• tam hali: 2. serbest atışı ribaund avantajı için bilerek kaçırmak

    büyük ihtimal çok aptalca bir şey yazacağım ama yıllardır içimi yiyen bir düşüncedir bu. tabii bunu engelleyen bir kural da vardır büyük ihtimal de ben mal olduğum için bilmiyorumdur. bilen de anlatsın amk ne yapalım.

    şu:

    maç 98-95 iken misal. işte 5 6 saniye kalmış olsun. 95 olan takım 2 serbest atış kullanıyor ve birincisini atmış. 98-96 olmuş. ikinciyi atsa da bir şey değişmeyecek. peki ikinci serbest atışı çembere hedeflemeden doğrudan panya mıdır pota mıdır nedir ona sert bir şekilde hedeflese ve topun sert bir şekilde sekmesini sağlasa ne olur? buradaki plan topu kendi takımından bir oyuncunun alıp atış yapması, böylece maç 98-96 iken 2 puanlık bir atışla maçı uzatmaya götürmek.

    gülmeyin lan.
  • literatürde uygulanan bir durumdur.
    ama çaktırmadan yapmak gerekiyor.atmayacağını belli etmeyeceksin çokça.o durumlarda hakem atış tekrarı yaptırıyor.oyuncu tekrar ederse aynı durumu teknik faul olasıdır.
  • 2015 yılında, ilk defa bir yazar kardeşimizin aklına gelmiş olan taktik.

    (bkz: basketbol dünyası şokta)
  • bildigim kadariyla, topun cemberden sekmesi gerekiyor rebound alabilmek icin. aksi takdirde rakip takim oyuna basliyor. o yuzden belli etmeden topu cemberden sektirip almak yetenek ister, denemek bedava.
  • çok güzel harekettir genellikle bu durumlarda top çemberin önüne az bombeli/bombesiz şekilde atılır. tabii ki bununla alakalı bir kural da bulunmakta faul çizgisinin arkasında duran oyuncu top her hangi bir yere çarpmadan çizgiyi geçemez
  • ilk defa kendisi düşünmüş gibi anlatan arkadaşı görmezden gelirsek basketbolda uzun yıllardır farklı varyasyonlarıyla uygulanan bir sondakika ofans organizasyonudur. atak durumundaki takım 2 veya 3 sayı geridedir ve 2 serbest atış kazanır. bu durumda;

    - serbest atışları kullanacak oyuncunun ilk atışı kesinlikle isabet ettirmesi,
    - ikinci atışı bilerek kaçırması,
    - atak yapan takımın dezavantajlı bir dizilişe sahip olduğu halde ribound'u alması,
    - topu dışarı çıkararak bir üçlük veya içeriden bir ikilik deneyerek skor yapmaya çalışması

    üzerine kurulu bir organizasyondur. bir çok faktörün bir araya gelmesine gerek duyması yanında tam uyum içinde son saniyede bile dinç kalabilmiş bir takım gerektirir. en sıkıntılı konu hücum rebound'unun alınmasıdır. imkansız değildir ama gerçekten zordur.
    bu taktiğin uygulanmasını zorlaştırmanın yöntemlerinden birisi son saniyede faul yapılan kişinin kötü serbest atış yapan bir oyuncu seçilmesidir (tercihen pivot).

    ek: ingilizce bu konuda yazılmış onlarca makale var. okumak için arama motoruna "fouling up three" yazmanız yeterli.
    - bu arada "son serbest atış çembere değmezse top karşı takıma geçer".
  • takımınızda michael jordan varsa yapabileceğiniz bir durum.

    örnek olarak;

    https://www.youtube.com/watch?v=nngcduheoms
  • nba'de son birkaç sezondan beri yasaktır. hakemler bilerek atışın kaçırıldığını hissederse topu karşı tarafa veriyor.
hesabın var mı? giriş yap