• günümüz fizik bilgisi ve teknolojik olanaklarıyla ancak uzayda çember şeklinde yapılmış ve bir eksen etrafında döndürülen uzay araçlarının iç çeperinde merkezkaç kuvveti ve açısal momentumun korunumu kanunu sayesinde gerçekleştirilmesi mümkündür.

    f = (mv^2) / r şeklinde merkezkaç kuvveti formülü uyarınca; aracın kendi eksenine göre herhangi bir yarıçaptaki çizgisel hızın karesine doğru orantılı ve o yarıçapa ters orantılı olacak şekilde yapay yerçekiminin kuvvetinin şiddeti ayarlanabilinir.

    tabiyatıyle mümkün mertebe uniform alan çizgileri yaratabilmek için çapında o derece büyük olması gerekir. çünkü takdir edersiniz ki iç çeperde ayakta duran bir insanın ayaklarına binen yerçekimi ivmesi mesela dünyadaki yerçekimi ivmesi olan 9.8 m/s^2 şeklinde ayarlanmışken kişinin baş hizasındaki ivme, dönme eksenine nispeten daha yakın olduğu için mesela atıyorum 8.8 m/s^2 olabilir.

    ancak tabii genede de hatırlatmak gerekir ki: bu rotasyon sayesinde elde edilen yerçekimi etkisi hiçbir zaman kütlelerin birbirini çekmesiyle oluşan her atoma etki eden gerçek yerçekimi gibi değildir. zaten adı üstünde "yapay"dır.
    burdaki etki daha ziyade newton'un etki-tepki kanunu şeklinde merkezkaç kuvvetinin aşağıdan başlayarak kişinin tüm vucudunu etkilemesi hadisesidir.

    yapay yerçekimi'nin gerçekçi bir şekilde betimlendiği uzay araçları 2001 a space odyssey adlı bilim kurgu filminde görülebilinir.
    ancak o filmde bile bazı çember şeklinde olmayan uzay gemilerinde insanlar yere bir şekilde manyetik olarak yapışan hususi ayakkabılar giyiyorlar ve aynı zamanda uzayda ses de olmayacağı için uzay gemilerinin ses çıkarmaması da güzel düşünülmüş gerçekçi ayrıntılardan.
  • star trek'te yapay yerçekimi, gravitonların münasip bir şekilde kullanılmasıyla elde edilir. dizide bir çok şeyin günümüzde bilinen ya da kurgusal parçacıklar (takyon, kroniton, baryon, mezon vb vb...) seviyesinde açıklanması gibi, yer çekimi de böyle bir parçacık üretim ve manipülasyon sistemine havale edilmiştir.

    yoksa uzayda bir varp (bkz: warp) alanı yaratıp uzayı kafanıza göre bükebiliyorsanız ve ışık hızının misli hızda gidebiliyorsanız, yapay yerçekimi yaratmak çok da menem bir iş değildir.

    konuyla ilgili, bilimkurgularda sıklıkla yapılan bir komik ayrıntı / hata da şudur: uzayda bütün gemiler, sözleşmişçesine aynı yönde bir yerçekimine sahiptir. diyelim iki gemi, varptan çıkıp burun buruna geldiler. bunların yerçekimi vektörlerinin aynı yönde olma ihtimali sıfırken, bakarız ki bu hep böyledir. (bkz: uzayda aşağı yukarı kavramlarının olmaması)
  • yapay yerçekimi, bilimkurgu filmlerinde yaratılması oldukça basit bir şeymiş gibi gösterilir. yani adamın ancak uzayda rahat ilerleyebilecek kadar teknolojisi vardır mesela (star trek'teki gibi atıyorum) ama gemisinde yine de yapay yerçekimi bulunur.

    halbuki evreni bir arada tutan güçlerden belki de en az anlaşılanı yerçekimidir. daha varlığına bile anlam verilemezken (gerçi mikro boyutta hiçbir gücün varlığına da anlam veremezsiniz ama, anladınız işte...) ve aslında şu an hissettiğimizden daha yüksek olması gerekirken, ilk kırılabilen bilimsel sırlardan biridir kendisi.

    yani küçücük bir uzay aracının içine (raptor olsun, tie fighter olsun, x-301 olsun) yapay yerçekimine izin verecek bir teknolojiyi uygulamaya kadar, insanoğlu büyük ihtimalle çok daha fazla mesafe kat edecektir.
  • uluslararasi uzay istasyonu'na yukseklik duzeltmesi yapilirken, istasyona bagli roketler kullanilir. bu islem sirasinda cok az da olsa yapay yercekimi elde edilebiliyor.

    24 ocak 2009'daki duzeltme sirasinda bu olayi gosteren ozel bir video cekilmis. normal zamanlarda istasyonun icinde asili durumda kalan esyalar, roketlerin ateslenmesiyle istasyonun bir tarafina dogru 0.0185 m/s2'lik ivmeyle hareket etmeye basliyorlar.

    http://www.youtube.com/watch?v=si8lddyr3g0
  • arthur c. clarke ve stanley kubrick, "2001: a space odyssey"de entersan bir yolla kurgulamışlardır bu yapay çekimi.

    (bkz: 2001 a space odyssey/#13215506)
    (bkz: 2001 a space odyssey/#13668215)
  • bunu bilimsel şekilde ilk gösterebilen film [(bkz: 2001 a space odyssey)2001 a space odyssey] dir. burada
  • basit fizik metotları ile pek rahat yapılabilen hede.

    (bkz: merkezcil kuvvet)
  • (bkz: yer çekimi)
  • astronotların uzaya çıkmadan önce eğitimini aldıkları şey.

    nasıl oluyor? onu anlamıyorum ama.
  • eğer yapılabilirse teorik olarak bir karadeliği yok edebilir.
hesabın var mı? giriş yap