• ağızda bıraktığı tat hoş olmayan uyku.
  • "kim ikindiden sonra uyur da aklını kaçırırsa sadece kendini kınasın, başkasını/başka şeyi değil!" hadisini akıllara getiren durum.
  • (bkz: ikindi uykusu)
  • (bkz: gerçek argo bu değil)
    (bkz: follofoş)

    dilimizdeki argo sözcüklerin kullanımlarına dikkat edelim lütfen.
    argoyu koruma ve yaşatma drn. bşk. yrd. doç. mk.
    saygılarımla.
  • follofoş değil miydi o be?
  • falafoş olmak, darmadağın olmak anlamında kullanılan bir söylem diyerek konuya gireyim.

    çocukluğumda o saatlere denk gelen bir uykum olmuştu. tam güneşin batış vakti uyandım. sersem vaziyetteydim, kafamı kaldırdım bizimkiler hepsi ayakta. ne zaman sabah oldu dedim. onlar da gülmeye başladı. ne sabahı daha yeni akşam oluyor dediler.

    bu vakitlerdeki uyku, güneşin batış zamanına denk geldiği için insanın algılama yapısında ters etki oluşturuyor ve yanlış değerlendirmeler yapmasına neden oluyor.
  • (bkz: feylule)

    ikindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, yine bir çok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. bu saatte uyumak rızkı da, ömrü de noksanlaştırır. çünkü insanın günün verimini muhasebe edeceği, ölçüp tartacağı, yarınki gün için yeni plânlar yapacağı, hayat için yeni moral ve motivasyon bulacağı bu zaman diliminde uyumak insanı bütün bu neticelerden genellikle mahrum bırakır. (bk. nursi, lem'alar, s.269)

    bir hadiste hz. peygamber (asm)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir:

    “kim ikindiden sonra uyur da aklına bir noksanlık arız olursa, ancak kendini kınasın.”(keşfu’l hafâ, aclûnî, ıı, 284; müsnedü ebî ya’la, vııı, 316).
  • olay melatonin hormonu ile ilgili, yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyunması gerekir. melatonin her zaman karanlıkta sentezlenir.karanlık periyoda ne zaman girilirse o zaman üretilmeye başlanır ve de karanlık sürdükçe üretimi devam eder. melatonin üretimi kışın artar, yazın ise azalır. kışın güneş ışığının azalması, gecelerin uzun, gündüzlerin kısa olması melatoninin daha çok üretilmesine neden olur. yazın ise ışığın artması, gözün retina tabakasından hipofize iletilen ışığın çoğalması melatoninin üretimini azaltır. bu sebeplerden ötürü gece boyu uyuduğumuz odada hiç ışık olmaması gerekir, gece lambası vs hikaye yani. başlıkta ki soruya gelirsek eğer; hava aydınlıkken uyuyup kararınca veya alacakaranlıkta uyanınca hipofizden dinlenme ve zindelik için gereken melatonin tam salınmaya başlamışken uyanıyoruz ve böylece beyin melatonin dengesini falafoş ediyoruz beyinle birlikte bizde falafoş oluyoruz, benim hollamam bu kadar hadi iyi günler.
  • test esildi onaylandı. adamın böyle temiz ağzına sıçan bir mevzu yok heralde. bir de terk edilmek olabilir.
hesabın var mı? giriş yap