• 149 gt ve 499 gt şeklinde özel eğitim kurumlarında da alınabilen bir yeterliliktir. ticari tekne (örneğin günlük tur teknesi) kullanmak için buna sahip olmak zorundasınız. adb* ile ticari tekne değil, yalnızca özel tekne kullanabilirsiniz.

    kurs içeriği ve süresi
    149 gross ton yat kaptanlığı kursu, haftalık ders saatine göre değişmekle birlikte 2.5 ile 4 ay arası sürüyor. alınan ve sınavda sorumlu olunan konular 4 başlık altında toplanıyor:

    - gemicilik ve tekne kullanma
    - denizde can güvenliği
    - denizde haberleşme
    - seyir ve denizde çatışmayı önleme

    499 gt için olan kurs 4-6 ay arası sürüyor ve yukarıdakilere ek olarak aşağıdaki konular da yer alıyor:

    - deniz hukuku
    - denizcilik ingilizcesi
    - motor bilgisi
    - meteoroloji

    149 gt'den 499 gt'ye yükseltmek:
    149 gt yat kaptanı oldunuz diyelim, 499 gt'ye yükseltmek diye bir teknoloji yok. tüm 499 gt kursunu en baştan alıyorsunuz. böyle de bir saçmalık var.

    149 gt ile hangi tekneler kullanılabilir:
    149 gt ehliyeti ile etrafta, boğaz'da ya da bodrum'da görebileceğiniz pek çok kocaman yatı kullanma hakkınız oluyor, 499 olsun diye kasmanıza gerek yok. google'a 140 gt yacht diye yazın bakın büyüklüklerine.

    bu dersler dışında ayrıca ilk yardım eğitimi, yangın ve ileri yangın eğitimi, tıbbi bakım eğitimi alıyorsunuz stcw'leriniz için. bunlar sonra cüzdanınıza işlenecek.

    kurs bitince ne oluyor
    kursu tamamlayınca, kursun kendi içinde yapmış olduğu ve gerçeğinin tıpatıp benzeri olan bir sınava giriyorsunuz. her konudan 20'şerden toplam 80 soru var. bu sınavı geçerseniz staj yapmaya hak kazanıyorsunuz. kurs size kursu tamamladığınıza dair bir sertifika ve staj defteri veriyor.

    bir kaç harç yatırıyorsunuz devlete ve elinizdeki dekontlar ve kursun verdiği belgeler ile staj için gemi adamı cüzdanı ya da halk arasında bilinen adıyla gemici kağıdı çıkartıyorsunuz liman başkanlığı'ndan.

    staj
    gemici cüzdanınız da çıktı, şimdi 3 ay staj yapmanız lazım. yapacağınız tekne 15 metreden küçük olmamalı ve ticari tekne olmalı.

    staj için şanslıysanız bir tanıdığın şirketine kendinizi gemici olarak sigortalatıp, tekneye bile gitmeden tamamlarsınız. yoksa kapı kapı dolanıp abi gemiciye ihtiyaç var mı diye teknelere soracak ve 3 ay boyunca hardcore seks, ehm, staja maruz kalacaksınız. siz bir amelesiniz ve suyunuz çıkarılmak üzere orada bulunuyorsunuz, unutmayın. ciddi şekilde ağzınıza sıçılacak. aksi takdirde bir sürü insanın canının emanet edildiği bir taşıtta kimse tecrübesiz birinin riskini üstlenmek istemez. kaptanların yüzde sekseninin yaşlı ve tam bir davar olduğunu da hesaba katarsak staj için bol şans dilemek isterim.

    staj bitimi
    eğer gezi teknesinde yaptıysanız staj, staj defterini doldurup* kaptana ve donatana imzalatıp, kaşeleteceksiniz. ayrıca kaptan imza öncesi büyük ihtimal sakal isteyecek, rakı ya da viski. yaşlıların tamamına yakını davar diyebiliriz.

    eğer charter bir teknede (gulet) yaptıysanız, translog kayıtlarınızın, giriş çıkışların tamamen doğru olduğundan emin olun. 200 tl ödemek istemediği için donatan, bazı kaptanlar kaydettirmiyor ekibin tamamını. halbuki liman başkanlığı teknenin tüm giriş çıkış kayıtlarını görüyor limana. biri bile tutmazsa stajı kabul etmezler, sonraki sezon yine staj ararsınız. arkadaşın başına geldi. aman diyeyim. ayrıca yine burada da staj defteri dolduruyorsunuz.

    staj sonrası
    staj da hallolunca yine devlete bir kaç harç yatırıp gerçek sınav için bölgenizdeki liman başkanlığından online randevu alıp sınava giriyorsunuz. her bir konu için 3 defa sınava girme hakkınız var. her konuyu tek bir seferde almanıza gerek yok, canınız sıkıldıkça tek tek girebilirsiniz. hemen her gün sınav var zaten. ayrıca sınav online, bilgisayar başında yapılıyor.

    bu sınavı da geçerseniz ehliyet için çeşitli harçları yatırıp yat kaptanı oluyorsunuz. yolcularınız güvende, pruvanız neta olsun. dümen başında alkol kullanayım demeyin.
  • tekne almaya karar verdiğimiz için kursuna gidip ehliyetini alacağımız kaptanlık türüdür. fakat şöyle bir durum var çalışan insanlarız stajı nasıl yapacağız, staj için ayıracağımız vaktimiz yok.

    çoluk çocuğa karışmayınca bizim gibi orta yaşa gelince farklı şeyler aramaya başlıyorsunuz.

    eşimle iddiaya girdik o benim tek seferde alamayacağımı, ben de onun tel seferde alamayacağını savunuyorum. sonuç olarak kim daha önce alacak göreceğiz.

    edit: ikimizde alamadık. babam rahatsızlandı hayat bizi farklı bir yana sürükledi.
  • a101 den yeni aldığım yatı kullanmam için sahip olmam gereken belge
  • alıyım 5 bin euro ya iş bulurum diyenler varsa almasınlar zira çok ama çok zor. genelde büyük yatlarda uzak yol kaptanı ehliyeti aranır yat kaptanlığı ile vermezler size o yatı. ticari teknelerde çalışılabilir ama onların maaşları da asgari den hallice.
  • denizcilik müsteşarlığı’nın açtığı sınav sonucu başarılı olmanız şartını gerektiren ehliyettir,
    çeşitli özel kurslarla hazırlanabilirsiniz, becerip aldığınız takdirde özel ve ticari bütün yatların kaptanlığını yapabilirsiniz, oh mis.
  • bir haftadır sınava hazırlanıyorum ve çok gülüyorum.

    denizcilik terimleri benim gibi kendi teknesini kullanacak kişiler için ne kadar önemli acaba? marmariste en son kiraladığım teknede baba-oğul kaptanlar vardı, ben bu terimleri onlarda hiç duymadım :)
  • adb ile karşılaştırılamaz. çünkü bu ehliyet ticari maksatlıdır. adb: amatör denizci belgesidir. yani sadece özel tekne kullanabilir. yat kaptanlığı ticari gemi kullanma ehliyetidir. yat kaptanı zabitan sınıfındadır. gemi adamları kapsamında değerlendirilir.
  • bir amatör denizci belgesi değildir. ticari olarak çalışmanıza imkan tanıyan, epey bilgi içeren meb bağlı kurslarda alınacak bir eğitim ve staj koşulu olmadan alınamaz.
  • babamda var olan ehliyet. o kadar isteyerek almış ki canımın içi, sınava girdiği okulun önünden her geçişimizde "bak ben burada girdim sınava" diye gösteriyor her seferinde. tabi teknemizin olmaması dışında bir sorun yok. bir de şehirler arası yola çıktığımızda araba ehliyetini evde unutup kaptan ehliyetini yanına almış olması muazzamdı*
  • sizin gibiler yüzünden hiçbir şeyin kıymeti kalmadı memlekette. sorsan kaptan bir kelime ingilizce, kural kaide, sigortalama terimi vs anlamaz kaptanım die saçını kuyruk yapıp gezer marinalarda amk cahilleri.
hesabın var mı? giriş yap