• taktik hatası sonucu epey yaşlı bir çevirmene (mefkure teyze) verilen kitabın espirilerinin yaklaşık %30'u ölmüş, harcanmıştı. yine de türkiyede bile best seller olduğuna göre daha iyi reklam yapan bir yayınevinden çıksa çok daha fazla satar, rekora bile gidebilirdi. çok çok eğlenceli ve başarılı bir kitap, zadie smith bu yüzyılın en genç ve en başarılı yazarlarından, kaldı ki kadın yazar kimliği de çok geri planda.
    bbc kitabın yayın haklarını dizileştirmek üzere satın almış bile.
  • zadie smith'ten harika bir ilk roman. londra'daki gocmenlerin ve orta sinifin hayati yogun mizahla bir uslupla anlatilmi$ ve icten ice dalga gecilmi$. cok cok keyifli bir okuma. o kadar olgun bir anlatim var ki yazarin 75 dogumlu, bunun da ilk kitabi olduguna inanmak guc dogrusu. (bkz: hastasiyim)
  • koskoca julian barnes bu kitabı okuduktan sonra 'bir yazar olarak içim kıskançlık ateşleriyle yanıyor' demiştir. bi de zadie'nin yayınevinden ilk 80 sayfayla kopardığı çılgın miktardaki avans efsanesi vardır. ama bu daha çok bir pr efsanesi gibi gözükmektedir. gözümüz de yoktur ayrıca.
  • zadie smith'in muthis bir uslup sorunu cektigi kitap. zira yazarin her bolumle beraber anlatiminda degisimler olmakta ve bu kitabi zor okunur hale getirmekte. gencligine verelim bu hatalari. fakat kitabin konusu da karakterleri de cok enteresan. ve sonu hayli ilginc, hakkini yememek lazim. bir de imza toplayan adam'i okuyalim, yazar hakkinda daha saglam goruslere sahip olalim.
  • rengarenk, deli dolu, aynı anda bir ton şeyi anlatabilen (londra, göçmen, yerli, orta sınıf, orta yaş, ergenlik...) roman. favori karakterim alsana begüm' dü. kocası samet maya' ya kızan köpüren teyzemiz, onunla küsmek, konuşmamak, kavga etmek yerine daha çıldırtıcı bir yöntem benimsemişti. yıllarca kocasıyla kesin olmayan ifadelerle konuşmuştu (sadece evet ya da hayır' la yanıtlanabilecek sorulara bile):
    "belki samet maya, belki değil".
  • akııııp gıdıyo bu kıtap.eglenceli.tatil kitabi gibi.buyuklere masallar kıvamında.
  • birakin son yillari, gelmis gecmis en super romanlardan birisidir. yazari nasil 21 yasinda olur? olamaz. bence yalan. genc werther'in acilarini yazdiginda goethe 25 indeymis diye cok olay cikarmislardir. eee? yani? bir inci gibi disler mi yazmis, yoo. ama olayi var. zadie smith ve kitabi benim yasadigim kusagin beatles'i, 68 kusagi gibi unutulmaz caginin satirbaslarindan birisi olmak mecburiyeti olacak kadar iyi bir kitap.
  • (bkz: zadie smith)
  • kitabın arkasında yazdığına göre zadie smith kitabın 80 sayfalık müsveddesini yayınevine götürdüğünde 250 bin pound avans almış. nitekim kitap çıktıktan sonra da ödüllere boğulmuş. çok normal, o kadar güzel bir anlatımı var ki çünkü bu kızın sanki kitap okumuyormuşsunuz da sohbet ediyormuşsunuz gibi geliyor. müthiş bi mizah anlayışı ve bu genç yaşta farkedilmesi çok zor detaylarla dolu bir kitap. londranın göçmen mahalleleri arasında geçen hikayedeki tiplemeler tam anlamıyla müthiş, hintliler, jamaikalılar, müslümanlar, yehova şahitleri... kitabın ortalarına doğru artık karakterler kanlı canlı insanlarmış gibi gelmeye başlıyor okuyana. tatile çıkmak gibi bişey bu kitabı okumak. ayrıca olay örgüsü de dillere destan.
hesabın var mı? giriş yap