin, soguk kis gecelerinde tuketin. enfes.
  • alkolu emen visnelerinden mis gibi turta yapilabilen kahve dostu, ic isiticisi.

    benmari usulü erittiginiz bitter cikolatalarla kaplamayi unutmayin.
hesabın var mı? giriş yap